Ognjen Lukić (©Starsport)
Ognjen Lukić (©Starsport)

Ognjen Lukić, KG projekat #1: Da imamo ovakvog špica od 18 godina imali bismo i pet ozbiljnih ponuda

Vreme čitanja: 5min | čet. 03.03.22. | 10:00

Mladi golman Radničkog 1923 privukao je pažnju srpske fudbalske javnosti. O njemu pričaju sportski direktor Slavko Perović i trener golmana Milan Jovanić

Cilj je još daleko, ali u Kragujevcu nastavak prvenstva dočekuju sa bar nešto više optimizma. Radnički 1923 je pod vođstvom Nenada Lalatovića vezao dve pobede, gurnuo Novi Pazar na začelje tabele i sada opstanak u eliti deluje kao izvodljiv zadatak. I još jedan detalj raduje sve na Čika Dači: talenat koji je počeo da ispoljava Ognjen Lukić, 18-godišnji golman među stativama Radničkog koji je prvi put ove sezone mrežu sačuvao netaknutom tokom 180 minuta igre.

Ostao je nesavladan protiv Voždovca, zatim i protiv Pazara, a na oba meča je imao nekoliko više nego zapaženih intervencija, pa sportski direktor Slavko Perović kao iz topa ispaljuje.

Izabrane vesti

Najperspektivniji je golman u Srbiji. Da imamo špica tih godina i da igra na ovom nivou već bismo imali i pet ozbiljnih ponuda za Ognjena“.

A ko je zapravo Ognjen Lukić?

Ponikao je u Crvenoj zvezdi, ali u žestokoj konkurenciji u Ljutice Bogdana nije mogao da se nada pravoj šansi. I kao i mnogi pre njega shvatio je da mu je bolje da fudbalsku afirmaciju potraži na drugom mestu.

Bio je zapostavljen u Zvezdi i dobio sam preporuku Dušana Jankovića, našeg tadašnjeg trenera golmana. Prošle zime, on je došao sa idejom da bude perspektiva, ali se vrlo brzo izborio da bude prvi golman kluba dok smo se u Prvoj ligi Srbije borili za promociju u Superligu“, premotava film Perović.

Prošlog leta peh sa povredom na pripremama zbog koje je šansu na početku sezone dobio još jedan talentovani golman, 20-godišnji Stojan Leković. Ali ubrzo se Lukić vratio na gol-liniju, a ni promena stručnog štaba i dolazak Lalatovića i njegovih pomoćnika nije ugrozila Ognjenov status.

Najbolje je iskoristio pravilo bonusa, to je vrlo teško. Golmani su tek sa 25 u najzdravijim godinama. I najbolje je za svaki klub da taj bonus reši na golu. Ali još jednom, to je izuzetno teško jer golman je kao vino, što je stariji to je bolji“, pojašnjava novi trener golmana na Čika Dači Milan Jovanić, bivši golman Vojvodine, Spartaka, Visle iz Krakova, australijskog Perta, samo neke da pobrojimo...

Jovanić nam i donosi nešto detaljniju analizu Lukićevog potencijala. Mada uporno ponavlja da on ne bi smeo da poleti, jer ni Lukić, a ni Radnički, nisu još ništa napravili. Pa zato stalno ponavlja da je Ognjen na dobrom putu, sa kojeg se lako skrene. Hrabri ipak to što...

Videlo se odmah da dolazi iz dobre, vaspitane porodice. Da je fin momak, kulturan, prihvata svaki savet onako kako bi trebalo. Teško je raditi sve to što on radi sa 18 godina, posebno u timu koji se prošle godine borio za promociju, a sada za opstanak. Nema on ale od saigrača uz sebe, ima 30 ispucanja po utakmici. Mladi golmani uglavnom nisu dovoljno zreli u tom uzrastu. A on je racionalan, stabilan, što bi mi treneri rekli: ima glavu“.

Kad se povede priča o Lukiću svaki će čovek iz FK Kragujevac u prvi plan istaći njegovu – stabilnost. Šta to zaista znači?

Recimo, protiv Voždovca, mi nemamo izlaz, ne smemo da izgubimo, to su jako teške utakmice i za starije golmane. A on brani bez treme, koncentrisan je u svakom trenutku, ne dozvoljava da mu glava odluta što se mladim golmanima dešava. Ognjen prevazilazi svoj uzrast, donosi fenomenalne odluke, kao da iza sebe ima tri ili četiri sezone“.

17.05: (1,12) Partizan (9,00) Mladost Lučani (20,0)

I opet upozorenje: to je samo početak!

Ništa još nije napravio. Jeste sve ovo lepo, ali moraju da se opravdaju pohvale. Kontinutet utakmica je kod golmana teško držati.. Jer džaba ti 10 odbrana, ako imaš jedan kiks – kiks se pamti. Imate dobar primer Milana Borjana, posle derbija niko ne priča o njemu, jer imao je onu jednu odbranu i to se zaboravi. A šta bi bilo da je Partizan poveo? To je kontinuitet. Da budeš koncentrisan 90 minuta. Da sve pripreme obaviš za tu jednu odbranu“, pita se Jovanić.

Njegov zadatak biće da Lukiću utuvi u glavu da opuštanja ne sme da bude. Mada za sada dobro ide, jer Ognjen upija kao sunđer. A neke kvalitete već ispoljava.

Vršimo detaljnu analizu posle svake utakmice, ono što mogu da pohvalim je svakako postavka, ona je najbitnija. Đanluiđi Bufon je to najbolje radio, pa svi su pričali da ima sreće, da lopta ide pravo u njega, da ga protivnički napadači maltene gađaju. Da, ali on se tu postavio, zato ide lopta u njega, u svakom momentu je znao gde stoji. To mora da se pohvali i kod Lukića. Detalji odlučuju. Najbitnije je biti dobro pozicioniran u svakom trenutku. To je 90 odsto posla“.

Ognjen Lukić protiv Crvene zvezde (©Starsport)Ognjen Lukić protiv Crvene zvezde (©Starsport)

Nije to sve. Pored one stabilnosti, često se u pričama oko Lukića ponavlja da je on racionalan golman. Pojašnjenje?

Brani sigurno, ne filozofira, ne pametuje, ne istrčava. Glavom je u utakmici. Mi smo izgubili od Partizana sa 0:2, ali sam rekao šefu: dobili smo golmana. Mada, golman tek posle pet ili šest sezona shvati koliko ne zna. Specifičan je to posao. Ako je sad recimo Ognjen dobar na centaršutevima, reakcijama, šutu s distance, degažmanima, ne znači da mi na tome ne treba da radimo dalje. To uvek mora da se usavršava, plus da se naravno obrati pažnja na ono što nije tako sjajno“.

Na plus strani u analizi Ognjena Lukića imamo još neke pozitivne strane.

Recimo da je fenomenalan na centaršutevima. Izlazi među pet ili šest igrača da boksuje. Bila je ona situacija protiv Partizana, kada Miloš Jojić istrčava sam, on izlazi na 11 metara i ispucava. Ima to nešto, kao Ilija Pantelić nekad kad je boksovao loptu na pola terena“.

A igra nogom? Kažu nema modernog golmana bez toga?

Noga je bitna, ali dosta zavisi od uslova, terena, igrača. Dajte i tom Borjanu povratnu loptu u Kragujevcu, po onakvom terenu, baš da vidimo šta će sa njom, Ako je teren loš – nema rizika. Ako te napadaju protivnički napadači, nema filozofiranja – otvorenim stopalom u pravcu auta, da ne pukne kontra ako ispucavanje ne bude dobro. Ognjen to shvata“, završava Jovanić.

Samo da nastavi tako, a u Kragujevcu upravo Lukićeva skromnost budi nadu da bi Ognjen mogao zaista da izraste u golmana reprezentativnog kalibra. U mlađim selekcijama je već član državnog tima. U Radničkom je već – projekat kluba.

Od njegovog dolaska smo prepoznali potencijal i golmanski i što se tiče karaktera i njegove posvećenosti klubu i treninzima i generalno fudbalskom životu. Jeste on projekat kluba, na taj način daćemo i njemu i svim drugim mladim igrača prostora da se pokažu, koliko god to bilo rizično kad se boriš za opstanak. Njegovo je samo da radi i da se ponaša kao do sada, a klub će za mlade uvek imati strpljenja“, ističe direktor Slavko Perović.

Vreme radi za Ognjena Lukića. Nije mnogo tinejdžera koje brane elitne lige u seniorskoj konkurenciji.



tagovi

Slavko PerovićMilan JovanićOgnjen Lukić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara