Foto: ©Star sport
Foto: ©Star sport

Obradović oslobođen optužbi: Nisam ubio čoveka, već svirao penal - hoću opet da sudim

Vreme čitanja: 3min | ned. 27.03.22. | 15:56

"Naravno da mi je pao kamen sa srca, jer je van svake pameti ići 15 posle prve presude, pa 12 meseci u zatvor zbog jednog svirano kaznenog udarca", ističe Obradović

Četvorogodišnja saga definitivno je završena. Vrhovni kasacioni sud oslobodio je Srđana Obradovića od optužbi da je zloupotrebio službeni položaj i odlukama donetim protivno pravilima igre na štetu fudbalera niškog Radničkog pogurao Spartak ka pobedi u finišu sezone 2017/18.

Podsetimo, Obradović je optužen zbog penala dosuđenih Spartaku u 36. kolu, od kojih posebno bode oči onaj iz samog finiša utakmice. Obradović je prvobitno odlukom Višeg suda u Novom Sadu osuđen na desetogodišnju suspenziju iz fudbala i 15 meseci zatvora, presuda koju je Apelacioni sud samo potvrdio. Ipak, posle tri i po godine razvlačenja po sudovima i skoro mesec dana pritvora, arbitar iz Jagodine zvanično je slobodan. U razgovoru za Informer, Obradović priznaje da je takvom ishodu nadao, donekle ga i očekivao.

Izabrane vesti

"Naravno da sam verovao, i moji branioci Igor Petrović iz Jagodine i Goran Karadarević iz Novog Sada. Imali smo snage do kraja i verovali smo da je pravda dostižna. Samo moja duša zna kako sam sve ovo izdržao i preživeo, torturu koja je trajala četiri godine. Ali, na kraju je pravda zadovoljena. Očistio sam obraz. Ružno je kada u medijima piše uz vaše ime robija. Nisam ubio čovek, svirao sam kazneni udarac. Ružno je, to je gledala moja porodica, roditelji, deca", rekao je Obradović za Informer.

Priznaje dugogodišnji superligaški arbitar da mu je poništavanjem presude pao kamen sa srca.

"Prolazio sam kroz pakao četiri godine. Naravno da mi je pao kamen sa srca, jer je van svake pameti ići 15 posle prve presude, pa 12 meseci u zatvor zbog jednog svirano kaznenog udarca. Mislim da bih bio jedini na svetu koji bi zbog kaznenog udarca išao u zatvor. Ne znam zašto se sve ovo dešavalo, ne želim da ulazim u to."

(sporni detalj pogledajte na 4:58)

Kako je oslobođen od optužbi, Obradović će od države Srbije moći da traži odštetu zbog boravka u pritvoru. Pride će snositi i troškove krivičnog postupka. Ipak, priznaje 52-godišnji arbitar da mu to nije u prvom planu, kao i to da je u ovim teškim vremenima shvatio na koga može, odnosno ne može da se osloni.

"O tome nisam razmišljao, verujte. Meni je bitna presuda. Iskreno, zahvalio bih se svim koji su bili uz mene tokom ove četiti godine, a posebno bih se zahvalio onima koji su se distanciraili od mene, a do tada su me tapšali po ramenima. Shvatio sam ko su mi je prijatelji, a ko je prijatelj čisto da me tapše po ramenu."

S obzirom na to da pravnih prepreka nema, ne krije Obradović da bi voleo da se vrati svom poslu.

"Naravno da nema zakonskih prepreka. Očekujem da me Fudbalski savez vrati i na listu sudija Superlige. Meni to pripada. Istog momenta su me uklonili kada je sud mene osudio na 10 godina, to je van svake pameti. Nekoga ko je svoj život posvetio fudbalu da ga udaljiš deset godina sa terena zbog jednog kaznenog udarca. Kakvi su sve kazneni udarci svirani u svetu i niko nije odgovarao zbog toga. Ne vidim zašto bih ja. Gledao sam kako se sudi kod nas i kakve su sudijske odluke u celom svetu i Evropi u poslednje vreme. Video sam nešto što je mnogo gore nego moje. Ja zaista nisam kriv, tako sam video iz ugla gde sam ja bio", zaključuje Obradović za Informer.


tagovi

Srđan ObradovićSuperliga Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara