©AFP
©AFP

Neverovatan fudbalski scenario: Mozambik izbacio Ganu sa CAF, ali i Barsu iz Kupa kralja

Vreme čitanja: 4min | čet. 25.01.24. | 00:10

Injaki Vilijams, samo 24 sata po povratku sa Kupa afričkih nacija, poneo ulogu Baresloninog dželata (4:2)

Samo dan pošto se privatnim avionom vratio iz Obale Slonovače, nakon što je Gana eliminisana sa Kupa afričkih nacija, Injaki Vilijams je poneo epitet junaka Atletik Bilbaa u četvrtfinalu Kupa kralja slomivši otpor Barselone u produžecima.

Reprezentativac Gane uspeo je da golom trasira put Baskijaca do polufinala, dok je njegov brat golom za konačnih 4:2 potom stavio tačku na susret.

Izabrane vesti

Malo ko je mogao i da nasluti da će senzacija pre tri dana u vidu remija Mozambika i Gane biti zapravo prelomni faktor na večerašnjem susretu Kupa kralja u Bilbau. Uspeo je jedan od autsajdera kontinentalnog takmičenja da u sudijskoj nadoknadi postigne dva gola, stigne do remija i sa sobom u ponor povuče Crne zvezde.

Eliminacija već u grupnoj fazi uticala je da se reprezentativci Gane vrate u klubove ranije nego što je to bilo planirano, a Injaki je dodatno požurio kada je u pitanju dolazak nazad u klupske redove. Sa željom da bude deo četvrtfinala Kupa kralja ofanzivac je privatnim avionom, preko Pariza, juće stigao od Obale Slonovače do San Mamesa na kojem je 24 sata kasnije režirao erupciju oduševljenja golom za 3:2 u sudijskoj nadoknadi prvog produžetka.

Za razliku od učinka u reprezentaciji, gde nije bio u stanju da pruži značajniji doprinos i gde se očekivalo da neku od glavnih uloga preuzme tek posle grupne faze, stariji od braće Vilijams je u klupskim redovima uspeo da kao rezervista ponese epitet junaka i ponovi scenario od pre dve godine kada je njegov tim takođe eliminisao Katalonce iz ovog takmičenja posle produžetaka, doduše tada u osmini finala i golom Ikera Muniaina.

Režirali su rivali zaista veče za pamćenje, ukrasivši ga sa šest golova i dva preokreta, međutim posle četiri vezana poraza od večerašnjeg protivnika baskijski klub je servirao osvetu i precrtao još jedan potencijalni trofej sa Barseloninog spiska (posle nedavno izgubljenog finala Superkupa Španije).

Ostaće Kataloncima žal pre svega za neiskorišćenim šansama Lamina Jamala koji će i pored postignutog gola poneti epitet jednog od tragičara gostiju. Talentovani fudbaler Barselone je posle gola za preokret imao još dve fenomenalne šanse, ali je u obe situacije loše reagovao i tako ostavio protivnika u životu.

Ipak, nije 16-godišnji napadač taj na čija bi pleća trebalo da padne teret novog neuspeha kluba sa Nou Kampa. Ako godine nisu razlog da mu se progleda kroz prste, onda makar greške ostalih saigrača moraju da budu razlog da krivica bude pravičnije raspoređena.

Već u prvom minutu je odbrana Barselone reagovala konfuzno što je umeo da iskoristi Gorka Guruzueta i da na krilima impresivne atmosfere donese domaćinu ranu prednost. Imuni na velike kikseve večeras nisu bili ni igrači Atletik Bilbaa pa su se u 26. minutu spetljali Aitor Paredes i Juri Berčiče što je umeo da naplati Robert Levandovski i praktično blokiravši pokušaj levog beka da izbije loptu postigao gol.

Ponovo su igrači domaćeg tima pogrešili u 32. minutu kada je Dani Vivian poslao nepreciznu dijagonalu, Žil Kunde je presekao napad i proigrao već pomenutog Lamina Jamala koji je sam obavio ostatak posla i doneo potpuni preokret.

Ipak, dva gola rivala u šest minuta nisu obeshrabrila domaćina koji je na početku drugog poluvremena odgovorio pogotkom za izjednačenje. Niko Vilijams je poslao dugu loptu sa levog krila, a Ojan Sanset je glavom sa druge stative matirao Injakija Penju.

Kako je vreme odmicalo oba tima su fokus usmeravala ka dodatnih 30 minuta. Inicijativu koju je imala u završnici utakmice Barselona je uspostavila i u prvom produžetku, ali su se u sudijskoj nadoknadi prvih 15 minuta igrači gostujućeg tima opustili što je surovo kaznio Injaki Vilijams. Mogao je reprezentativac Gane da i sam otkloni sve dileme jer je ubrzo posle gola za 3:2 imao fenomenalnu šansu da duplira prednost, ali je Injaki Penja u toj situaciji odličnom intervancijom ostavio svoj tim u životu.

Ispostavilo se međutim da je odbrana Barsinog golmana bila nedovoljna da probudi saigrače, pa je tačku na utakmicu stavio Niko Vilijams golom na asistenciju brata Injakija.

ŠPANIJA, KUP KRALJA - ČETVRTFINALE

Utorak

Selta - Real Sosijedad 1:2 (0:1)

/De la Tore 90+2 - Ojarzabal 2, Beker 66/

Sreda

Majorka - Đirona 3:2 (3:0)

/Larin 21, Prats 28, 35p - Stuani 68p, Savio 96/

Bilbao - Barselona 2:2 (1:2) posle produžetaka 4:2

/Guruzeta 1, Sanset 49, I. Vilijams 105+2, N. Vilijams 120+1 - Levandovski 26, Jamal 32/

Četvrtak

21.00: (1,62) Atletiko Madrid (3,80) Sevilja (5,80)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Kup kraljaBarselonaAtletik Bilbao

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara