Slavlje posle vodećeg gol Santosa (©Printscreen)
Slavlje posle vodećeg gol Santosa (©Printscreen)

Novi život poljuljanog velikana: Ispao iz elite, prodao najbolje, sada je na pragu titule (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pon. 01.04.24. | 01:17

Brazil, Paulista: Santos pobedio favorizovani Palmeiras sa 1:0 u prvom meču finala lokalnog prvenstva Sao Paula. Nejmar se radovao s tribina pobedi bivšeg kluba

Santos, trostruki šampion Južne Amerike, slavni klub iz Sao Paula, koji je svetskom fudbalu dao takve asove kao što su Pele, Nejmar, Robinjo, Rodrigo, prošle sezone je doživeo brodolom, prvi put u 111 godina istorjii je ispao iz elitne lige Brazila.

Posle toga brojne promene su se dogodile. Marselo Tešeira je u decembra prošle godine izabran za novog predsednika. On se na toj funkciji vratio posle 14 godina. Santos je dobio i novog trenera, Fabija Kariljea koji je seo na užarenu klupu.

Izabrane vesti

U poslednjih šest meseci, Santos je imao tri mega prodaje koji su mu donele 50.000.000 evra. Markos Leonardo je letos pojačao Benfiku, dok us Dejvid Vašington i Anhelo otišli u Čelsi. Sva trojica su napadači, a zna se tradicionalno da se u ovom timu iz Sao Paula prave vrhunski špicevi, od pominjanih Nejmara, Rodriga, zatim Gabigiola, Kaja Žoržea, Markosa Leonarda... Klub je napustio i jedan od najboljih fudbalera prošle godine, omaleni Venecuelanac Heferson Soteldo, koji je otišao u Gremio.

Utorak, 23.55: (4,50) Miljonarios (3,50) Flamengo (1,82)

Da idu bolji dani Santosa nagovestila je elimininacije Bragantina u polufinalu Paulista šampionata. Crno-beli su na pragu titule u lokalnom prvenstvu Sao Paula. U prvom meču finala na prepunom Vila Belmireu, pred 18.000 gledalaca, pao je favorizovani Palmeiras sa 1:0. Verdao je i dalje drži sudbinu u svojim rukama, ali neće mu biti lako naredne nedelje da pred svojim navijačima pobedi zahuktali Santos.

Počekom drugog poluvremena Romulo Otero je doveo do ekstaze domaće navijače kada je glavom sa šest-sedam metara zatresao mrežu tima trofejnog portugalskog stručnjaka Abela Fereire. Odličan asistent je bio Giljerme. Otero je reprezentativac Venecuele. Ove godine je stigao u Santos iz ekvadorskog Aukasa, a pre toga je branio boje Fortaleze, meksičkog Kruz Azula, a najveći trag je ostavio u Korintijansu.

U većem delu meča je Santos bio bolji, bacio je na kolena Endrika i drugove i najavio odličnu 2024. godinu. Sigurno je da je glavni cilj kluba povratak u Brazileirao. Ovog meseca kreće i Serija B, drugoligaški karavan u Brazilu, a eventualnim osvajanjem trofeja u lokalnom prvenstvu Sao Paula bio bi veter i leđa za poljuljang giganta koji je godinama u finansijskoj krizi i prinuđen da prodaje najbolje. Pobedu bivšeg kluba u kome je ponikao sa tribina je propratio i Nejmar, fudbaler Al Hilala koji se oporavlja od operacije kolena.

Izveo je Fereira najjače adute u komšiliku. Igrao je i sjajni Endrik, koji se sprema za odlazak u Real. U špicu je bio Flako Lopez, iza lucidni Rafael Vejga, ali nije bilo municije u redovima Palmeirasa. Nadigran je od strane domaćina.

Meč polufinala sa Bragantinom je Santos igrao na stadionu Korintijansa koji može da primi skoro tri puta više gledalaca, kako bi se više inkasiralo novca od ulaznica. Sada je sportski motiv bio presudan u upravi Santosa. Stvorena je paklena atmosfera na stadionu Vila Belmiro, pao je gradski rival, za najavu renesanse nekadašnjeg šampiona Južne Amerike.

Podsetimo, Palmeiras je dvostruki uzastopni šampion Brazila, pre toga je dva puta u nizu bio pobednik Kopa Libertadores i prvi je favorit za krunu u zemlji fudbala. Nova sezona u Seriji A kreće 13. aprila.

BRAZIL, PAULISTA ŠAMPIONAT - FINALE (PRVA UTAKMICA)

Nedelja

Santos - Palmeiras 1:0 (0:0)

/Otero 48/




tagovi

SantosPalmeirasbrazilPaulista

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara