Slavlje fudbalera Sparte (Reuters)
Slavlje fudbalera Sparte (Reuters)

Niko u Češkoj kao Veljko Birmančević! Sparta je ponovo šampion

Vreme čitanja: 2min | sub. 18.05.24. | 19:17

Srpski krilni fudbaler sa 16 pogodaka i 11 asistencija začinio krunu u domaćem prvenstvu... Nijedan igrač u češkoj ligi nije učestvovao u više golova ove sezone od Birmančevića iako je overu titule obeležio Jan Kuhta

Većim delom prošle decenije praška Sparta je morala da gleda dominaciju Viktorije Plzenj i gradskog joj rivala Slavije, njihovo šepurenje na češkom tronu, njihove vezane titule. Ali konačno je došlo vreme Spartanaca sa Letne, njihovog pokazivanja i stezanja mišića. Drugu sezonu uzastopno šampionski pehar češke elite završio je u rukama fudbalera Sparte koji su prvi put od sezona 1999/20 i 2000/01, vezali dve šampionske sezone!

Potvrda o novom-starom šampionu Češke pala je danas na gostovanju Mladoj Boleslav. Pucao je sjajni napadač Jan Kuhta iz svih oružja, postigao četiri gola, a Mlada postala žrtva kanonade praškog velikana. Kuhta jeste heroj dana, ali junak čitave sezone je Veljko Birmančević - najbolji asistent lige, drugi strelac Sparte i fudbaler sa najviše postignutih i nameštenih golova u zbiru ove sezone u čitavom prvenstvu.

Izabrane vesti

Iako danas nije bio ni strelac, ni paker, srpski krilni fudbaler je ove sezone isporučio 16 prvenstvenih pogodaka i 11 asistencija. Dakle sa 27 golova učestvovao je u ukupnom saldu Sparte koji broji 81 pogodak. U prevodu Birmančević je spajajući saigrače sa golom ili tresući mreže zaslužan za okruglo trećinu pogodaka Sparte!

Za čitavu sezonu Sparta je od 34. prvenstvene utakmice izgubila samo dve - od Viktorije Plzenj i upravo od Mlade Boleslav. Dakle, osvojila je titulu bez poraza u praškom derbiju! Za to je zaslužna sjajna odbrana na čelu sa komandantom i kapitenom Ladislavom Krejčijem, ali i nezadrživi napadački trio Birmančević, Haraslin, Kuhta koji je zbirno postigao 45 ligaških golova.

Sparrti za četiri dana preostaje jurnjava za duplom krunom, odnosno finale Kupa protiv Viktorije Plzenj, a četiri dana kasnije zatvaranje sezone na Letni protiv istog rivala. Prilika za Birmančevića da dodatno pojača prilično nestvarne brojke u svim takmičenjima. A one kažu - 21 gol i 12 asistencija! Učinak više nego dostojan mesta u avionu za Nemačku i mesta na spisku Srbije za Evropsko prvenstvo.

ČEŠKA 1 - PRETPOSLEDNJE 4. KOLO PLEJ-OFA

Subota

Mlada Boleslav - Sparta

Viktorija Plzenj - Ostrava

Slovacko - Slavija Prag



tagovi

Veljko BirmančevićSparta Prag

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara