Darvin Nunjez (©AFP)
Darvin Nunjez (©AFP)

Od bosonogog mladića do klauzule od 150.000.000 evra: Benfika novog Kavanija pronašla u Almeriji

Vreme čitanja: 3min | sub. 05.09.20. | 16:28

Darvin Nunjez je postao najskuplje pojačanje u istoriji lisabonskog kluba i najvrednija prodaja španske Segunde

U životu se mnoge stvari događaju sa razlogom. Nezasiti Edinson Kavani posle ne tako kratkog koketiranja odjavio je Benfiku, tako da je mesto centralnog napadača ostalo upražnjeno. “Ne” jednog proslavljenog Urugvajca, verovatno člana petorke najubitačnijih klasičnih napadača prethodne decenije (mada je to stvar ukusa), otvorilo je prostor na Lužu za drugog. U pitanju je Darvin Nunjez, momak koji bi mogao da krene pravcem njegovog slavnog sunarodnika - El Matadora.

Talentovani urugvajski napadač je dolaskom u crveni deo Lisabona oborio dva rekorda. Sa 24.000.000 evra, koliko je plaćen Almeriji, postao je najskuplji igrač u istoriji Benfike i najvredniji izlazni transfer španske Segunde. Dobio je ugovor na pet godina i priliku da u novom Benfikinom projektu, sa legendarnim povratnikom na klupu Žožrom Žezusom, vrati Orlovima šampionsku titulu.

Izabrane vesti

Šta god da napravi u nastavku karijere već sada mora da mu se čestita, jer kao i većina klinaca koji krenu da kotrljaju loptu širom Južne Amerike, nije imao ni poštenu fudbalsku obuću. Njegova priča je takođe prilično emotivna. Majka je sakupljala i prodavala plastične boce, otac i dan danas radi kao zidar. Nebrojeno puta desilo se da je na spavanje išao gladan, odnosno da je provodio čitav dan u školskoj kantini kako bi zadovoljio jednu od osnovnih ljudskih potreba. A sada je lestvica za njegov otkup postavljena na 150.000.000 evra!

"Ako nastavim da igram, biću u mogućnosti da se odužim porodici koja je uradila sva što je mogla i onda kada nisam imao par kopački. U detinjstvu sam naučio da delim. Želim roditeljima da omogućim novi dom u Artigasu, pošto je onaj u kojem smo nekada živeli nestao u poplavi. Možda i da im otvorim malu prodavnicu. Nisam neko ko zaborvlja porodicu i korene”, rekao je Urguvajac pre neko što se prošlog leta zaputio u Španiju.

Pola decenije pre odlaska na Pirineje spazio ga je nekadašnji fudbaler Đenove, Hose Perdomo, koji je godinama radio u omladinskoj školi Penjarola. Nunjez je igrao sa drugarima utakmicu pet na pet. Video je potencijal koji bi trebalo negovati u prestonici. Usledio je odlazak u Montevideo u trenutku kada mu je bilo 14 godina. Kao da problema u detinjstvu nije bilo dovoljno, 2016. došao je novi test mentalne snage i stabilnosti. Teška povreda kolena, operacija i period od godinu dana van terena. Onda povratak i novi peh. Obnovljena je povreda čašice koja nije bila dovoljno oporavljena i Nunjez je drugi put u relativno kratkom vremenskom okviru morao pod nož.

(©AFP)(©AFP)

Tokom dve sezone u seniorskom timu urugvajskog velikana (2017-2019) tinejdžer nije uspeo da se izbori za standardno mesto u startnoj postavi, a posledica loših izdanja na šampionatu Južne Amerike do 20 godina bile su oštre kritike zbog koji je krenuo da posećuje psihologa.

"Sada pre utakmice isključim mobilni telefon i upalim ga tek narednog dana kako bih se čuo sa porodicom”, otkrio je reprezentativac Urugvaja svoju ustaljenu praksu.

Leta 2019. godine odigrao je odličan svestski šampionat do 20 godina u Poljskoj. Na četiri utkamice postigao je dva gola u otvorio oči selektoru A reprezentacije Oskaru Tabarezu. Legendarni stručnjak dao mu je šansu da debituje u prijateljskoj utakmici u oktobru, a perspektivni centarfor koji je ušao 15 minuta pre kraja odužio se izjednačujućim golom protiv Perua. Pogodak sa klupe u debitantskoj utkamici, odmah je izazavao poređenja sa El Matadorom.

"Vidim u njemu određene sličnosti sa Kavanijem", rekao je nekadašnji reprezentativac Urugvaja Valter Gargano koji mu je bio saigrač u ekipi Penjarola.

Iz Penjarola u Almeriju za 6.000.000 evra prošlog leta, godinu dana kasnije učetvorostrčio je svoju vrednost odigravši sjajnu sezonu u Segundi. Ukupno 32 utakmice, 16 golova i tri asistencije.

"Ponosan sam što sam najskuplji igrač u istoriji Benfike, svaki dan radim zarad svoje budućnosti. Voleo bih da je Kavani ovde, ali ja ću dati sve od sebe da pomognem saigračima."

Budući da Žorž Žezus forsira formaciju sa jednim klasičnim napadačem, Nunjez će se za mesto u startnoj postavi nadmetati sa Karlosom Vinisijusom. I postoji samo jedan način da uspe. Da postigne gol svaki put kada mu se ukaže prilika. Jer više nije u Segundi, a Primeira je prva ozbiljna stanica na kojoj mora da ubedi sve da je dostojan poređenja sa Kavanijem.



tagovi

Darvin NunjezLetnji prelazni rok 2020

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara