Ilustracija (©Reuters, ©Shutterstock)
Ilustracija (©Reuters, ©Shutterstock)

Nova Segunda sa starim imenima: Debituje Ćabi Alonso, Ronaldov klub favorit za vrh, Miču u direktorskoj fotelji

Vreme čitanja: 6min | pet. 13.08.21. | 11:16

Zvezde španske druge lige su bivši napadači Partizana, Umar Sadik i Uroš Đurđević, a od srpskih fudbalera tamo igraju Nikola Maraš (Almerija), Radoslav Petrović (Saragosa) i Nikola Šipčić (Tenerife). Crvena zvezda je uoči nove sezone, koja zvanično počinje u petak od 20 časova, prodala u Ovijedo Erika Jirku

Španska Segunda, po mnogim ocenama jedna od najtežih drugih liga za igranje, počinje u petak 91. sezonu. Otvoriće je duel dva doskorašnja prvoligaša Ueska i Eibar, od 20.00 časova. Posle toga igraju i Saragosa i debitant Ibica, od 22.00. Pored ta četiri tima još 18 njih će se boriti na fudbalskoj koridi do juna sledeće godine za tri pozicije koje vode u elitu i garantuju duele sa Real Madridom i Barselonom.

Nekoliko interesatnih klubova predvodiće pohod, a u njima važne uloge igraju neka velika fudbalska imena. Najveće od svih, bez dileme je Ronaldo Luis Nazario de Lima, koji je zvezda čak i 10 godina posle završetka karijere.

Izabrane vesti

Kao što vam je verovatno poznato, od septembra 2018. godine Brazilac je većinski vlasnik Real Valjadolida, tima koji je po svim ocenama glavni favorit da zauzme prvu poziciju u ovosezonskoj Segundi.

20:00: (2.55) Ueska (2.95) Eibar (3.05)

Od dolaska Ronalda dve sezone su belo-ljubičasti „flertovali“ sa Segundom, bili na granici da ispadnu iz Primere, a konačno se minulog proleća to i desilo. Zauzeli su 19. poziciju, u poslednja dva kola su doživeli poraze, što je Elče iskoristio da ispliva, a baš u poslednjem je pobedom posle preokreta na „Hoze Zorilji“ Atletiko Madrid je stigao do titule, a Valjadolid se spakovao za Segundu.

Ono što je neobično za takvu situaciju, trener Hoze Roho Pačeta je dobio gotovo kompletan prvoligaški tim. Čak je i pojačan, Lukas Olaza je stigao iz Boke Juniors za 2.000.000 evra. To bi trebalo da bude dovoljno za ekspresan povratak u elitu.

Najveći konkurent biće mu Almerija. Klub koji je u vlasništvu saudijskog oligarha Turkija al Šeika ne brine za finansije, najbogatiji je u ligi i to je dokazao i ovog leta. Samo je 11 igrača u čitavom prelaznom roku angažovano tako što su klubovi platili obeštećenje, a čak trojicu njih kupila je Almerija. Pritom, za ozbiljan novac. Potrošeno je skoro 12.000.000 evra na dovođenje defanzivnog veziste Samua Koste iz Brage, levog beka Serhija Akijemea iz Barselone i centralnog veziste Manua Morlanesa, koji je zapravo samo preprodat Viljarealu. Kosta je plaćen 5.250.000 evra, što je najskuplji transfer ovog leta.

Od prošle sezone standardan štoper je naš Nikola Maraš, ali zvezda tima ipak i dalje je Umar Sadik, bivši napadač Partizana i najbolji strelac ekipe. Po proceni Transfermarkta je Nigerijac najvredniji fudbaler u čitavoj ligi, vrednost mu je procenjena na 15.000.000 evra. Almerija ga je dovela prošlog leta, a na 38 mečeva u Segundi prošle sezone je dao 20 golova i zabeležio sedam asistencija.

Bio je prošle sezone treći najbolji strelac lige, sa tri data pogotka manje od zvezde Espanjola Raula de Tomasa, koji je sada u Primeri, a dva manje od Uroša Đurđevića, još jednog bivšeg golgetera crno-belih.

Uroš Đurđević u dresu Crne Gore (©AFP)Uroš Đurđević u dresu Crne Gore (©AFP)

Đurđević je zvezda Sporting Hihona, a mnogi su očekivali da će posle odlične sezone i potpune afirmacije u španskom fudbalu da pređe u neki jači tim. Proletos je promenio državljanstvo, uzeo je crnogorsko i zaigrao za njihovu reprezentaciju, što mu samo dodatno podiže cenu.

Ipak, Đurđević nije prešao zasad nigde, pa će po svoj prilici i ove sezone da predvodi napad Sportinga. U Hihonu se nadaju da će napokon da naprave iskorak, da se domognu neke od prvih šest pozicija i eventualno se kroz plej-of domognu Primere.

Doskorašnji prvoligaši Ueska i Eibar su naravno takođe među favoritima, mada za razliku od Valjadolida oni nisu izbegli „čerupanje“. Ueska je ostala bez 10 prvotimaca, a Eibar bez čak 12, među kojima je bio i Marko Dmitrović, novi golman Sevilje.

Oba tima su rupe popunili igračima koji su igrali već u Segundi, a Eibar je za njih plaćao obeštećenja. Janisa Rahmanija i Hozea Korpasa je angažovao iz Almerije u tandemu za 2.500.000 evra, Oskar Sielva je plaćen Ponferadini 600.000, a Ander Kantero Lugu 500.000 evra.

Ueska se pojačavala sa igračima kojima su isticali ugovori, stigli su fudbaleri poput Kristijana Salvadora iz Hihona, Marka Matea iz Kasteljona i Enca Lombarda iz Majorke.

Iz lige će ispasti četiri kluba, isto kao i prošle sezone, kada su se u Segundu B preselili Albesete, Kasteljon, Logronjes i Sabadelj. Na njihovo mesto su ušli Amorebijeta, Ibica, Burgos i Real Sosijedad B.

Rezervni tim baskijskog velikana jedini od svih drugoligaša nema pravo da uđe u Primeru, sve i da bude prvi na kraju sezone. On ne može ni da učestvuje u Kupu kralja, odnosno može samo da igra prvenstvene utakmice.

Ćabi Alonso (©Reuters)Ćabi Alonso (©Reuters)

Zanimljivo, na klupi sedi legendarni vezista Liverpula, Real Madrida i Bajern Minhena, Ćabi Alonso. Ovaj 39-godišnjak je trener od 2018. godine, vodio je prvo juniore Sosijedada, a posle jedne sezone je preuzeo B tim. Prošle godine je uspeo da uđe u Segundu, gde će se naći sada prvi put u ulozi trenera. Samo je jednu sezonu proveo tu kao igrač, kada se kalio na pozajmici u Eibaru.

Najvažnije je da se takmičimo protiv svih, da vidimo gde smo protiv igrača iz više kategorije. Spremni smo za takmičenje, koliko možemo da budemo. Ne znam na koga ću sve moći da računam, Imanol Alguasil ima pravo da uzme svakoga za koga proceni da mu treba i nekoliko sati pre utakmice, ali isto tako može da nam pošalje koga hoće. Tako smo dobili za meč sa Leganesom pojačanja u vidu Slovaka Pokornija, Krista Romera i Žermana Varele“, kazao je Alonso, kojeg mnogi vide kao budućeg trenera A selekcije Sosijedada.

Novi prvoligaš je i Burgos, koji nema neka atraktivna imena u timu ili na klupi, ali ima u upravi. Sportski direktor tima koji se u Segundu vratio posle 20 godina je Miču, nekadašnji fudbaler Svonsija.

On je tokom leta uglavnom dovodio igrače iz trećeg ranga, poput štopera Hana iz Badahoza ili beka Raula Garsije iz Palensije. Jedini igrač za kojeg je klub platio obeštećenje bio je portugalski napadač Mauro Bastos, koji je stigao iz drugoligaša Olivaisa za 50.000 evra.

-----------------

Utakmice Segunde možete da gledate uživo na portalu mozzartbet. com. Dovoljno je samo da budete registrovani, a registracija je besplatna.

-----------------

Jasno, Burgos je među favoritima za ispadanje, zajedno sa debitantnom Ibicom, ali Miču najavljuje borbu do kraja.

Fudbalska pijaca nam je nametnula svoje standarde, mi moramo da čekamo do kraja meseca da bismo videli koga možemo da dovedemo. Ne smemo da pogrešimo, doveli smo sedam igrača, a nadamo se da će da stignu još četvorica. Trebaju nam golman, još jedan štoper, levo krilo i, najviše od svih, napadač“, kazao je Miču.

On je pre Burgosa jednu sezonu indirektno obavljao rukovodeću funkciju i u Ovijedu, koji je 2012. godine zajedno sa Santijem Kazorlom i Huanom Matom kupio za 2.000.000 evra, kako bi ga spasao gašenja. Nisu se oni dugo zadržali u tom klubu, brzo se našao novi vlasnik koji je od njih otkupio deonice i taj klub je sada u Segundi. Sada je u stabilnijoj situaciji, a baš je ovog leta kupio od Crvene zvezde slovačko krilo Erika Jirku. On se u Španiji dokazao prošle sezone, kada je igrao na pozajmici za Mirandes.

22:00: (2.30) Saragosa (2.95) Ibica (3.60)

Pored Maraša ove sezone će samo još dvojica srpskih igrača da igraju u Segundi. Pre nekoliko dana je ugovor sa Saragosom potpisao bivši vezista Partizana i lisabonskog Sportinga, Radosav Petrović, ali na njegov debi će se čekati još neko vreme, dok se ne uigra sa ekipom. Dugogodišnji reprezentativac Srbije se dokazao u Španiji igrajući za Almeriju, u kojoj je proveo dve sezone, odigrao je 59 mečeva i dao jedan gol.

Za Tenerife od 2019. godine igra nekadašnji štoper Rada, Nikola Šipčić. On je do sada sakupio 59 utakmica u Segundi i postigao je tri gola, a ugovor ga za tenerife vezuje do leta 2024. godine.

Nema dileme, čeka nas vruća i uzbudljiva godina u Španiji, 42 kruga sjajnog fudbala, pa potom i plej-of kao šlag na tortu.


tagovi

SegundaĆabi AlonsoRonaldoUmar SadikUroš Đurđević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara