U borbi za titulu: Milan Milanović, Zoran Tošić, Dušan Jovančić, Srđan Blagojević, Taras Bondarenko i Maki Banjak (©Starsport)
U borbi za titulu: Milan Milanović, Zoran Tošić, Dušan Jovančić, Srđan Blagojević, Taras Bondarenko i Maki Banjak (©Starsport)

Nijedno prvenstvo nije tako neizvesno: Posle pola sezone osam klubova u ravnopravnoj borbi za titulu

Vreme čitanja: 4min | pet. 01.07.22. | 09:54

Kazahstanski šampionat je ove godine nestvarno izjednačen. U drugu polusezonu osmoplasirani Kairat je ušao sa četiri poena manje od lidera Astane. Od devet Srba, šestorica se bore za sam vrh

Posle dve sezone sa nešto slabijim rezultatima na međunarodnoj sceni, kazahstanski fudbalski šampionat je pao na 29. mesto na UEFA rang-listi. Nije dakle među najkvalitetnijima u Evropi, ali definitivno može da se pohvali da je najuzbudljiviji. Nijedna liga ove sezone nije bila tako izjednačena kao što je kazahstanska, posle nešto više od pola šampionata čak osam klubova je praktično u ravnopravnoj borbi za titulu. Jer, između lidera Astane i osmoplasiranog Kairata razlika je samo u četiri poena.

Dakle, svaki meč je važan. Poput onog koji je na programu u petak od 17 časova, kada će branilac trona Tobol da gostuje Turanu. Tim koji trenira Milan Milanović, a za koji igraju Dušan Jovančić i Zoran Tošić u ovom momentu je na deobi prve pozicije sa Astanom. Iza tima koji trenira još jedan srpski stručnjak Srđan Blagojević je samo zbog lošije gol-razlike.

Izabrane vesti

Kazahstanci su svesni da im domaći igrači nisu baš preterano dobri, pa su kvalitet čitavog prvenstva podigli pomeranjem ograničenja broja stranaca. Sada svaki klub može da ih ima po osmoricu, s tim što se državljani zemalja iz Evroazijske unije (Rusija, Kazahstan, Jermenija, Belorusija i Kirgistan) ne vode kao stranci.

Kao i većina istočnoevropskih liga, ogroman broj pojačanja su Kazahstanci pronašli na Balkanu. Od naših fudbalera, za Aktobe brani Saša Stamenković, u Astani je Marko Milošević, za Akžajik igra Miloš Stamenković, Stefan Živković je u Kizilžaru, Nikola Cuckić u Kaspiju, a Stefan Bukorac u Šahtjoru iz Karagandija.

17.00: (3,60) Turan (3,05) Tobol (2,10)

Kada pričamo o Balkancima, tu su Crnogorci Žarko Tomašević (Tobol) i Darko Zorić (Kizilžar), Makedonci Aleksa Amanović (Tobol) i Samir Fazli (Turan), Hrvati Marin Tomasov (Astana), Ivan Graf (Šahtjor) i Andrija Flipović (Atirau), Bosanci Todor Petrović (Atirau), Đorđe Ćosić i Edin Rustemović (Šahtjor)… Kazahstanci su iz Superlige Srbije dovodili direktno Kamerunca Makija Banjaka (Kajrat) iz Partizana, kao i Ukrajinca Tarasa Bondarenka (Kaspij), bivšeg štopera niškog Radničkog. Prati se, dakle, srpski fudbal…

Rat u Ukrajini je Kazahstanu doneo još jednu, novu dimenziju. Veliki broj ukrajinskih fudbalera se zaputilo baš ovde, gotovo da nema kluba koji nema barem jednog Ukrajinca u svojim redovima. Ukupno ih u ligi trenutno ima 17. Igraju u Kazahstanu i Francuzi, Portugalci, Holanđani, Brazilci, Argentinci, Afrikanci…

Sve u svemu, ima šta da se vidi na mečevima u Premijer ligi Kazahstana. Primera radi, ove zime se iz Turske vratio nekadašnji golgeter Kajrata Džerard Gohu, koji je svojevremeno bio želja Partizana. Iskusni internacionalac iz Obale Slonovače, koji je sa Kajratom za četiri sezone osvojio tri nacionalna kupa i tri puta bio najbolji strelac lige, pojačao je Aktobe i doveo taj tim u situaciju da se posle samo dve godine od povratka iz drugog ranga bori za titulu. Aktobe je trenutno četvrti na tabeli, ima bod manje od Astane i Tobola, ali je odigrao i jednu utakmicu manje. Pre pet dana je deklasirao upravo Astanu sa 4:1, a Gohu je na teren kročio tek u finišu meča, kada je pobednik već bio rešen.

Tobolov današnji protivnik Turan jedan je od slabijih u ligi. Nalazi se na 10. poziciji, za tri poena beži Akžajiku i zoni ispadanja. Možda bi bio malo bolji da mu u martu nije propao transfer Sedrika Gogue, nekadašnjeg defanzivca Partizana i CSKA Moskve. Afrikanac je raskinuo ugovor sa Armejcima zbog rata u Ukrajini, ali nije dobio kazahstansku radnu vizu na vreme da bi ga Turin registrovao kao pojačanje. Sada je Gogua još uvek bez ugovora.

Nedavno je Turan dobio novog trenera, ekipu je sredinom juna preuzeo domaći strateg Sergej Kogaj. On je do sada vodio tim na dva meča, protiv Akžajika (1:1) i Kaspija (2:0). Pokušaće da ostane neporažen i protiv šampiona, a videćemo hoće li Milanović ponovo u startni tim da uvrsti Jovančića (ove sezone 13 nastupa i jedan postignut gol) i Tošića (12 mečeva, po četiri gola i asistencije). Nije isključeno da ih malo odmori, jer u sredu Tobol očekuje veoma važna utakmica sa Ferencvarošem u 1. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. Pobednik tog dvomeča u 2. kolu će igrati protiv boljeg iz meča Slovana iz Bratislave i Dinamo Batumija.

Kazahstan će u Evropi ove godine predstavljati još Kajrat, Astana i Kizilžar. Svi oni će se takmičiti u 2. kolu kvalifikacija za Ligu konferencije, Kajrat će na Kišvardu, Kizilžar na Osijek, a Astana na poljski Rakov. Njihova evropska sezona kreće 21. jula, do tada će probati da prikupe što više bodova u prvenstvu.

KAZAHSTAN 1 – 16. KOLO

Petak

17.00: (3,60) Turan (3,05) Tobol (2,10)

Subota

14.00: (2,60) Šahtjor Karagandi (2,95) Aktobe (2,80)

16.00: (2,45) Atirau (2,95) Taraz (3,00)

Nedelja

15.00: Astana – Maktaral

17.00: (1,50) Kajrat (3,80) Akžajik (6,50)

17.00: Aksu – Kizilžar

Ponedeljak

16.00: Ordabasi – Kaspij

***Kvote su podložne promenama



tagovi

TobolKazahstan 1Milan MilanovićZoran TošićDušan Jovančić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara