Nikola Stanković ©FK Crvena zvezda
Nikola Stanković ©FK Crvena zvezda

Ohijevi golovi su u prvom planu, ali glavni utisak je klinac sa širokim plućima

Vreme čitanja: 4min | sub. 29.01.22. | 09:47

Supertalentovani vezista Nikola Stanković demonstrirao raskošan potencijal i posebnu igračku crtu koja je neophodna za vrhunski fudbal

Takozvani "box to box" vezni igrači ili oni koji podjednako dobro mogu da završe posao između dva šesnaesterca, posebno su cenjena kategorija u savremenom fudbalu, a deluje da Crvena zvezda jednog takvog gaji upravo u sopstvenim redovima. Reč je o Nikoli Stankoviću, darovitom momku iz Vrnjačke Banje, o čijim se kvalitetima već duži vremenski period šuška u fudbalskim krugovima. Veru u njegovu blistavu budućnost uvek su isticali i vodeći ljudi Zvezdine fudbalske škole, svesni raskošnog potencijala i posebne igračke crte koju poseduje, a čini se da će uskoro doći trenutak da mladi fudbaler napravi ključni iskorak ka vrhunskom fudbalu, jer deluje da je potpuno sazreo.

Dejan Stanković je u Antaliju poveo pozamašan broj momaka iz jedne od najtalentovanijih generacija koje su stasavale na pomoćnim terenima stadiona Rajko Mitić u ovom veku. Na temperametnom stategu je da napravi pravu procenu i odluči ko je od talentovanih momaka spreman da napravi iskorak i preuzme težinu nosenja dresa prvog tima Crvene zvezde, a kome je neohodno da sačeka još nekoliko meseci do prave prilike. Ove zimske pripreme predstavljaju posebno težak trenutak za donošenje takvih odluka, jer se zna kakve obaveze donosi proleće, kao i da u prvenstvu gubitak bodova praktično nije dozvoljen, ali nema sumnje da oni najmlađi prvotimci silno žele da ostave snažan utisak na stručni štab.

Izabrane vesti

Šef struke crveno-belih Nikolu Stankovića odavno ima u svojim planovima. Mladi vezista je prošlog leta priključen prvom timu, ali je usled prilično snažne konkurencije doneta prava odluka da dalji razvoj nastavi u Grafičaru, gde je maksimalno iskoristio priliku i čini se napravio dodatni razvojni iskorak. Ovih dana u Antaliji prezentuje ogromnu želju da se se nametne i pokaže da je spreman da odmah uskoči u vatru, minuti koje ima na terenu ostavljaju snažan utisak, ali je sada neophodno napraviti temeljnu procenu. Čini se da bi Stanković već sada mogao sada da dobije pravu šansu.

U mlađim igračkim danima Nikola Stanković je bio desetka, posedovao je prefinjenu tehniku i sposobnost razigravanja ekipe, ali kako je vreme prolazilo videlo se da može kvalitetno da gospodari čitavim manevrom i pokriva kompoletnu sredinu terena. Oni koji su učestvovali u njegovom igračkom sazrevanju impresionirani su njegovim kapacitetima, takozvanim "širokim plućima" i mogućnošću da u izuzetno visokom ritmu odigra čitavu utakmicu. Kada sa tim iskombunujete i jaku glavu i ogromnu želju za dokazivanjem dobijate kompletan proizvod. Jedan od onih koji je prepoznao raznovrsnost u njegovoj igri bio je i bivši trener mlađih kategorija Crvene zvezde, a danas strateg prvog tima Grafičara Marko Neđić.

"Igrač kog gde god da stavite može da bude najbolji. Ima neverovatan karakter, sve bi uradio za ekipu, pravi je timski igrač. Ima odličnu tehniku i osećaj za napadanje dubine, što se danas mnogo traži u modernom fudbalu. I igra u oba pravca, što se tek mnogo traži. Takozvani "box to box" igrač. Mogao bi tako dan-noć, za njega je jedna utakmica malo po tome koliko može da pretrči", pričao je u intervjuu za Mozzart Sport Marko Neđić.

Nikola Stanković ©FK Crvena zvezdaNikola Stanković ©FK Crvena zvezda

Poslednjih dvadesetak minuta utakmice sa Laskom takođe su bile dovoljne da mladi Stanković pokaže svoje vrline. Šef struke Dejan Stanković tokom proleća želi da vidi napredak u segmentu pritiska na protivničku odbranu, a upravo je Nikola pokazao koliko može da doprinese takvoj igri. U par navrata je prilično žustro i odlučno izleteo na protivničku poslednju liniju i tako joj ozbiljno otežao organizaciju napada, a vrlo aktivno je učestvovao i u saradnji sa vezistima tima i diktiranju tempa. Zajedno sa brzonogim driblerom Vladimirom Lučićem, snažnim i pokretljivim Ibrahimom Mustafom, predstavljao je ozbiljno osveženje za Zvezdinu ekipu u završnoj fazi druge provere u Beleku.

Kao što smo već rekli, Dejan Stanković je u Antaliji, pre odlaska Lazetića u Milan, imao na raspolaganju 12 mladih igrača, od kojih je većina ne samo među najtalentovanijim igračima u svojim godištima u Crvenoj zvezdi, već i u srpskom fudbalu. Tu su i često pominjana braća Mituljikić, zatim Andrija Radulović, koji silno želi sebe ponovo da vidi u seniorskom timu. Prostor u Stankovićevoj ekipi mogao bi da dobije supertalentovani štoper Andrej Đurić, čime bi se nadomestio odalazak Miloša Degeneka. Strahinja Eraković, Petar Stanić i Miloš Gordić su već standardni deo rotacije prvog tima, a ostaje da se vidi ko će još proći kroz filter Dejana Stankovića ove zime. Nikola Stanković definitivno snažno kuca na vrata prvog tima.


tagovi

Nikola Stanković

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara