Pogodak Ansua Fatija (Reuters)
Pogodak Ansua Fatija (Reuters)

Novo bombardovanje amsterdamskh ruševina, Ajaks će teško do nokaut faze (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | čet. 09.11.23. | 20:41

Brajton slavio i na Johan Krojf areni, Ren srušio Panatinaikos i napravio veliki korak ko evropskom proleću

Ne tako davno Amsterdam je oživeo onaj epitet fudbalske prestonice Evrope. Pre pet godina izbaciovao je Ajaks Dušana Tadića klubove poput Juventusa i Real Madrida, jurišao na finale Lige šampiona i za dlaku izvisio. Pola decenije kasnije, ta prestonica sravnjena je gotovo do temelja, jer nema ko je ove sezone nije bombardovao. Od malih holandskih klubova, preko tamošnjih velikana Fajenorda i PSV-a, do rivala na evropskoj sceni. Brajton je na Johan Krojf areni, novom pobedom nad posrnulim amsterdamskim velikanom sebe lansirao na čelo tabele grupe B Lige Evrope, a istovremeno ostavio Ajaks sa epitetom jedinog tima iz iste grupe koji nije upisao pobedu, značajno mu umanjivši šanse neku od prve dve pozicije i potencijalni plasman u nokaut fazu - 0:2.

Kada se grad sruši do temelja, neophodne su korenite proteme. Počele su one u Ajaksu dovođenjem novog trenera Džona van et Shipa. Otkako je on preuzeo kormilo, Kopljanici su se podigli kroz dve ligaške pobed šmugnuli sa poslednje pozicije ka sredini tabele. Određeni boljitak već se vidi iako novi trener nije u klubu više od desetak dana. Ajaks je tokom prvog poluvremena bio ravnopravan rival Brajtonu, ali je pao u zaostatak zbog pogubne greške tinejdžera Silvana Fosa. Osamaestogodišnjak je netačno predao loptu na rubu svoje trećine, a Ansu Fati iz prvog udarca gostiju u 15. minutu doneo prednost svom timu.

Izabrane vesti

Zapravo, večeras su Brajtonu drugu pobedu u istoriji u evropskim takmičenjima donela dvojica 21-godišnjih momaka. Vodeći gol Fatiju namestio je Sajmon Adinga, a pozajmljeni fudbaler Barselone se u 53. revanširao asistencijom krilu iz Obale Slonovače. A završnica Adingre? U stilu najdominantnijih špiceva današnjice.

Domaćine je u prvom poluvremenu donekle iznenadila činejnica da je Roberto De Zerbi odlučio da im prepusti posed lopte. Nisu Kopljanici Bog zna šta napravili sa njim, ali im odbrana za razliku od mnogih ovosezonskih mečeva nije delovala slabašno i da ne beše Fosovog poklona, verovatno se rezultat na semaforu ne bi menjao bar do poluvremena. Brajan Brobi je tokom čitavog meča predstavljao najveću opasnost po defanzivce gostiju, odnosno po gol Ferbrugena. Nisu birali Galebovi načine da zaustave fizički najdominantnijeg igrača na terenu, i baš nakon starta Danka nad njim u ranoj fazi meča Ajaks je trebalo da dobije penal. Ispostavilo se da jedanaesterca neće biti zbog prethodnog ofsajda.

Brobi je nastavio da preti i u drugom poluvremenu i da je u 76. minutu umesto stative pogodio mrežu, Ajaks bi verovatno još žustrije krenuo ka golu Ferbrugena po bod, ili sva tri. Ovako, amsterdamski tim posle četiri meča ima samo dva boda, a Brajton sedam. Marselj je drugoplasirani sa pet, AEK ima jedan manje, a upravo francuski i grčki predstavnik igraju svoj meč 4. runde u terminu od 21.00.

Kada je reč o grupi F, Ren je sebi trasirao put do vrha i to ubedljivom predstavom protiv Panatinaikosa u Bretanji iako je od 33. minuta imao igrača manje - 3:1. Žaliće izabranici Ivana Jovanovića jer su brojčano superiorni morali da se domognu makar boda, nakon što su iz prve dve runde osvojili četiri. Ipostavilo se da Ren nikako ne leži atinskim Zelenima u čijoj se startnoj postavi našao Filip Mladenović, a na klupi ostao imenjak mu Đuričić.

Pao sa četiri boda i dalje ima šanse za nokaut fazu, mada bi mu možda više prijalo da Viljareal nije kompletirao preokret protiv Makabija iz Haife, već da je ostalo 1:1. Ovako Ren je na čelu kolone sa devet bodova, Žuta podmornica ima šest, PAO dva manje, a izraelski predstavnik samo bod.

Goste na Roazon parku u devetom minutu načeo je Fabijan Rider, do skoro najbolji fudbaler Jang Bojsa koji je letos pojačao Ren. Žanuel Belosijan je pladio danak neiskustvu i 18-godišnji vezista je malo po isteku pola sata igre zaradio crveni karton i ostavio ekipu na cedilu i omogućio Joanidisu da jedanaesterac pretvori u izjednačenje. Međutim, Ren se dobro držao sa igračem manje, a onda od 65. do 70. minuta napravio blickrig vredan velikog trijumfa. Mrežu Panatinaikosa tresli su Isamel Salah i Ludovik Bla.

LIGA EVROPE – 4. KOLO

GRUPA B

Ajaks - Brajton 0:2 (0:1) /Fati 15, Adingra 53/

21.00: (2,50) AEK Atina (3,50) Olimpik Marselj (2,95)

GRUPA F

Ren - Panatinaikos 3:1 (1:1) /Rider 9, Salah 65, Bla 70 - Joanidis 34/

Makabi Haifa - Viljareal 1:2 (1:0)

/Sek 32 - Baena 83, Serlot 87/



tagovi

BrajtonAjaks

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara