Navijač Krasnodara (©Reuters)
Navijač Krasnodara (©Reuters)

Nešto se čudno dešava sa Krasnodarom i ne sluti na dobro…

Vreme čitanja: 3min | ned. 13.03.22. | 10:01

Fudbalska igračka Sergeja Galickija je ostala bez svih stranaca, pa će znatno oslabljena morati da nastavi sezonu, počev od meča sa Spartakom (nedelja, 17) u 21. kolu Premijer lige Rusije

Zbog rata u Ukrajini i žestoke kampanje zapadnog sveta protiv Rusije, UEFA je mimo svih dozvolila svim inostranim fudbalerima iz ruske Premijer lige da napuste svoje klubove i bez prepreke promene sredinu. Malo koji igrač je međutim iskoristio tu mogućnost, samo nekolicina Ukrajinaca (razumljivo) i potpuno svi stranci iz Krasnodara! Bikovi će znatno oslabljeni nastaviti sezonu, trenutno su peti na tabeli sa 32 poena, ali nisu favoriti protiv Spartaka u Moskvi u nedelju od 17 časova.

Krasnodar je, pomalo neočekivano kada vidimo trend u drugim klubovima, ostao bez svih stranaca. Primera radi, u subotu su u moskovskom derbiju za Lokomotivu zaigrala šestorica fudbalera bez ruskog pasoša, od čega i jedan Ukrajinac, a za CSKA čak osmorica. Dakle, većinu igrača sam rat u Ukrajini ne pogađa previše, ne osećaju se ugroženo.

Izabrane vesti

Međutim, Krasnodar je ostao bez inostrane podrške. Remi Kabelja je blizu povratka u Sent Etjen, iz kojeg je došao 2019. godine, dok Viktor Klaeson pregovara sa Jurgordenom. Jedna od klupskih legendi Vonderson otišao je na pozajmicu u Internasional do kraja godine, a tim iz Porto Alegrea ga je platio 250.000 evra. Ostali će dobiti čiste papire, Gžegož Krihovijak, Žunior Alonso, Kajo, Ramirez, Boteim i Kordoba samo su još pravno članovi Krasnodara, dok ne pronađu novi angažman.

Zašto je to tako? Ako je razlog bezbednost, jer grad Krasnodar je zaista blizu Krima (Simferopolj je udaljen oko 380 kilometara), kako onda objasniti to što Rostov i dalje raspolaže kompletnim sastavom? Rostov na Donu je praktično na samoj granici sa Ukrajinom, Donjeck mu je udaljen samo oko 150 kilometara, pa opet Rostov igra najnormalnije prvenstvo.

17.00: (1,58) Spartak Moskva (4,00) Krasnodar (6,00)

Logičnije je objašnjnje da je nešto narušeno sa odnosima u samom klubu. Još prošle godine se pričalo o tome da je gazda Sergej Galicki teško bolestan, čak je u jednom opširnom intervjuu dao izjavu kao da se oprašta, nekoliko puta ponovivši da će Krasnodar da bude veliki klub i bez njega. Primetili su ruski mediji i to da je klub prestao da kupuje svojim fudbalerima skupocene Roleks satove, izrađene u klupskim bojama za one igrače koji odigraju 100 utakmica u klubu. Godinama je to bila praksa, ali je prošle sezone Klaeson dobio samo dres sa brojem 100 i zahvalnicu.

Krasnodar je osnovan pre 14 godina i od starta je Galickijeva filozofija bila da se radi na jakoj omladinskoj školi. Najviše novca je uloženo u akademiju i u prelep stadion.

Stadion Krasnodara (©Reuters)Stadion Krasnodara (©Reuters)

Bikovi su i lansirali u ruski i evropski fudbal neke talente, poput Matveja Safonova, Danila Fomina, Šapija Sulejmanova, Danila Utkina… Klub je i pored te filozofije jednom igrao grupnu fazu Lige šampiona, a u pet navrata Lige Evrope. Zvezdaši dobro pamte 2017. godinu, kada je Crvena zvezda eliminisala Krasnodar. To je bila jedina sezona u kojoj se on nije domogao grupne faze.

Sada, posle odlaska stranaca, još neki klinci će dobiti šansu u Premijer ligi Rusije, možda i pre vremena. Biće to prilika da vidimo koliko su zaista talentovani momci poput Iraklija Manelova, Nikite Krivcova, Vjačeslava Jakimova, Dmitrija Kučugare i Omara Popova.

RUSIJA 1 – 21. KOLO

Subota

Ufa - Nižnji Novgorod 0:0

Arsenal Tula - Dinamo Moskva 1:4 (0:1)

/Kangva 30 - Smolov 14, Zakarjan 46, Fomin 76, Tjukavin 90+3/

Lokomotiva Moskva - CSKA Moskva 1:2 (1:1)

/Isidor 42 - Jazidži 39, Fernandes 90+1/

Nedelja

10.00: (3,30) Ural (3,00) Ahmat (2,40)

12.00: (3,80) Himki (3,45) Soči (2,00)

14.30: (7,25) Krilja Sovjetov (4,40) Zenit (1,45)

17.00: (1,58) Spartak Moskva (4,00) Krasnodar (6,00)

Ponedeljak

17.00: (1,95) Rubin Kazanj (3,60) Rostov (3,80)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

KrasnodarSergej GalickijRusija 1Spartak Moskva

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara