Nabi Kejta (Reuters)
Nabi Kejta (Reuters)

Odlazi najveći promašaj Klopove ere: Plaćen 60.000.000, da ga nije bilo niko ne bi osetio

Vreme čitanja: 3min | pon. 06.02.23. | 18:30

Ostaje pitanje da li je najveći promašaj Liverpula Endi Kerol ili Nabi Kejta?

Teorija verovatnoće kaže da ne može svaka kupovina na fudbalskom tržištu opravdati uloženi novac. Od sredine prošle decenije Liverpul je nizao pogotke u prelaznim rokovima od Roberta Firmina, preko Žoržinja Vajnalduma, Sadija Manea, Mohameda Salaha, Virdžila Van Dajka, Fabinja i Alisona. Dovođenjem navedenih igrača na Enfild, Redsi su napravili tim za povratak u engleski i evropski vrh. U vitrine su stigli trofeji Lige šampiona i Premijer lige, ali dok se kovao novi Liverpul, tamo gde se pred svaku utakmicu peva "You'll never walk alone" došlo je i nekoliko momaka koje najbolje opisuje izraz "bačena para".

Da izuzmeno prvi deo prošle decenije kada su ulaganja bila manja, a slavni engleski klub grešio sa pojačanjima poput Endija Kerola (41.000.000 evra), Lazara Markovića (25.000.000 evra), Stjuarta Dauninga (22.800.000 evra)... Od jeseni 2015. na ovamo, odnosno otkako je počela era Jirgena Klopa Redsi su napravili dva velika promašaja, ne računajući kupovinu Kristijana Bentekea (46.500.000 evra) par meseci pre nego što će nemački stručnjak preuzeti kormilo na Enfildu.

Izabrane vesti

Prvi promašaj svakako je Aleks Okslejd-Čemberlen. Leta 2017. plaćen Arsenalu 38.000.000 evra, očekivanja su bila velika, ali su mandat, još aktuelnog člana Liverpula oskrnavile povrede. U prvoj sezoni kidanje prednjih ukrštenih ligamenata, do dana današnjeg za nešto manje od šest sezona 144 nastupa, 18 golova, 15 asistencija i pride 90 neodigranih utakmica kao posledica silnih zdravstvenih nedaća.

Godinu dana kasnije, za Liverpul je potpisao Nabi Kejta, tada drugo, danas četvrto najskuplje pojačanje u istoriji kluba. Zaslepljen je Liverpul bio partijama reprezentativca Gvineje u Bundesligi, platio je Lajpcigu 60.000.000 evra, a Klop od Kejte nikada nije uspeo da napravi standardnog prvotimca.

Dobro obavešteni Florijan Pletenberg sa nemačkog Sky Sporta tokom dana je javio da Kejta na leto odlazi iz Liverpula. Pregovora o produžetku saradnje nikada nije ni bilo, tako da će, kako stvari stoje, centralni vezista odraditi još šest meseci ugovora potpisanog po dolasku na Enfild 2018, a zatim reći zbogom Redsima. I imaće Kejta na leto solidan broj udvarača, odlazak u Galatasaraj ga ne zanima, a povratak u Bundesligu gde je igrao fudbal karijere deluje kao realna opcija.

Niti je Kejta bio važan faktor u pohodu na Liverpulovu šesttu titulu prvaka Evrope takmičarske 2018/19, niti je Bog zna kako doprineo Liverpulovom pokoravaju Premijer lige godinu dana kasnije. U toj šampionskoj sezoni proveo je svega 813 minuta na terenu. Sve što je Liverpul napravio u Klopovoj eri moglo je komotno da prođe bez njega i niko ne bi osetio da ga nema. I njega su, kao i Čemberlena osakatile povrede, zbog kojih je propustio 75 potencijalnih nastupa.

Ni u jednoj od pet sezona u engleskoj eliti nije prebacio brojku od 25 utakmica, a i kada bi igrao, češće bi ulazio sa klupe nego činio deo startne jedanaestorke. Sve u svemu, 127 utakmica, 11 postignutih i sedam nameštenih golova, premalo za basnoslovnih 60.000.000 evra.

Svakako Klopova era ne poznaje nepotrebniju i promašeniju kupovinu od Kejtine, ali ostaje pitanje da li je vezista iz Gvineje najveće transfer razočaranje u dresu Liverpula, imajući u vidu odnos uloženog novca i prikazanih igara. Deluje da mu je najjača konkurencija Endi Kerol.


tagovi

Nabi KejtaLiverpul

Obaveštavaj me

Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara