""
""

Ni derbi više nije što je nekad bio

Vreme čitanja: 2min | pet. 01.09.17. | 12:31

Vensan Abubakar na Ahmeda Musu, Kelečija Iheanača i kompaniju

Idemo u Afriku!

Izabrane vesti

Tamo se treća faza kvalifikacija za Svetsko prvenstvo bliži polovini, a danas se najviše šansi daje Gani, Nigeriji, Tunisu i Maroku. Sudeći po bukmejkerima jedina nepoznanica je okršaj Zelenortskih Ostrva i Južne Afrike. Očekuje se da najzanimljviju - ujedno i odlučujuću utakmicu Grupe B - odigraju Nigerija i Kamerun.

Na papiru je duel ove dve reprezentacije jedan od najvećih derbija u Africi. Ipak, kada se zađe malo u statistiku, legitimno je postaviti pitanje da li ovaj meč treba i dalje da nosi taj epitet. Nigerija je na 19 prethodnih duela sa Lavovima slavila 11 puta, Kamerun je trijumfovao četiri puta, a isto toliko puta bilo je nerešeno.

Super orlovi su prvi na tabeli Grupe B sa šest bodova, četiri više od Kameruna, ali to i dalje ne zadovoljava predsednika nigerijskog fudbalskog saveza Amajua Pinika koji zahteva da reprezentacija zaigra još bolje, odlučnije i jače, jer je na nekim prethodnim mečevima (Benin i Južna Afrika) pokazala nedovoljno jak mentalitet. Ipak, ne treba zaboraviti da za Nigeriju igraju Viktor Mozes, Odion Igalo,  Vilfred Ndidi, Ahmed Musa, Keleči Iheanačo, Antoni Nvakaeme... Sve poznata i respektabilna imena. Da ne zaboravimo, Aleks Ivobi iz Arsenala je povređen.

Kamerunci dolaze u Nigeriju kao aktuelni afrički šampioni i uzdaju se da će uz agresivnost i fizičku nadmoć uspeti da saseku krila Orlovima. Najveća zvezda kamerunske reprezentacije je Vensan Abubakar, koji ne može da se pohvali dobrom statistikom (18 golova na 60 mečeva), ali zato ga uvek da kad treba, kao u februaru protiv Egipta kada je Lavovima doneo titulu kontinentalnog prvaka. Tu su i Erik Čupo-Moting, Kristijan Basogog, Benžamen Mukanđo...

Nigerija uglavnom igra tvrdo kod kuće (na šest od poslednjih sedam duela prošao je tip 0-2), a ni mečevi Kameruna ne obiluju golovima. U redu, potkrade se tu ponekad 2-3 gola, ali uglavnom su u poslednje vreme na strani igrali na mali broj pogodaka.

KVALIFIKACIJE ZA SVETSKO PRVENSTVO, AFRIKA:

Petak

17.30: (1,33) Gana (4,50) Kongo (9,50)
18.30: (1,95) Nigerija (3,15) Kamerun (4,00)
20.30: (2,95) Zelenortska Ostrva (2,70) Južna Afrika (2,70)
22.00: (1,95) Tunis (3,20) DR Kongo (3,90)
22.00: (1,65) Maroko (3,40) Mali (5,50)

(FOTO: Shutterstock)

 


tagovi

bet analizaGanaKamerunkladionicaMarokoNigerijasportsko klađenje

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara