(Reuters)
(Reuters)

Od „pljačke veka“ do „ovako dajemo golove na Kopakabani“: VAR je pokazao loše snimke!?

Vreme čitanja: 5min | pon. 22.01.24. | 14:47

Polemika traje, ali valjda je sve jasno

Stvari valja nazvati odgovarajućim terminom. Jedini prikladan posle svega viđenog tokom nedeljnog popodneva je – otimačina. Tako je Real uzeo tri boda, iako ih igrom, posebno u prvom poluvremenu susreta sa Almerijom (3:2) nije zaslužio, međutim, u drugom je imao 12. i 13. igrača. Na terenu je to bio Fransisko Ernandes Maeso, a u VAR sobi Alehandro Ernandes Ernandes i njihove procene su skrojile rezultat koji poguduje ekipi Karla Ančelotija.

Licemerno, naravno, ovoga puta nema kritički nastrojenog ogalšavanja klupske televizije Reala, koja je u prošlosti znala da okači snimke sa propustima arbitara na njihovim i(li) utakmicama večitog neprijatelja, Barselone. Čak i madridska štampa nije deklarativna da su arbitri „navlačili“ za velikana. Pre deluje kao suzdržana, jer voli Real i ne želi da mu se zamera.

Izabrane vesti

Zato preokret, dostignut u devetom minutu nadoknade, maltene veliča:

Ludilo“, potencira Marka na „neverovatnom“ završetku utakmice i pogotku Danija Karvahala.

Konkurentski As je, kao, zagazio na teritoriju gde ne bi smeo, pa na naslovnoj strani stoji:

„Preokret uz VAR“.

Daleko su oštriji mediji u Kataloniji, Valensiji i naročito oni u Andaluziji. Mundo deportivo je dešavanja nazvao „pljačkom“, Sport „pljačkom La lige“, Super deporte konstatuje kako je u pitanju „istorijska pljačka Almerije na stadionu „Santjago Bernabeu“.

Samo Madriđani ćute. Upinju ne bi li dokazali nedokazivo. Niko u tekstovima da stane na stranu pravde, jer se novinari i(li) analitirači trude da opravdaju način na koji je Real postizao golove. Iz spornog penala, rukom (da, da, rukom, štagod pričali drugi ljudi), i u devetom od čak 11 minuta nadoknade. Tako se oglasio Juame Roures, osnivač kompanije Mediapro, koja ima ugovor sa Fudbalskim savezom Španije povodom korišćenja VAR-a. Prema njegovim rečima, nisu izabrani odgovarajući snimci da bi glavni sudija precizno video šta je uradio Vinisijus.

Želim da istaknem je da su bile loše slike Vinisijusovog gola, na kojima se vidi da ga je lopta pogodila u ruku. Ponovljeni snimak jasno pokazuje da je postigao gol rukom. Ne mešam se u druge komade, jer ovo već izgleda kao ključni trenutak utakmice. Ostali su možda diskutabilniji, kao faul nad Belingemom, podignuta ruka prilikom penala“, rekao je Roures.

Na osnovu njegovih reči ispada da je u etar poslata pogrešna slika, ona koja favorizuje Real. Slučajno ili namerno zaboravljeno da se emituje kako se vidi da igra rukom!? Ili, možda nije slučajno, jer valja znati da je Ernandes Ernandes iz VAR sobe triput sugerisao da je bilo rame, a ne ruka i maltene „naterao“ mlađeg kolegu da promenu prvibitnu odluku. Mlađeg i neiskusnijeg, jer Maeso prvu sezonu sudi Primeru, debitovao je u nedelju na „Bernabeu“ i nije mu potrebno zameranje, jer da nije svirao u korist Reala ko zna kad bi sledeći put dobio šansu. Kao što će Ernandes Ernandes odmah u VAR sobu opet, na meču četvrtfinala Kupa kralja, Atletiko – Sevilja. Valjda kao nagrada.

Želeo je Roures da objasni i kako funkcioniše VAR sistem i prijem slika kako bi sudije u subi mogle da pregledaju sporne trenutke:

Šalju se snimci sa svih kamera. Na utakmicama Real Madrida mora da ih ima više od 20. Onda VAR operateri koji se vide na ekranu i sudije odlučuju kako da ih koriste. Svi signali se šalju uživo. Nema uređivanja“.

Ako nema „uređivanja“, kao što smatra čovek koji je praktično uveo VAR u Španiju, još je nelogičnije kako je presuđeno u korist Reala prilikom gola Vinisijusa, jer je jasno da je igrao rukom. To što on želi da prestavi kako je u pitanju rame je drugi padež. Uglavno, Marka je probala da objasni tu razliku: šta po savremenim pravilima jeste igranje rukom, a šta ramenom. Šta je dozvoljeno, a šta nije.

Radi jasnog utvrđivanja prekršaja prilikom igranja rukom, gornja granica ruke poklapa sa donjom tačkom pazuha. U slučaju prekršaja, ruka počinje tamo gde se pazuh završava“, stoji u objašnjenju Međunarodnog borda za primenu pravila fudbalske igre.

Evo grafikona...

Čak ni to nije dovoljno da razreši dilemu. Ako dilema postiji.

Nema jasnog snimka na osnovu kog bi se videlo da li je Vinisijus igrao rukom ili ramenom“, pomirljiov će Peres Burulj, sudijski analitirač za Marku.

Sam „junak“, Vinisijus Žunior je dodatno razbesneo neutralne ljubitelje fudbala, oglašavanjem dan posle utakmice, na društvenim mrežama:

„Odličan gol! Tako uvek radimo na plažama Kopakabane“.

I Real kao klub, posredstvom svoje televizije, uverava da je sve čisto, kao što smatra trener Karlo Ančeloti:

Tri VAR uspeha. To smo tražili“.

Na jednoj strani zadovoljstvo, a na drugoj bes. U Almeriji kipte od nezadovoljstva, a najglasniji je njen vezista Gonsalo Melero.

Ukrali su nam pobedu, to je jasno. Nismo mogli više od onoga što smo pružili. Nije bilo šanse. Ono što se desilo u Madridu je probilo sve granice. Pretili su nam (ne kaže čime, op. au) i povrh svega misle da su odradili dobar posao. Boli me ovo, a najviše što je La liga svetlosnim godinama udaljena od Premijer lige“, ističe Melero.

I saigrači plivaju na istom talasu.

„Neko je odlučio da ne smemo da pobedimo i upravo se to desilo“, poentirao je desni bek, Mark Pubilj, dok je strelac efektnog gola Edgar Gonsales dodao: „Videli smo da igrači jednog tima mog bilo šta da kažu sudiji na metar od njega, a mi ne možemo. Mnogo je razlika. Razumem da su oni Real, a mi Almerija, ali ovo takmičenje bi treba da bude pošteno, a nekad nije. Drugi gol je postignut rukom, pre toga nije trebalo da bude penal, već kontra faul. Nemoćni smo“.

Lokalni Diario de Almeria priča o pljački. I nije jedini u pokrajini.

Da li je ovo način na koji Madrid pobeđuje?“ pitaju se u listu Ideal u Andaluziji. „Almerija je pretrpela najveću pljačku u istoriji. Sramota! Napustio sam stadion kad je Ernandez Maeso „odlučio“ da pobednik na „Bernabeuu“ ne bude niko drugi do domaći tim. Liga bi trebalo da promeni sponzore i ostavi EA po strani zbog pljački”, inspirativan je bio Huanho Agilera u članku.

Slaba vajda. Koliko god pisali istinu i ukazivali na nepravdu, uvek će se pojaviti neki Maeso ili Ernandes da nas ubede da „nije to baš tako“ i da nam se Vinisijus Žunior smeje u lice, konstatacijom kako se to radi.


tagovi

PrimeraReal MadridVinisijus Žunior

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara