Niko, sad si neko! Još jedan Vilijams debitovao za Bilbao, za tatu koji je prešao Saharu bosonog (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | sre. 28.04.21. | 21:21

Tata Feliks mora biti ponosan

Injaki na klupi za rezerve tapše li tapše. Da su kamere mogle da uhvate Feliksa verovatno bi zabeležile kako mu je osmeh razvučen od uva do uva. Možda bi i koju suzu pustio. Ima razloga: još jedan Vilijams debitovao je za Atletik Bilbao.

U burnom remiju sa Valjadolidom (2:2), u pretposlednjoj utakmici 33. kola La Lige, prvi put dres baskijskog kluba na prvenstvenom meču obukao je Niko Vilijams. Dečko ima 19 godina i dva meseca, igra na poziciji desnog krila, a trener Marselino ubacio ga je u igru u 62. minutu. U tom trenutku njegov rođeni brat Injaki ustao je sa klupe i pozdravio ga aplauzom, tačno 2.335 dana otkako je i sam debitovao za crveno-bele sa San Mamesa. Kakve simbolike, Niko je na prvom meču nosio dres sa brojem 30 na poleđini, baš kao i njegov stariji brat, koji je kasnije kročio na teren, upisao 190. uzastopni meč za Bilbao u Primeri, i posle prepoznatoljivog bega asistirao Raulu Garsiji za drugi gol domaćina.

Izabrane vesti

Vilijamsovi su izbegli iz Afrike u jednom od najneverovatnijih izbegličkih poduhvata. Otac im je iz Gane, majka iz Liberije, a da bi se domogli spokojnijeg života na evropskom tlu, morali su da pređu golgotu. Preko Sahare – peške!? Da, da, dobro ste pročitali. Bosonogi. Feliksu su zbog tog putešestvija trajno oštećeni nervi u stopalima. Ne oseća ih. Podneo je veliku žrtvu samo da bi nasledinici uspeli. Kad su prešli Saharu Feliks i supruga mu Marija su se ukrcali na spasilački brod i vodama Sredozemnog mora stigli do Melilje, grada u Maroku, pod kontolom španskih vlasti.

Odatle su prebačeni u Španiju, gde su im se rodili naslednici. Injaki Vilijams 1994. u Bilbau – otud i „pravo“ da igra za etnički čist Atletik, iako je poreklom Afrikanac – Niko u Pamponi 2002. Obojica su brzo ispoljili talenat za fudbal, stasavali u mlađim kategorijama baskijskog kluba, da bi danas zaigrali zajedno, jer je Niko dosad špartao samo u B selekciji u Trećoj ligi. Deluje da će tek „plesati“.

Doduše, protiv Valjadolida ni prisustvo dvojice Vilijamsa nije mnogo vredelo Bilbau da naplati veliku pobedu nad Atletiko Madridom minulog vikenda. Iako je dvaput vodio, na kraju je zabeležio čak šesti remi u poslednjih sedam mečeva u borbi za bodove i smanjio šanse za izlazak u Evropu, dok je Valjadolid bodom popravio izglede da sačuva status.

PRIMERA – ZAOSTALI MEČEVI 33. KOLA

Sreda

Bilbao – Valjadolid 2:2 (1:0)

/Morsiljo 14, Garsija 76 – Orelana 70, Vajsman 85/

Četvrtak

19.00: (1,18) Barselona (7,50) Granada (13,0)

***kvote su podložne promenama



tagovi

BilbaoAtletik BilbaoInjaki VilijamsNiko Vilijams

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara