Kris Vud (©Reuters)
Kris Vud (©Reuters)

Nije baš toliko drven: Vud kao Milito – vezao Njukasl u čvor i osvetio se Ediju Hauu

Vreme čitanja: 3min | uto. 26.12.23. | 15:25

Novozelanđanin het-trikom potpisao četvrti poraz bivšeg kluba u poslednjih pet prvenstvenih utakmica

Došao, pomogao mu da ostane u ligi i otišao. Tačnije, oteran je. Posle svega godinu dana Njukasl je prodao Krisa Vuda, u klubu su želeli da nastave napredak i procenili da engleski napadač kvalitetom ne može da isprati njihove ambicije. Na Boksing dej visoki centarfor se sa Notingem Forestom vratio na Sent Džejms park i naplatio im sa kamatom što su sumnjali u njega.

Sa tri gola Vud je u 19. kolu potpisao četvrti prvenstveni poraz Njukasla u poslednjih pet utakmica, uguravši ga u još dublju kanal – 3:1 (1:0). Kanal dubine kakvu na Sent Džejms parku ne pamte od dolaska novih vlasnika.

Izabrane vesti

A baš je 31-godišnji Novozelanđanin bio jedno od prvih pojačanja saudijskih vlasnika Njukasla. Svrake su ga dovele na zimu iz Barnlija za okruglo 30.000.000 evra, i mada nije blistao, sa svoja dva gola doneo je važne bodove u borbi za opstanak u kojoj se u tim trenucima klub nalazio. Međutim, nije Hau dugo čekao da ga precrta. Svrake su na leto 2022. dovele Aleksandera Isaka za rekordnu sumu, na zimu i Entonija Gordona, što je bio znak za Vuda da može da ide iz kluba tamo gde će više ceniti njegove kvalitete...

Visok, snažan, ne preterano okretan i brz, Vuda su ljubitelji fudbala na Ostrvu često umeli da opišu upravo njegovim imenom, ali je iskusni golgeter ovog popodneva na Sent Džejms parku pokazao da nije baš toliko drven. Štaviše, kod drugog gola zaličio je na Dijega Milita iz finala Lige šampiona 2010. godine kada je Danijela Van Bujtena fintom šuta izbacio iz igre i potom savladao Hans Jorga Buta.

Dobro poznatu akciju iz okršaja Intera i Bajerna rekreirao je Vud protiv Njukasla početkom drugog poluvremena, predriblavši na identičan način Dena Burna posle čega je loptu pored Martina Dubravke ubacio u dalji ugao gola, da bi sedam minuta kasnije (na vanserijski pas Entonija Elange) u novoj prilici sličnom fintom zaobišao golmana Njukasla u situaciji jedan na jedan i kompletirao het-trik, svoj tek drugi u Premijer ligi, režiravši božično čudo - Forestovu prvu premijerligašku pobedu nad Svrakama!

Het-trik koji je najavio u nadoknadi prvog dela kada je sa pet metara pogodio nebranjenu mrežu, takođe na Elangino dodavanje. Morao je brzonogi Šveđanin da mu se iskupi za priliku iz 33. minuta kada su se njih dvojica našli sami ispred Dubravke, a Šveđanin se poneo sebično i odlučio da šutira...

Njukasl je samo deset minuta pre te situacije ranije poveo golom Aleksandera Isaka iz penala, ali od tog trenutka kao da je prestao da igra. Prvu sledeću priliku imao je u dubokoj nadoknadi prvog poluvremenu, takođe preko švedskog napadača, ali je Met Tarner tada sprečio domaćina da ponovo povede. I ujedno omogućio Vudu da izraste u apsolutnog heroja gostiju, a Nunu Espiritu Santu doneo prvu pobedu na klupi Foresta. Ko zna, možda i sebi kupio mesto u startnoj postavi kod novog trenera. Sjajno Vud koristi priliku u odsustvu Taiva Avonjija u poslednje vreme. U prošlom kolu protiv Bornmuta (2:3) gol i asistencija, danas het-trik, posle 17 utakmica već sedam pogodaka kraj njegovog imena.

Ako ovako nastavi smeši mu se brzo će po peti put u karijeri doći do dvocifrenog broja golova u jednoj sezoni Premijer lige.

Njukasl je sve dalje od mesta koje vodi u Ligu šampiona. Na polovini sezone ekipa Edija Haua ima 29 bodova, sedam manje od četvrtoplasiranog Totenhema, koji tek treba da odigra meč 19. runde. Forest je današnjom pobedom, prvom na strani od početka septembra i gostovanja na Stamford Bridžu, stigao do 17 bodova te ih trenutno ima pet manje od Lutona, prvog tima ispod crte.

PREMIJER LIGA - 19. KOLO

Utorak

Njukasl - Notingem Forest 1:3 (1:1)

/Isak 23pen - Vud 45+1, 53, 60/

16.00: (2,15) Bornmut (3,50) Fulam (3,60)

16.00: (2,55) Šefild Junajted (3,25) Luton (3,10)

18.30: (8,00) Barnli (5,00) Liverpul (1,42)

21.00: (2,50) Mančester Junajted (3,60) Aston Vila (2,90)

Sreda

20.30: (2,05) Brentford (3,60) Vulverhempton (3,90)

20.30: (1,80) Čelsi (3,70) Kristal Palas (5,00)

21.15: (6,25) Everton (4,10) Mančester Siti (1,62)

Četvrtak

20.30: (2,75) Brajton (3,60) Totenhem (2,60)

21.15: (1,35) Arsenal (5,50) Vest Hem (10,0)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Kris VudNjukaslNotingem ForestPremijer liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara