FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Nije prvi favorit turnira, ali sa ovakvom igrom ko bi mogao da se opkladi protiv Australije? (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | ned. 28.01.24. | 17:22

Rutinski plasman Ozija u četvrtfinale Azijskog kupa

Bila je Australija jedno od prijatnijih iznenađenja Svetskog prvenstva u Kataru kada je u konkurenciji favorizovane Danske prošla grupnu fazu i ponovila uspeh generacije iz 2006. koja je po imenima bila mnogo zvučnija. Imali su tada Kenguri velika imena poput Tima Kejhila, Harija Kjuela, Marka Švarcera i bili konkurentni i snažnim evropskim reprezentacijama. Setimo se da ih je Italija na tom Mundijalu u Nemačkoj izbacila tek nakon kontroverznog jedanaesterca i kasnije postala svetski šampion.

Nema sada selektor Sokeroza Grejem Arnold ni izbliza tako dobar igrački kadar, ali je na izuzetan način posložio one kojim raspolaže. Posle lagano osvojenog prvog mesta u grupnoj fazi, azijski šampion iz 2015. godine praktično se nije ni oznojio u susretu osmine finala i trijumfovao protiv Indonezije 4:0 (2:0). Za površinski četvrtu zemlju sveta sam ulazak među 16 najboljih ogroman je uspeh i jasno je da tim bivšeg selektora Južne Koreje Šin Tae Jonga ne bi mogao više od ovoga ko god da je bio rival.

Izabrane vesti

Čak i kada se aktuelni australijski tim uporedi sa onim mundijalskim od prošle zime, ne deluje previše zastrašujuće. Nema više u međuvremenu penzionisanog Arona Muja, a nedostaju i važni članovi tima poput Metjua Lekija, Džejmija Meklarena i Miloša Degeneka. Neki su povređeni, a nekih nema zbog male minutaže u klubovima poput Zvezdinog defanzivca. Uprkos brojnim hendikepima, stari vuk Arnold odlično obavlja posao iako mu okosnicu tima čine igrači iz engleskog Čempionšipa, škotskog Premijeršipa (nema ih u Seltiku i Rendžersu) i domaće lige.

Otpor Indonezije slomljen je već u 12. minutu autogolom jednog od na papiru pouzdanijih igrača, Elkana Bagota iz Ipsviča. U modu lakšeg treninga odigrala je Australija ostatak utakmice, još nekoliko se puta skoro pa ušetala u gol rivala i završila meč pobedom od četiri gola razlike. U stelce su se upisali i napadač saudijske Al Vehde Krejg Gudvin, Martin Bojl iz Hibernijana i štoper Lestera Hari Souatar.

Plasmanom u narednu rundu Australija je zakazala pravu poslasticu u četvrtfinalu, budući da će selekcija koja od 2007. godine nastupa u azijskoj konfederaciji igrati protiv boljeg iz duele Južne Koreje i Saudijske Arabije (utorak, 17.00). Na prethodnom turniru Kenguri su eliminisani baš u toj fazi od tadašnjeg domaćina Ujedinjenih Arapskih Emirata.

AZIJSKI KUP - OSMINA FINALA

Nedelja

Australija - Indonezija 4:0

/Bagot 12 ag, Bojl 45, Gudvin 89, Soutar 90+1/

Tadžikistan - UAE (u toku)

Ponedeljak

12.30 (2,10) Irak (3,30) Jordan (3,70)

17.00 (1,45) Katar (4,00) Palestina (7,00)

Utorak

12.30 (1,62) Uzbekistan (3,70) Tajland (6.00)

17.00 (4,90) Saudijska Arabija (3,60) Južna Koreja (1,75)

Sreda

12.30 Bahrein - Japan

17.00 (1,33) Iran (4,60) Sirija (9,00)


tagovi

Azijski kupreprezentacija AustralijeIndonezija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara