Nije bedem nego trska: Više golova od Srbije primili Škoti, Bugari i liliputanci, Luksemburg dva komada u gostima četiri puta za deceniju

Vreme čitanja: 2min | pet. 15.11.19. | 09:56

Ako se pitate zašto strepimo za odlazak na Evropsko prvenstvo

Postajemo već polako dosadni i sami sebi, jer posle svake utakmice vrtimo istu priču. Ali od istine se ne može pobeći. A istina je da odbrana reprezentacije Srbije toliko porozna da ne samo da će verovatno uzrokovati neuspeh u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, već polako i iz onih najoptimističnijih navijača isisava veru da ćemo do kontinentalne smotre moći i preko baraža Lige nacija.

Sa ovakvom odbranom – teško. Mnogo teško.

Izabrane vesti

Naravno, ne mislimo ovde samo na defanzivce, jer nije sva krivica na njima. Saigrači iz veze su ih često ostavljali na tacni rivalima. Ukrajini posebno, a vala i Luksemburgu u drugom poluvremenu sinoćnjeg meča. Jesu i defanzivci kasnili, ali nisu imali ispomoć neophodnu za moderan fudbal, pa smo tako došli do tek četvrte utakmice u poslednjoj deceniji u kojima su fudbaleri iz Luksemburga dali dva ili više golova na gostovanju.

Poslednji put su to uradili u pobedi nad San Marinom u Ligi nacija, ali ona narodna da “danas svi igraju fudbal“ realno se još nije primila u San Marinu. Pre toga, raspucala se reprezentacija Luksemburga u porazu od Bugarske (3:4) septembra 2016. u kvalifikacijama za Mundijal, a od 2009. još samo jednom, oktobra 2014, kad su izgubiili u Makedoniji sa 2:3, u kvalifikacijama za Euro 2016.

A od te 2009. godine odigrao je Luksemburg 40 utakmica na strani! I samo četiri puta su bar dva puta tresli protivničku mrežu.

Pa iako stoji da Luksemburg više nije nejak rival kakav je nekad bio, treba reći da je pre beogradskog okršaja ekipa Luka Holca pucala praznim puškama na gostovanjima kod Portugalije i Ukrajine, pa i na prijateljskim sudarima sa Danskom i Ukrajinom. Nijedan pogodak na ta četiri gostovanja. Litvaniji su dali jedan, kao i Moldaviji u Lici nacija, u Belorusiji opet bez baruta.

Uostalom, ako želimo da dokazujemo sa kolikim se problemima suočava selektor Ljubiša Tumbaković kad prstom zatvara jednu rupu dok pored nje izbijaju tri ne moramo da gledamo samo Luksemburg. Cele ove kvalifikacije su poražavajuće na tom polju, pa je dovoljno samo da pogledamo spisak najnesigurnijih odbrana i sve je jasno. Izrael i Jermenija poravnati sa nama na koti od 15 primljenih golova, ispod Škoti, Bugari, Crnogorci i pravi fudbalski liliputanci poput Malte, andore, Gilbraltara, Farana, Estonaca...

Pride, Jermenija, Izrael, Škotska, Crna Gora, svi su oni odigrali utakmicu više od Srbije. Čak je i Andora posle sedam mečeva bila na koti 15.

Dovoljno je samo da otvorimo oči. 

SPISAK EKIPA KOJE SU U KVALIFIKACIJAMA ZA EURO PRIMILE NAJVIŠE GOLOVA

15 – Srbija, Izrael, Jermenija
17 – Škotska, Bugarska
18 – Malta, Andora
19 – Gibraltar, Farska Ostrva
21 – Estonija
22 – Crna Gora
24 – Moldavija
25 – Litvanija, Lihtenštajn
27 – Letonija
43 – San Marino

(FOTO: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara