Marslo (AFP)
Marslo (AFP)

Ninkovićevi Vonderersi sve jači, stigao i Marselo

Vreme čitanja: 2min | sre. 10.08.22. | 19:14

Iskusni brazilski štoper proslavio se u dresu Liona, s kojim je igrao i polufinale Lige šampiona. Klub iz Zapadnog Sidneja doveo čak 14 novih igrača

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Sidneja)

Za fudbalere iz Evrope na vrhuncu karijere, Australija naravno nije obećana zemlja. Ali za one nešto starije postaje sve zanimljivija, o čemu svedoči još jedan transfer iz liga „petice“. Nekadašnji as Liona, a prošle sezone igrač Bordoa, brazilski štoper Marselo (35) novi je član Vonderersa iz Zapadnog Sidneja. On je kao slobodan igrač potpisao jednogodišnji ugovor s klubom u koji je prošlog meseca prešao i nekadašnji srpski reprezenetativac Miloš Ninković.

Izabrane vesti

Marselo Guedes je bio oslonac odbrane Olimpika od 2017. do 2021. godine, odigravši u tom periodu više od 180 zvaničnih utakmica za klub iz Liona. Bio je standardan u prvoj postavi i tokom Lige šampiona 2019/2020, kada je francuski prvoligaš dogurao čak do polufinala, u kojem je eliminisan od Bajerna (0:3).

Beskompromisni štoper je ranije igrao i za turski Bešiktaš, nemački Hanover, kao i za PSV Ajndhoven u holandskoj Erediviziji. Karijeru je počeo u brazilskom Santosu, a prvi klub u Evropi bila mu je Visla iz Krakova.

„Marselo iza sebe ima dugu karijeru i iskustvo u najjačim ligama sveta. On nam donosi neprocenjivo iskustvo, energiju i glad za uspesima i trofejima. Oduševljeni smo što želi da bude deo projekta koji gradimo u Zapadnom Sidneju" - rekao je trener Vonderersa Mark Rudan.

Klub iz najvećeg australijskog grada već šest godina igra epizodnu ulogu u A ligi. Od 2017. nisu dosegli ni plej-of, što zvuči gotovo nadrealno kada se zna da su u svojoj debitantskoj sezoni 2013. osvojili titulu, a godinu dana kasnije podigli i pehar namenjen pobedniku Lige šampiona Azije!

Kako bi se vratili u te slavne dane, u klubu sa zapada Sidneja su odlučili da naprave potpunu rekonstrukciju tima. U ovom prelaznom roku, među prvima su doveli Miloša Ninkovića iz redova velikog gradskog rivala Sidneja.

Zatim je usledio potpis Francuza Romana Amalfitana, koji je deo karijere proveo i u premijerligašu Njukaslu, a angažovanjem reprezentativca DR Konga Jenija Ngbakotoa, bivšeg igrača Meca, Panatinaikosa i Kvins Park Rendžersa, dodatno je pojačan spisak igrača sa iskustvom iz evropskih liga.

Stigao je i Brendon Borelo, australijski reprezentativac iz drezdenskog Dinama, kao i Oliver Božanić, iskusni zadnji vezni i dosadašnji kapiten Sentral Koust Marinersa.

Zanimljivo je da su Vonderersi potpisali još jednog igrača sa Balkana. U sidnejski klub stigao je Sulejman Krpić, centarfor iz Tuzla Sitija, koji se pre osam sezona oprobao i u srpskoj Prvoj ligi, gde je nosio dres Metalca iz Gornjeg Milanovca.

U redove Vonderersa stiglo je i još nekoliko mladih igrača, na čelu sa hitrim, dugonogim napadačem Kusinijem Jengijem, što pokazuje da u nekadašnjem prvaku Azije traže idealni balans između iskustva i mladosti. Do sada imaju čak 14 novajlija, što tim iz Zapadnog Sidneja svrstava u red najvećih nepoznanica narednog šampionata A-lige, a možda i među potencijalna iznenađenja sezone, koja počinje u oktobru.

Piše: Branko CVETOJEVIĆ


tagovi

MarseloVestern Sidnej Vonderers

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara