Sterling, Mesi i Ronaldo (©Reuters)
Sterling, Mesi i Ronaldo (©Reuters)

Novi fudbalski poredak: Polufinale prvi put bez Engleza, Španaca i Italijana

Vreme čitanja: 2min | sub. 15.08.20. | 23:28

Nemački i francuski klubovi očarali planetu u Lisabonu

Kada sledeći put svi zajedno odlučimo da potcenimo nemačku Bundesligu, a posebno francusku Ligu 1, prethodno ćemo morati dobro da se zamislimo. Prvi put od kada postoji Liga šampiona u polufinalu neće biti klubova iz tri klupske fudbalske sile - Engleske, Španije i Italije. Isto tako ćemo i prvi put u istoriji biti u prilici da gledamo dva nemačko-francuska para: Pari Sen Žermen - Lajpcig i Bajern - Lion.

Zanimljivo, pre toga u elitnom takmičenju Engleza, Španaca i Italijana nije bilo 1991. godine, kada su polufinalu tadašnjeg Kupa šampiona igrali Spartak iz Moskve i Olimpik Marselj, odnosno Bajern i Crvena zvezda.

Izabrane vesti

Ako bismo izuzeli Italijane, poslednji put polufinale Lige šampiona bez Engleza i Španaca u njemu odigrano je u sezoni 1995/1996. Tada su polufinalne parove Ajaks i Panatinaikos, odnosno Juventus i Nant, a na kraju je Stara dama osvojila trofej pobedom nad Kopljanicima posle dramatične penal serije.

Mnogi će smatrati da je za ovakav izgled polufinala zaslužan ovosezonski sistem takmičenja. To je donekle i opravdano, s obzirom da klubovima koji su eliminisani nije omogućen "popravni" u revanšu, ali je sa druge strane sve ovo donelo jednu dodatnu draž elitnom takmičenju.

Lion je definitivno najveće iznenađenje ovogodišnjeg takmičenja. Sastav Rudija Garsije je prethodno eliminisao Juventus u osmini finala, pa je pun samopouzdanja došao na megdan Mančester Sitiju i odigrao još jedan odličan meč. Bez obzira na ozbiljna ulaganja proteklih godina, veliko iznenađenje predstavlja i Lajpcig, koji je u četvrtfinalu eliminisao Atletiko Madrid.

Bajern i Pari Sen Žermen će biti veliki favoriti u polufinalima, a posebno nemački gigant koji je već viđen kao osvajač trofeja u Lisabonu. Sa druge strane, Parižanima će se davati veća prednost, ali se sastav Julijana Nagelsmana nikako ne sme unapred otpisivani.

Više je nego jasno da se kvalitet među najkvalitetnijim timovima u "top 5" liga prilično izjednačio, pa je postalo prilično nezahvalno davati prednost klubovima koji stižu iz Primere i Premijer lige, tako da nije isključeno da klubovi iz Nemačke i Francuske uskoro u potpunosti zavladaju evropskim kontinentom.


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara