Odgovor 1.092 evropska kluba superligašima: Ne treba popravljati ono što nije pokvareno

Vreme čitanja: 2min | čet. 09.02.23. | 16:39

"Evropske lige u potpunosti podržavaju trenutni evropski model klupskog fudbala koji se zasniva na otvorenoj piramidalnoj strukturi", stoji u saopštenju

Ne spavaju superligaši, ali ne spavaju ni njihovi oponenti. Na jutrošnji istup Bernda Rajharta, izvršnog direktora menadžerske agencije A22, kao zastupnika evropske Superlige, odgovorile su Evropske lige.

Ta organizacija, koja zvanično zastupa interese 40 organizatora domaćih takmičenja iz 34 zemlje Evrope i ukupno 1092 kluba, navela je u svom saopštenju da ne postoji nikakav 'otvoreni proces konsultacija, odnosno da se njeni čelnici nijednom nisu sastali sa predstavnicima A22, niti su oko čega konsultovani'.

Izabrane vesti

"Evropske lige u potpunosti podržavaju trenutni evropski model klupskog fudbala koji se zasniva na otvorenoj piramidalnoj strukturi sa promocijom i ispadanjem na domaćem i internacionalnom nivou, gde se kvalifikacije za Uefina takmičenja zasnivaju na godišnjem učinku u nacionalnim ligama. Daleko od toga da ovakav model ne funkcioniše dobro, pa otuda ne treba ni popravljati", stoji u saopštenju Evropskih liga.

Podsetimo, Rajhart kao zastupnik stavova vodećih zagovornika Superlige - Reala, Barselone i Juventusa, ima potpuno drugačije mišljenje:

"Evropski fudbal je na ivici ambisa. Nastao je ogroman disbalans širom kontinenta i tradicionalni evropski klubovi sa slavnom istorijom danas nisu u stanju da se takmiče. Prošlog oktobra započeli smo dijalog o budućnosti evropskog fudbala. Od tada smo razgovarali sa skoro 50 klubova i zaključak koji dele skoro svi je da su temelji na kojima je izgrađen evropski fudbal ozbiljno ugroženi. Došlo je vreme za promene“.

Nemca otkako se pojavio u ovoj ulozi optužuju da je tu kako bi govorio ono što navijačke mase žele da čuju i time popravio štetu koju su projektu u onom prvom naletu ishitrenim izjavama naneli Florentino Perez, Andrea Anjeli i Đoan Laporta.

Takođe ima mišljenja da je Rajhartova uloga da Superligu 'približi' nemačkim klubovima, pre svega Bajernu, Dortmundu i Lajpcigu.


tagovi

Evropska Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara