FOTO: Printscreen
FOTO: Printscreen

Od 0-2 do 3-2! Valonska radnička klasa ostavila trag na duši briselske buržoazije (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 22.10.23. | 20:36

Nigde se noćas neće slaviti kao u Liježu, arhineprijatelj je bačen u prašinu

Postoji mnogo derbija i velikih evropskih rivalstava širom Evrope, ali retko gde u zapadnom delu Starog kontinenta postoji ekstremna mržnja proistekla iz dna duše, kao između dva belgijska kluba. Baš zato nema tog vatrenog navijača bilo kog fudbalskog tima na svetu, koji bi ove večeri i noći bio u koži pristalica Anderlehta.

Njima omraženi Standard ubo ih je pravo u srce, za samo devet minuta preokrenuo od 0:2 do 3:2, udario šamar prestoničkom velikanu i produbio bes fanova Ljubičastih, koji kao i svaki buržoaski klub nije navikao da čeka sedam godina na titulu prvaka.

Izabrane vesti

Brideće obrazi danima u tom "aristokratskom" Briselu, kako se pomalo s podsmehom, a pomalo s prezirom doživljava u Liježu belgijski glavni grad. U Belgiji je rezultat u Klasiku pitanje ponosa, a ne možete biti više osramoćeni nego kada vas neprijatelj ispraši pred 25.000 njihovih navijača i smeje se s grohotom u lice par hiljada vaših, zbog ispuštenog vođstva od dva gola razlike i već upisane pobede.

Ućutkane su bile desetine hiljada domaćih simpatizera na Moris Dufransu, zanemele su od jada kada je danski tandem Kaser Dolberg - Anders Drejer dva puta u roku od šest minuta probušio mrežu Arnoa Bodara. Moglo je da bude i 3:0 da je Drejer bio samo milisekund brži, kako ne bi bio uhvaćen u ofsajdu nakon amaterske reakcije Standardovih štopera.

Nisu se ni u najcrnjim snovima nadali u Briselu da bi u drugom poluvremenu mogao da im naudi rival u nokdaunu, bačen na konopce, spreman za totalno samouništenje. Standard nije imao trijumf čitavih pet meseci od aprila do septembra, nije mogao da pobedi nikog, a kamoli da napravi totalni preokret protiv kandidata za titulu i arhineprijatelja.

Pravo niotkuda ređali su se golovi u mrežu Kaspera Šmajhela. Zinuo je nekada neumoljivi danski čuvar mreže od neverice, a navijači Standardi nisu mogli da veruju da je ovo njihov tim, koji je prethodnih meseci pod trenerskom palicom Karla Hufkensa bio toliko beskrvan.

Stiven Alzate, Hajao Kavabe i Nejtan Engoj pretvorili su se u igrače mnogo više klase nego što objetivno jesu, za devet minuta (od 52. do 61.) postigli tri gola i doneli veliku radost u srce Valonije, u grad industrijjskog duha. Nije se više Anderleht vraćao u utakmicu, stvaranje velike šanse bilo mu je nepojmljivo i slavlje u Liježu moglo je da počne.

Niko nije porazio giganta sa Konstant Van Den Štoka još od prvog kola i Sen Žiloaza, pa je i to još jedan od razloga da poraz bude shvaćen tragično. Sen Žiloaz uvećao je prednost na četiri boda, a Ljubičasti nastavljaju da prezrivo gledaju u leđa Unionu, snevajući titulu koje nema od 2017.



BELGIJA 1 - 11. KOLO

Petak

Union Sen Žiloaz - Epen 4:1 (2:0)

/Nilson 27, Rasmusen 31, Amoura 68, Kabangu 82 - Palson 41/

Subota

Kortrajk - Klub Briž 1:0 (1:0)

/Dejvis 36/

Molenbek - Vesterlo 1:1 (0:0)

/Da Silva 65 - Jov 90/

Šarlroa - Antverpen 3:2 (0:0)

/Štulić 50, Ilaimaharitra 65pen, 88pen - Ekelenkamp 56, Ilenikena 77/

Nedelja

Genk - Mehelen 4:0 (2:0)

/Bonsu Ba 16, Hejnen 41, El Kanus 75/

Serkl Briž - Gent 2:0 (1:0)

/Lopes 46, Denki 90+8/

Standard - Anderleht 3:2 (0:2)

/Dolberg 18, Drejer 25 - Alzate 52, Kavabe 55, Ngoj 61/

19.15: (2,35) Leven (3,45) Sint Trojden (2,95)

***kvote su podložne promenama




tagovi

Standard LiježAnderlehtŽupiler Pro liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara