David de Hea (©Reuters)
David de Hea (©Reuters)

Nije to onaj David de Hea: Prima smešne golove, gubi samopouzdanje, ponavlja loše partije, kritikuju ga bivši asovi

Vreme čitanja: 3min | uto. 21.07.20. | 13:50

Debata na Ostrvu: šta Mančetser da radi sa španskim golmanom?

Nije lepo biti David de Hea ovih dana. Sve je manje bravuroznih partija, a sve više grešaka. Ne tako davno bio je gospodar šesnaesterca, ali su u završnici sezone kiksevi učestaliji. Poslednji, u polufinalu FA kupa protiv Čelsija koji je glatko dobio Mančester Junajted, otvorio je debatu da li Španac može i dalje da brani na vrhunskom nivou ili mu je potrebna zamena.

Kod gola Olivijea Žirua reakcija nije bila sjajna, lopta koju mu je Mejson Maunt ugurao u mrežu sa dvadeset+++ak metara dokaz je da je nekadašnji čuvar mreže Atletika svetlosnim godinama daleko od forme koja ga je krasila kada je važio za krem Premijer lige, a na sve se nadovezala i nespretna reakcija Harija Megvajera u situaicji za treći gol.

Izabrane vesti

De Hea je neprepoznatljiv. Onaj stari David bi zaustavio sve udarce koji su ušli u gol. Ne bih ga još otpisivao. I dalje ima kvalitet da se svrsta u kategoriju najboljih na svetu, ali je potpuno izgubio samopouzdanje,“ objasnio je nekadašnji fudbaler Manačester junajteda Fil Nevil. 




David de Hea uprkos anemičnim izdanjima uživa podršku šefa struke Junajteda, Olea Gunara Solskjera. Prošlog meseca ga je posle kisksa u utakmici sa Totenhemom nazvao najboljim golmanom sveta, ali je pitanje dokle će trener imati strpljenja. Naročito kada se u priču umeša uvek kritički nasrtrojena engleska javnost. Posebno posle reči Alana Širera koji smatra da bi gigant sa Old Traforda trebalo da se reši 29-godišnjeg golmana.

"Ako golman napravi jednu ili dve greške, trebalo bi mu pružiti podršku i zadržati ga, ali u slučaju De Hee loša izdanja se ponavljaju. Junajted bi trebalo da povuče Dina Hendersona sa pozajmice isključivo ukoliko planira da ga učini novim brojem 1. U svakoj drugoj opciji, bolje je da Henderson ostane u Šefild junajtedu i nastavi da stiče iskustvo“, obrazložio je legendarni Širer.

Mišljenja su podeljena po pitanju toga da li je De Hea u živom blatu u koje tone sve dublje ili mu je potrebna samo jedna vrhunska utakmica da samopouzdanje vrati na pređašnji nivo. I dok je Španac izložen raflanoj paljbi, prvi pretpostavljeni želi da skine pritisak sa njegovih leđa.

"David je mentalno dovoljno, svestan je da je njegov posao da pruži maksimum na treningu posle neuspeha i bude spreman za narednu utakmicu. Ovo neće prerasti u konferenciju posvećenu Davidu de Hei. Držaćemo se ujedinjeni. Pred nama su još dva susreta i fokusiraćemo se isključivo na njih“ , jasan je Solskjer.

Dok trener odbija da priča o De Hei, čelnici Junajteda se spremaju da pojačaju ugovor Dinu Hendersonu, koji je prethodne dve sezone proveo u Šefildu. Nedeljna plata 23-godišnjeg čuvara mreže iznosi 35.000 funti, a koliko će uprava Mančestera biti izdašna znaće se naredne nedelje za kad je planiran sastanak. Momak koji je od 14. godine član kluba sa Teatra snova iza sebe ima odličnu sezonu u dresu ekipe Krisa Vijldera, a sada je nanjušio i krv ranjenog De Hee, kojem će pokušati da preotme mesto prvog golmana. Henderson ima veliki pregovarački kapital u razgovorima sa Junajtedom budući da se za njegove usluge interesuje i Čelsi, a ove sezone je čak 13 puta sačuvao mrežu netaknutom.

Mančesterov broj jedan je na staklenim nogama, koje bi dotatno mogle da zaklecaju ukoliko Solskjer odluči da ga u sredu ostavi na klupi protiv Vest Hema. Takav potez bi pokazao da u završnici prvenstva, kad je ulog mesto u Ligi šampiona, ima više poverenja u Serhija Romera koji je presedeo skoro čitavu sezonu na klupi. Potencijalni problem za De Heu, koga štiti čvrst i prilično bogat ugovor. Ističe mu tek za tri sezone, a Junajted mu godišnje na račun uplati oko 21.500.000 evra.

Čak i ako Mančester odluči da ga proda, teško će se na planeti naći klub spreman da podmiri njegove uslove. Čak i ako bi Španac pristao na krajcovanje plate.



tagovi

David De HeaOle Gunar SolskjerDin Henderson

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara