Luis Filipe Skolari (©Reuters)
Luis Filipe Skolari (©Reuters)

Odbija da ode u penziju: Skolari u 75. godini preuzeo 21. različitu ekipu

Vreme čitanja: 3min | sub. 17.06.23. | 15:01

Legendarni brazilski strateg promovisan u novog stručnog štaba Atletiko Mineira

Neki ljudi jednostavno ne mogu bez fudbala i tog adrenalina koji nosi posao trenera. Luis Filipe Skolari je jedan od njih. Nekadšanji selektor Brazila i Portugalije, te trener Čelsija i brojnih brazilskih klubova, promovisan je ove subote u novog šefa stručnog štaba Atletiko Mineira.

Klub iz Belo Orizontea će biti 22. različita ekipa koju će Skolari predvoditi od 1982. godine. Gospodin koji će napuniti 9. novembra 75 godina jednostavno odbija da se preda. Prethodni trenerski posao obavljao je u Atletiko Paranaenseu, u kojem je prošle sezone prešao sa klupe u direktorsku fotelju. Bio je sportski direktor Paranaensea sve do ovog petka.

Izabrane vesti

Skolari je u Atletiko Mineiru zamenio argentinskog stratega Eduarda Koudeta, a sa sobom će iz bivšeg kluba povesti i asistenta Karlosa Prasidelija. Ova vest je svakako iznenadila sve čak i u Brazilu, pošto šampion te zemlje iz 2021. godine uopšte nije igrao loše u dosadašnjem toku sezone.

Crno-beli su četvrti na tabeli brazilske Serije A sa samo šest poena manje od lidera Botafoga posle 10 kola, dok su u Kopa Libertadoresu blizu prolaska u osminu finala i u poslednjem kolu će im biti dovoljno da uzmu bod protiv Libertada u Paragvaju.

Iako je Amerika imala u poslednjih 10 mečeva u svim takmičenjima učinak od sedam pobeda, dva remija i jednog poraza (u Kupu Brazila od Korintijansa), došlo je do rastanka sa trenerom. I to pod prilično misterioznim okolnostima. Navodno, Koudet je u utorak posle remija sa Bragantinom (1:1) održao u svlačionici igračima oproštajni govor, a onda se u sredu bez reči spakovao i otputovao u Argentinu. Kasnije je do medija procurelo da je bivši strateg Sevilje zamerao svojim poslodavcima što nisu voljni da ulože više novca na dovođenje pojačanja za napad na trofeje. Na kraju, dogovor je postignut da dođe do razlaza bez plaćanja bilo kakvih penala i obeštećenja, a momentalno je kontaktiran Skolari.

Reč je o iskusnom i harizmatičnom treneru, koi je uvek izazivao ogromno poštovanje među sportistima i u klubovima u kojima je radio“, poručili su iz kluba.

Skolari je počeo trenersku karijeru pre više od pet decenija u CSA, a onda je redom vodio Žuventud, Brazil Pelotas, Al Šabab (Saudijska Arabija), Gremio, Gojas, Kadisija (Kuvajt), reprezentaciju Kuvajta, Krusijamu, Al Ahli (Saudijska Arabija), Ivatu (Japan), Palmeiras, Kruzeiro, reprezentacije Brazila i Portugalije, Čelsi, Bunjodkor (Uzbekistan), Gvangdžou Evergrande, Kruzeiro i Atletiko Paranaense. Pojedine od tih ekipa vodio je po dva ili tri, a Gremio čak četiri puta.

Najveći uspeh Skolari je ostvario 2002. godine, kada je sa Brazilom osvojio Svetsko prvenstvo u Japanu i Južnoj Koreji. Pored toga, od značajnijih trofeja ima i dva Kopa Libertadores (po jedan sa Palmeirasom i Gremiom), jednu azijsku Ligu šampiona (Gvangdžou), jednu Kopa Sudamerikanu (Palmeiras), dve titule u Brazilu (Palmeiras i Gremio), tri titule u Kini, jednu u Uzbekistanu, četiri Kupa Brazila, jedan Kup Kine…

U Belo Orizonteu zatekao je ozbiljan igrački kadar. Tu su Hulk, Pedrinjo, Matijas Zaračo , Rodrigo Batalja, Alan, Otavio, Kristijan Pavon, Paulinjo… Mnoge od njih gledali ste u evropskom fudbalu, to je ekipa koja je i te kako sposobna da još malo obogati i oplemeni Skolarijevu skupocenu vitrinu u kojoj drži medalje.



tagovi

Atletiko MineiroEduardo Koudet

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara