(©Reuters)
(©Reuters)

Nesta blaga, nesta prijatelja: Azijski džin Guangdžou ispao iz lige

Vreme čitanja: 2min | uto. 27.12.22. | 11:51

Klub za 11 godina prošao put od najboljeg na kontinentu do novog drugoligaša

Kakav je samo to strelovit uspon bio: za samo nekoliko godina Guangdžou, poznat sa „prezimenom“ Evergrande postao je najjači ne kineski, nego azijski fudbalski klub.

Bio je to klub u kojem su igrali asovi kao što je Robinjo, Paulinjo, Đilardino, Dario Konka, pa i nama bliži Nemanja Gudelj i Kleo, kojeg su trenirali Marčelo Lipi, Luis Felipe Skolari, Fabio Kanavaro... A od danas je – drugoligaš!

Izabrane vesti

Nestalo je blaga u kineskom fudbalu, nestalo je i „prijatelja“ za Guangdžou. Današnjim porazom od Čangčuna kod kuće (4:1) nekadašnji šampion Kine i Azije je i matematički izgubio borbu za opstanak. Sledeće sezone, ako kakvih čuda ne bude u tamošnjem fudbalu, nastupaće u drugoj ligi.

Bio je Guangdžou najbogatiji, najmoćniji klub Kine. I Azije. Imao je meteorski uspon u prvoj deceniji ovog veka. U februaru 2010. godine kompanija Evergrande ga je kupila i odmah krenula da ulaže ogroman novac. Klub je odmah te sezone ušao iz druge lige u elitu i već u sledećoj prvi put postao prvak države.

Konačan saldo narednih deset godina glasi: osam puta šampion Kine, poslednji put 2019. Dva osvojena Kupa i četiri Superkupa. A, pamtiće se i dve titule Lige šampiona Azije, osvojene 2013. i 2015. godine.

Međutim, prenaduvani balon kineskog fudbala počeo je da puca uoči izbijanja pandemije korona virusa, dok ga je ta pošast koja je paralisala svet na godinu i po dana totalno rasturila.

Ispalo je kao po stihu Ramba Amadeusa: "Pod kojim uglom letiš u nebesa, pod tim te čeka hladna Trebjesa"...

Potom je pukao sam Evregrande, do 2020. druga najjača kineska građevinska kompanija. Nema više tolikog novca, nema više suludih suma za strane igrače i trenere u Kini. Sve kada se sabralo, to upumpavanje suludih para nije fudbalu u najmnogoljudnijoj zemlji sveta donelo gotovo ništa. I dalje su domaći fudbaleri prilično tanki, reprezentacija nije napravila nikakav iskorak. Prosto rečeno, skupo plaćeni treneri i igrači iz inostranstva nisu ništa naučili domaće. Kina u kvalifikacijama za Mundijal u Kataru nije bila ni blizu plasmana.

Balon je izduvan, a sa njim je počeo i dramatičan pad nekadašnjih giganata. Zajedno sa Guangdžouom ove sezone iz liga ispada i Hebei, koji su svojevremeno trenirali Radomir Antić i Manuel Pelegrini.



tagovi

Kina 1Guangdžou Evergrande

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara