Andrij Ševčeko (Reuters)
Andrij Ševčeko (Reuters)

Neviđena sudijska reforma Andrija Ševčenka: Arbitri će morati na detektor laži

Vreme čitanja: 1min | sre. 17.04.24. | 17:20

Predsednik Fudbalskog saveza Ukrajine namerava i da potpuno promeni sistem delegiranja sudija

Krajem januara ove godine, Andrij Ševčenko preuzeo je kormilo Fudbalskog saveza Ukrajine. Dolazak na predsedničku poziciju propraćen je tada kontraverzama da je upravo legenda ukrajinskog i evropskog fudbala, smestila svog kuma i imenjaka Povelka iza rešetaka kako bi preuzela glavnokomandujuću ulogu u ukrajinskom fudbalu.

Nekoliko meseci kasnije, Ševčenko je rešen da uvede prilično neuobičajenu novotariju koja podrazumeva podvrgavanje domaćih sudija poligrafu, odnosno detektoru laži, sve u cilju da saseče česte optužbe za pristrasnost arbitara, odnosno kako bi poboljšao standarde, prema trenutnom koeficijentu 18. lige Evrope (jednu poziciju bolje rangirana od Srbije).

Izabrane vesti

Osvajač Zlatne lopte iz 2004. godine i bivši selektor reprezentacije Ukrajine, rešen je da stane na put korupcionaškim radnjama u domaćem fudbalu, nakon dugog perioda optužbi za nameštanje mečeva.

"Vidimo poligraf kao priliku da dobijemo jasnije informacije, da shvatimo koje sudije mogu da obavljaju posao, a koje ne... Informacije koje će nam pomoći da krenemo od nule", rekao je Ševčenko uz napomenu da svi arbitri koji padnu poligrafsko ispitivanje u budućnosti neće moći da sude utakmice.

Prema pisanju brizanskog Atletika, Ševčenkova ideja jeste da se promeni način delegiranja sudija. Legenda ukrajinskog fudbala želi da trenutnu praksu, onu što je prisutna i u najboljim ligama Evrope, a podrazumeva izbor sudija na osnovu kriterijuma važnosti mečeva, te njihovog iskustva i sudijske veštine, zarotira za 180 stepeni. Ševčenko namerava da implementira sistem nasumičnog žreba koji bi obezbedio potpuno nasumičan izbor sudija.


tagovi

Andrej ŠevčenkoUkrajinaUkrajina 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara