Runi Bardži (©Reuters)
Runi Bardži (©Reuters)

Obistinilo se sirijsko proročanstvo sa Footbal Managera: Hoću da budem najbolji na svetu!

Vreme čitanja: 4min | čet. 09.11.23. | 12:47

U Kopenhagenu su uvereni da će i uspeti, mada dug je to put

Pojave se tako neki mladi momci i nateraju fudbalske fanatike da se zaljube na prvi pogled. Prvi put ih vide, nit šta znaju o njima, ali osete da tu ima nečega što se ne viđa svaki dan. Pa sad, uglavnom se razočaraju, neko doduše i prođe, težak je filter taj prelazak s dečjeg na ozbiljan seniorski fudbal. Tako je i sinoć, u pobedi Kopenhagena nad Mančester junajtedom, svet zapalio mladi Runi Bardži, krilni fudbaler danskog šampiona, koji je volejom u 87. minutu postao tek treći 17-godišnjak strelac pobedničkog gola u Ligi šampiona.

Pre njega to su uradili Bojan Krkić (nije ostvario ono što se od njega očekivalo) i Ansu Fati (ni on, bar ne u toj meri), ali njih dvojica su to radili u Barseloni, a Bardži, za koji dan će proslaviti punoletstvo, u Kopenhagenu, protiv Junajteda, istina brojčano inferiornog, ali opet Junajteda.

Izabrane vesti

Logično, odmah su se svi zapitali ko je ovaj mali? Svi osim ono malo ljudi što pažljivo prate danski fudbal. I svi osim zaluđenika za popularnu simulaciju “Footbal Manager“. Tamo je Runi Bardži već proklamovan kao jedan od najtalentovanijih napadača generacije i španski uživaoci poznate igrice ponosno ističu da je baš prošle nedelje kod njh bio drugi na listi igrača koji se najčešće kupuju na ovoj virtuelnoj platformi.

Igra na desnom krilu i traži prostor da šutira levicom. Traži gol. Dugoročno, savršeni napadač koji seče teren ka centru. Jeste mali, nedostaje mu kontinuitet, ali već je pokazao da može da bude igrač odluke i da ima platinastu levicu“, skautiran je Bardži u igrici.

Toliko popularnoj i unosnoj da njene “skauting izveštaje“ uopšte ne treba potcenjivati. Uostalom, Kopenhagen ga je uočio još kao omladinca i u Dansku iz švedskog Malmea doveo kao 14-godišnjaka. A u Švedsku je Bardži kao dete došao iz rodnog Kuvajta, u kome je rođen iako je suštinski čistokrvni Sirijac.

Za prvi tim Kopenhagena debitovao je još novembra 2021, samo šest dana pošto je proslavio 16. rođendan i naravno da je apsolutni rekorder. Ove sezone je na 24 utakmice u svim takmičenjima postigao 11 golova i najbolji je strelac danskog kluba, iako nije uvek ni starter. Nije bio ni protiv Junajteda. I to mu poprilično smeta.

Dečko jednostavno ne može da razume zašto ne igra ovako velike utakmice, jer smatra da je rođen za njih. Samopouzdanje koje on ima je ono što ga čini posebnim. Veoma sam srećan zbog ovoga, zaslužio je sve“, rekao je trener Kopenhagena Jakob Nestrup.

Sam Bardži oduševljen, naravno, mada i dalje ne razume zašto je počeo na klupi. Nije mu jasno ni što je pozvan u mladu reprezentaciju Švedske kada je hteo da igra za seniore, jer će preko puta biti – Holandija.

Zna se ko odlučuje naravno, ali naravno da sam razočaran. Prosto, mislim da mi dobro ide, da dobro igram i da dajem golove. Iskren da budem, bio sam tužan kad sam čuo da ne igram. Ali nisam tip osobe koja će da se žali. Prihvatim ono što mi se pruža. S tim da mislim da sam zaslužio“, surovo je iskren Bardži.

No dobro, gol protiv Mančester junajteda će mu pomoći da sve zaboravi. Do sledećeg puta kada ostane na klupi, jer to očigledno teško prihvata.

Kada počnem na klupi, namestim glavu da sada samo treba da uđem i rešim utakmicu. Volim kada sam čovek odluke. Napadač sam, to mi je i posao. Da dam gol, da asistiram, šta god timu treba, ja moram da isporučim. Bilo da počinjem ili da ulazim sa klupe“.

Smele reči za ovako mladog momka, ali ne može niko ništa da mu prigovori kada na terenu svoje obavlja. Tomas Gravesen, čuveni danski vezista, stoga apeluje na upravu Kopenhagena da ne žuri sa prodajom.

Zašto bi prodavali tinejdžera sa tako ogromnim potencijalom? On ne sme da bude prodat dok ne dokaže da vredi bar 6.000.000 ili 7.000.000 evra. Zvezda tima se ne prodaje! Zašto ne bi koštao i 15.000.000 evra? Ako da dva gola Junajtedu, pa dva Galatasaraju? Da, onda će da košta 15.000.000 evra“, govorio je bivši as madridskog Reala još pre meča.

Junajtedu je Bardži dao gol, za Galatu još ima vremena. Samopouzdanje samo raste. Priznaje da je sada na “sedmom nebu“, ali ne krije da ima mnogo veće ciljeve od Kopenhagena sa kojim je nedavno produžio ugovor do 2025. godine.

Moj osnovni cilj je uvek bio da budem najbolji. Želim da igram u najjačim ligama za najveće klubove“, govorio je svojevremeno za Sport ekspresen.

Ambiciozni španski mediji, uvek željni sveže i spektakularne krvi, već su Bardžija doveli u vezu sa Realom, a „švedski Mesi“, kako ga odavno zovu na severu, sve više nas navikava na iskrene odgovore kakvi su retkost kod današnjih fudbalera.

Nisam navijač Reala. U stvari, navijač sam Mesija. Ali tražim klub koji će mi pomoći da ostvari svoje ciljeve, a Real je verovatno najbolji za to“.

Ima talenat. Izgleda i glavu. Samo da sa ovog sedmog neba no počne nosem da para oblake. Mada, u fudbalu nekad i to ume da bude korisno.


tagovi

KopenhagenRuni Bardži

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara