Lazar Jovanović
Lazar Jovanović

Očevi i deca iz Novog Sada: Počeli Dakići, aktuelni Jovanovići, slede Tanjge

Vreme čitanja: 3min | pon. 28.08.23. | 17:30

Zanimljivi podaci iz istorije Novosađana posle Drugog svetskog rata

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Novog Sada)

U književnosti dobro je poznato delo „Očevi i deca“, ruskog pisca Ivana Turgenjeva, a isti naziv mogla bi da nosi i priča o očevima i sinovima Vojvodine, koji su u različitim epohama nosili dres novosadske Stare dame. Ovu tradiciju, kada je reč o velikanu iz Srpske Atine, nedavno je produžio talentovani Lazar Jovanović, sin bivšeg reprezentativca Srbije Milana Laneta Jovanovića. Trenutno je poznato šest parova otac-sin koji su nastupali za Novosađane, računajući zvanične utakmice, a uskoro bi almanasi novosadskog kluba mogli da budu bogatiji za još dva imena, a isto prezime, kada Siniša Tanjga, naslednik Miroslava Tanjge, upiše svoj zvanični debi za Vošu.

Izabrane vesti

Ovde je reč o podacima posle Drugog svetskog rata, tako da nije isključena mogućnost da ih je u bogatoj istoriji Vojvodine bilo i više.

Od 1945. godine na prvoj stranici ovog Vošinog romana upisani su Zoran Dakić i njegov sin Željko. Zoran je za Staru damu igrao u periodu od 1966. do 1970. i skupuio 137 utakmica. Došao je iz jedne od najuspešnijih generacija OFK Beograda, pošto je Vojvodina osvojila prvu šampionsku titulu. Za razliku od njega, Željko bio je deo druge zlatne generacije Vojvodine, koja je 1989. u vitrine unela zasad poslednju titulu šampiona države. Željko Dakić je Vošin dres nosio od 1985. do 1991. i za to vreme odigrao 87 mečeva.

Među pomenutim parovima su i otac i sin Lerinc. Laslo je za Vojvodinu igrao od 1969. do 1977, upisavši čak 201 utakmicu, a Leo je tri godine branio boje Lala (1995-1998) i odigrao 59 mečeva.

Sa tom praksom nastavili su i Novakovići. Branislav je od 1977. do 1986. odigrao 164 mečeva, a očevim stopama krenuo je i Slobodan, u periodu od 2009. do 2012, te u sezoni 2014/15 upisao akter 59 duela.

Na listovima ove priče posebno mesto zauzimaju Jovanići, Mladen i Milan. Osim što su obojica nosili dres Lala, zajednička im je i uloga na terenu – golmanska. Mladen je čuvar mreže Vojvodine bio u periodu od 1983. do 1986. i upisao 69 nastupa, dok je Milan zabeležio 11 utakmica na golu Novosađana, od 2013. do 2015.

Trend je produžen i početkom 21. veka. Halil Asani je za Vošu igrao u sezoni 2001/02 i upisao četiri utakmice, da bi nešto duži staž na „Karađorđu“ imao njegov sin Elmir, od 2013. do 2015. odigrao ih je 14. Zanimljiv podatak jeste da su njih dvojica odigrali jednu utakmicu na suprotnim stranama. Doduše reč je o prijateljskom susretu, kada je Elmir igrao za Vojvodinu, a Halil za ČSK Čelarevo.

Zasada poslednji u ovom nizu su Jovanovići. Kao što je već pomenuto, 16-godišnji Lazar je za seniorski tim Lala nedavno debitovao protiv Crvene zvezde na stadionu „Rajko Mitić“, a posle toga minute je zabeležio i u mečevima protiv Partizana i Napretka, te trenutno ima tri zvanična nastupa za Staru damu. Njegov otac i proslavljeni reprezentativac Srbije, Milan Lane Jovanović, u periodu od 1999. do 2003. godine je ostavio značajan pečat u Srpskoj Atini, a za Vojvodinu je odigrao 43 meča.

Vrlo verovatno će ove sezone na „Karađorđu“ biti upisan i sedmi par otac-sin koji je nosio opremu Vojvodine, s obzirom na to da se očekuje debi mladog Siniše Tanjge, sina Miroslava Tanjge, koji je bio deo poslednje Vošine šampionske generacije iz 1989.

 


tagovi

Milan JovanovićLazar Jovanovićmiroslav tanjga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara