Očajnički potez selektora Australije: Urugvajski veteran pozvan za odlučujuće utakmice

Vreme čitanja: 3min | čet. 17.03.22. | 15:07

Napadač Bruno Fornaroli (34) je početkom godine dobio državljanstvo, a sada i reprezentativni poziv za duele s Japanom i Saudijskom Arabijom od kojih Sokerusima zavisi plasman u Katar. Na spisku i trojica Srba

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Sidneja)

Za fudbalsku reprezentaciju Australije su predstojeće utakmice protiv Japana (24. mart, kvota na pobedu Australije je 2,60) i Saudijske Arabije (29. mart) biti ili ne biti u kvalifikacijama za Mundijal u Kataru. Sokerusi su uspeli da od najbolje selekcije azijskih kvalifikacija sami sebe dovedu u poziciju da im visi plasman na Svetsko prvenstvo. Jedino s pobedama protiv direktnih konkurenata u poslednja dva kola, imaju šanse da se direktno kvalifikuju i izbegnu pakleno teški interkontinentalni baraž.

Izabrane vesti

Kako bi ispunio najvažniji cilj svog selektorskog mandata, Grem Arnold je odlučio da posegne za očajničkim potezom i da po prvi put pozove 34-godišnjeg golgetera Pert Glorija Bruna Fornarolija. Ovaj rođeni Urugvajac je pre samo nekoliko meseci dobio australijsko državljanstvo, a sada mu je već natovaren težak dres spasioca, koji državni tim treba da povede na Mundijal.

Proteklih dana se u Fudbalskom savezu Australije s grozničavom neizvesnošću čekao sertifikat FIFA kojim se odobrava da Fornaroli promeni reprezentaciju. Naime, ubojiti napadač je kao tinejdžer branio boje svoje domovine Urugvaja u konkurenciji do 17 godina. Zahvaljujući promeni propisa u međunarodnom fudbalu, sada je dozvoljeno igranje za drugu reprezentaciju pod uslovom da igrač nije imao više od 21 godine kada je poslednji put nastupao za neku reprezentaciju, kao i da najmanje pet godina živi u zemlji čije boje treba da brani.

Australija je u poslednjih pet mečeva u kvalifikacijama uspela da osvoji samo šest bodova i da postigne osam golova. Realizacija je najveća boljka Arnoldovog tima, a selektor Sokerusa je u svojim lutanjima tokom poslednjih 12 meseci pod zastavu pozivao više od deset različitih napadača.

Fornarolija je dočekao kao ozebao sunce i zbog razloga što neće moći da računa na prvog špica Džejmija Meklarena u obe naredne utakmice. Naime, najbolji strelac A-lige biće na raspolaganju za duel s Japanom u Sidneju, ali neće putovati u Rijad jer je još ranije za taj termin zakazao venčanje?!

Zato je 34-godišnji Urugvajac, koji je za šest i po godina u Australiji postigao 81 gol na zvaničnim utakmicama došao kao dar s neba.

"Ovo je ogromna šansa za mene i spreman sam da je iskoristim. Imam baš dobar osećaj pred ove mečeve i mnogo sam srećan. U isto vreme, ovo je skroz luda situacija jer imam već 34 godine. Ali, trudiću se da uživam u trenutku i kao uvek daću sve od sebe," izjavio je Fornaroli.

Australija je u poziciju da će sa svih šest bodova skoro sto posto biti direktan učesnik Mundijala. Ali, ukoliko se to dogodi, moraće da igraju baraž, najpre sa trećeplasiranim iz druge grupe azijskih kvalifikacija (najverovatnije Emirati), a zatim i sa petoplasiranom selekcijom iz Južne Amerike. To lako može da bude upravo Urugvaj, što bi bila prava igra sudbine za Fornarolija.

Pored iskusnog napadača, na spisku selektora Arnolda našla su se još četvorica debitanata. Nova imena su napadač Melburn Viktorija Nikolas D’Agostino, vezista škotskog Hartsa Natanijel Etkinson, defanzivni vezista norveškog Vikinga Đani Stensnes i defanzivac Central Koust Marinersa Kaj Roules.

Kao i za prethodne mečeve, pozvana su i trojica igrača srpskog porekla - plejmejker Tom Rogić iz Seltika, štoper Miloš Degenek (Kolumbus Kru) i iskusni golman holandskog NEC-a Deni Vuković.

Spisak Australije za mečeve s Japanom i Saudijskom Arabijom - golmani: Endrju Redmejn (Sidnej), Metju Rajan (Real Sosijedad), Deni Vuković (NEC Najmehen). Odbrana: Miloš Degenek (Kolumbus), Aziz Behič (Giresunspor), Džoel King (Odense), Fran Karačić (Breša), Rajan Grant (Sidnej), Kaj Rouls (Mariners), Trent Sejnsburi (Kortrajk). Vezni red: Natanijel Etkinson (Harts), Denis Dženro (Tuluz), Ajdin Hrustić (Ajntraht), Džekson Irvajn (St Pauli), Džejms Džego (Eupen), Konor Metkalf (Melburn Siti), Tom Rogić (Seltik), Kreg Gudvin (Adelajd Junajted), Đani Stensnes (Viking). Napad: Džejmi Meklaren (Melburne Siti), Bruno Fornaroli (Pert Glori), Metju Leki (Melburn Siti), Mičel Djuk (Okajama), Martin Bojl (Al-Fajsali), Marko Tilio (Melburne Siti), Aver Mabil (Kasimpaša).

PIŠE: Branko Cvetojević


tagovi

Australija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara