Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

Nije Suarez, jeste Urugvajac – navijači Gremija slave Karbalja (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pon. 06.03.23. | 02:58

Brazil, Gaušo šampionat: U Grenal derbiju Trikolori pobedili Internasional sa 2:1. Odluka pala u čevrtom minutu sudijske nadoknade

Urugvajci su prethodne noći bili gospodari u Brazilu. Pumito Rodrigez je postigao pobedonosni gol za Vasko na Marakani protiv Flamenga, a navijači Gremija slave novog heroja – Felipea Karbalja. Ovogodišnje pojačanje slavnog kluba iz Nasionala iz Montevidea rešilo je veliki derbi Porto Alegrea protiv Internasionala, takozvani Grenal, sa 2:1.

Igrao se četvrti minut sudijske nadoknade, kada se Karbaljo stuštio u šesneaterac Intera i rutinski pogodio mrežu, za erupciju oduševljenja na Gremio areni. Pao je veliki rival u 10. kolu šampionata Gaušo. I pre ovog, pretposlednjeg, kola, Trikolori su obezbedili pol-poziciju pred plej-of, ali uvek je slatka pobeda protiv mrskog neprijatelja.

Izabrane vesti

Pre godinu i po dana, navijači, ali i igrači Internasionala slavili su ispadanje Gremija iz elitnog ranga brazilskog fudbala, a ove sezone u lokalnom prvenstvu mnogo bolja forma tima za koji ove ove godine igra Luis Suarez. Nekadašnji as Nasionala, Ajaksa, Liverpula, Barselone i madridskog Atletika nije bio u prvom planu, ostao je na pet golova u šampionatu, ali jeste njegov zemljak i saigrač iz prošle sezone koji je postigao debitantski pogodak u novom dresu, i to protiv Internasionala.

Pred poslednje kolo, Gremio ima čak devet bodova više od Internasionala, a oko ne bude iznenađanja u polufinalu, ovi timovi će da odigraju dvomeč u finalu prvenstva Gauša za tron Porto Alegrea.

Domaćini su oba gola postigli u finišima poluvremena. U prvom je Vina na asistenciju Kristalda doveo Gremio u vođstvo. U nastavku bolja igra gostiju, a iskusni Alan Patrik na asistenciju pojačanje iz turske Antalije, Luiza Adrijana, poravnao je rezultat. Očekivao se remi, nije bilo mnogo uzbuđenje pred oba gola do četvrtog minuta sudijske nadoknade kada je je Karbaljo doneo nova tri boda povratniku u društvo najboljeh brazilskog fudbala.

Oba tima su se pojačala ove godine i mogli bi da se bore za visok plasman i u Seriji A, makar za mesta u Kopa Libertadoresu. Gremio je doveo Suareza, a osim Luiza Adrijana, nekadašnjeg igrača Milana, Spartaka iz Moskve i Palmeirasa, pojačanje za Crvene je i iskusni nekadašnji ruski reprezentativac Mario Fernandes koji je napustio CSKA Moskvu posle decenije i vratio se u Brazil.

Derbi Grenal, ime je koje se koristi za opis fudbalskog rivalstva između Gremija i Internasionala, dva najveća fudbalska entiteta u Porto Alegreu, glavnom gradu brazilske države Rio Grande do Sul. Sam izraz GreNal nastao je još 1926. godine kada je novinar Ivo dos Santos Martins hteo da izbegne da svaki put imena klubova piše u celosti, pa je ubrzo izmislio reč uklapanjem pojedinih slogova imena ovih klubova. Rivalstvo je napredovalo i raslo godinama, a sada već prevazilazi granice fudbala. To je postala kultna referenca i svaki stanovnik Porto Alegrea kao i stanovništvo u ostatku savezne države Južnog Rio Grandea identifikuje se sa jednom od ove dve institucije, prema već unapred ukorenjenim porodičnim, kulturnim i društvenim faktorima.

BRAZIL, GAUŠO - 10. KOLO

Subota

Kašijas - Ipiranga Erešim 3:0 (0:0)

Sao Žoze - Avenida 2:2 (0:1)

Esportivo - Žuventud 1:3 (1:2)

Nedelja

Brazil de Pelotas - Sao Luiz 1:0 (1:0)

Aimore - Novo Hamburgo 0:1 (0:1)

Gremio - Internasional 2:1 (1:0)



tagovi

Južna AmerikabrazilGremioInternasional

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara