Sudija Aleks Kahas tokom meča Makare i Aukasa (©YouTube)
Sudija Aleks Kahas tokom meča Makare i Aukasa (©YouTube)

Neviđene scene u Južnoj Americi: Sudije „iskulirale“ prvenstvene mečeve zbog napada na kolegu (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | pon. 22.08.22. | 21:00

Susret Gvajakil Sitija i Independijente del Valjea u ekvadorskoj Klausuri, koji bi po programu trebalo da se odigra u noći između ponedeljka i utorka od 02.00 časova po srednjevropskom vremenu, neizvestan je zbog nesvakidašnjeg štrajka arbitara

Nezapamćen skandal je potresao elitni fudbal u Ekvadoru ovog vikenda. Zbog napada na Aleksa Kahasa, glavnog arbitra meča između Makare i Aukasa (1:1) koji je odigran na otvaranju 7. kola, njegove kolege su se odlučile na štrajk. Međutim, to su učinile na najbizarniji mogući način, nikome nisu najavili štrajk. Tako je u noći između nedelje i ponedeljka trebalo da se odigraju tri meča Primere, igrači i navijači su se pojavili na stadionima, ali ne i neko od sudija, pa utakmice nisu mogle da se odigraju! Tek posle toga se sudijska organizacija oglasila saopštenjem, kako bi objasnila ovaj postupak.

Zato, u momentu pisanja ovog teksta niko ni u Ekvadoru nije mogao sa sigurnošću da zna da li će preostali susret 7. kola između Gvajakil Sitija i Independijete del Valeja, koji bi po programu trebalo da se odigra noćas od 02.00 časova po srednjoevropskom vremenu, zaista i da bude održan. Sudije su nekoliko sati pre utakmice samo poručile: Pregovori idu u dobrom toku!

Izabrane vesti

Čitav cirkus je započeo dešavanjima u finišu meča između fenjeraša Klausure Makare i lidera na tabeli Aukasa. U 90. minutu je u šesnaestercu Makare napravljen faul, čak ni uz pomoć snimka nije bilo jednostavno odlučiti da li je penal ili ne. Na kraju je Kahas pogledao snimak i posle konsultacije sa VAR sobom pokazao na belu tačku. To se nije dopalo domaćinu, pre svega golmanu Karlosu Espinozi, koji je odgurnuo sudiju dok je on protrčavao pored njega. Kahas mu je naravno odmah pokazao crveni karton, ali to je samo dodatno podgrejalo tenzije. Čitav tim Makare je opkolio Kahasa, najagresivniji je bio trener golmana Ektor Lautaro Čiriboga, koji je udario Kahasa i srušio ga na zemlju. Legendarnom ekvadorskom čuvaru mreže sada preti godinu dana suspenzije iz fudbala zbog tog poteza.

Trebalo je desetak minuta da prođe da bi se tenzije smirile, a Luis Kanga uzeo da izvede jedanaesterac, kojim je doneo Aukasu prednost od 1:0.

02.00: (4,90) Gvajakil Siti (3,45) Independijente del Valje (1,70)

Međutim… Već u sledećem napadu Kahas je dosudio novi penal, ovog puta za Makaru. U izjednačenje ga je pretvorio Fasundo Rodrigez. Na kraju je čitava nadoknadada trajala 20 minuta, a kada se meč završio sudiju su napali fudbaleri Aukasa. Dvojica, Figeroa i Mina, na kraju su dobili crvene kartone, a arbitar je preživljavao brojne neprijatnosti.

Ipak, ništa od dešavanja posle te utakmice nije naslućivalo na štrajk sudija.Program u noći između nedelje i ponedeljka trebalo je da otvori duel Delfina i Mušuk Rune. Igrači su izašli na vreme na teren, navijači su čekali na tribinama, ali arbitara nije bilo. Tek kada su, posle duže pauze fudbaleri dobili potvrdu da se niko ni neće pojaviti, kapiteni oba tima su se uz pomoć mikrofona obratili gledaocima i objasnili im da se utakmica odlaže. Isto se nedugo zatim desilo i na duelima Universidad Katolike i Nueve de Oktubrea, odnosno Emeleka i Deportivo Kuenke.

Tek kada su one tri pomenute utakmice odložene, oglasila se Sudijska komisija.

Posle telefonskog sastanka sa svim našim sudijskim kolegama, odlučili smo da odbijemo da sudimo kao znak solidarnosti zbog onoga što se desilo. Doneli smo odluku da se ne pojavimo na preostale četiri utakmice 7. gola Klausure“, pisalo je u dokumentu koji je dostavljen medijima.

Predsednik Primere Migel Anhel Lor se ekspresno oglasio, najavivši da će da tuži arbitre koji su se „napravili ludi“ i nisu došli na utakmice. Jer, klubovi koji su došli na meč su potrošili novac za organizaciju, navijači su platili kartu, nije ni prevoz do samih stadiona besplatan. Sve to je moglo da bude izbegnuto da je za štrajk javljeno na vreme.

Pre nekoliko sati sramotan čin se dogodio i njegovi akteri će biti kažnjeni. Izvršna komisija će zasedati u utorak tim povodom. Zašto su ovakve mere, koje štete svima, preduzete? Mora da postoji kriterijum kako se ovakve stvari rešavaju. Već smo imali jedan problem da rešimo, zašto su napravili novi? Zahtevaćemo ostavku rukovodioca u Sudijskoj komisiji, dok će sami prestupnici biti kažnjeni suspenzijom. Da li su se ove stvari dešavale ranije? Jesu, od strane igrača. Šta smo tada uradili? Suspendovali smo ih“, kazao je prvi čovek lige.

U međuvremenu su vođeni pregovori između dve organizacije, Sudijska organizacija zahteva oštre kazne za igrače i trenere Makare i Aukasa, a klubovi kojima su mečevi odloženi da im se refundiraju troškovi za organizaciju utakmica i putovanja. Šta će biti sa derbijem u Gvajakilu, još nije poznato.

---------------------

Prognozziraj besplatno Mozzart Bet Superligu za milionski nagradni fond

--------------------

EKVADOR 1 (KLAUSURA) – 7. KOLO

Subota

Gvalaseo – Tekniko 0:3 (0:2)

/Estupijan 5, Blanko 45, Palasios 75/

Orense – Barselona Gvajakil 1:2 (1:0)

/Andrade 37 – Dijaz 83pen, Kifuentes 90/

Nedelja

LDU Kito – Kumbaja 1:0 (1:0)

/Molina 27/

Makara – Aukas 1:1 (0:0)

/Rodrigez 9+13pen – Kanga 90+10pen/

Utorak

02.00: (4,90) Gvajakil Siti (3,45) Independijente del Valje (1,70)

Odloženo:

Delfin – Mušuk Runa

Universidad Katolika – Nueve de Oktubre

Emelek – Deportivo Kuenka

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Ekvador 1Gvajakil SitiIndependijente del Valje

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara