Ivan Stojković na treningu Levadije (©YouTube/FCI Levadia Tallinn)
Ivan Stojković na treningu Levadije (©YouTube/FCI Levadia Tallinn)

Okolnim putem do snova: Stojković završio licencu u Litvaniji, pa preuzeo estonski klub

Vreme čitanja: 4min | pet. 30.06.23. | 11:18

Mladi srpski trener sa Paideom pokušava da se približi Flori i Levadiji, a ovog petka od 19 časova gostovaće Parnuu u 19. kolu šampionata

Ma šta pričali, mnogo je lakše postati fudbalski trener kada iza sebe imate izgrađenu igračku karijeru. Ko to nema, prinuđen je da se snalazi kako zna i ume. Ivan Stojković, 33-godišnji strateg iz Srbije, birokratske prepreke je rešio na originalan način, tako što je UEFA pro licencu završio u Litvaniji. To mu je otvorilo neka nova vrata, pa je ovog juna preuzeo estonskog prvoligaša Paide, sa kojim mu je zadatak da se učvrsti kao treći klub u toj zemlji, iza zasad nedodirljivih Flore i Levadije. Baš ovog petka od 19 časova njegov Paide gostuje Parnuu u 19. kolu šampionata Estonije.

Stojković je relativno nepoznato trenersko ime u Srbiji, barem široj javnosti, što i nije iznenađujuće kada se zna da nikada nije vodio samostalno neki klub. Jedini angažman imao je u omladinskoj školi OFK Bačke. Sa omladincima tima iz Bačke Palanke je sezoni 2020/2021 postao šampion Vojvodine, čime je skrenuo pažnju na sebe.

Izabrane vesti

Na poziv Marka Savića, sadašnjeg trenera Voždovca, prešao je u estonsku Levadiju da mu bude pomoćnik. To je bio prvi korak ka uspostavljanju imena u baltičkom svetu. Stojković je odmah počeo da se raspituje kako da dođe do UEFA pro licence, bez koje ne bi mogao da radi samostalno. U Srbiji se malo teže dolazi do nje…

Video sam da postoji mogućnost u Litvaniji da se stranci prijave. Pogledali su mi radnu biografiju i pozvali me na intervju. Da bih prošao, morao sam da pripremim nekoliko treninga i da pričam sa njima o fudbalu. Svidelo im se sve to, pa su mi rekli da mogu da učestvuje. Iskoristio sam iskustvo koje sam stekao dok sam radio u Levadiji, a istovremeno sam se trudio da naučim nešto novo. Kurs traje najduže četiri do pet meseci“, rekao je nedavno Stojković za estonske medije.

19.00: (6,25) Parnu (4,10) Paide (1,45)

Paide, koji je prošle sezone bio treći, te će ovog leta učestvovati u kvalifikacijama za Ligu konferencije, posle slabog početka novog šampionata smenio je domaćeg stratega Karela Volaida. Stojković je aplicirao za posao i poslednjeg dana maja zvanično je promovisan u šefa stručnog štaba. Prvi put u karijeri, 33-godišnji strateg iz Srbije dobio je priliku da samostalno vodi ekipu.

Sve se desilo brzo. U Paideu su bili veoma profesionalni od prvog kontakta i sastanka. Izneo sam im kakav stil igre i filozofiju ja gajim, to se poklopilo sa njihovim stavovima. Brzo smo se sve dogovorili. Video sam da je to dobra prilika za mene, a oni su ostavili na mene utisak da me zaista žele. To mi je bilo najvažnije“, objasnio je Stojković.

I početak skoro pa idealan. Na debiju je kao gost otkinuo bod aktuelnom šampionu Flori (0:0), a zatim je zabeležio pobedu nad Harjuom (1:0), te remizirao sa Kaljuom (0:0). Dakle, od Stojkovićevog dolaska ne samo da Paide nije izgubio, nego još nije primio nijedan gol.

Naredni rival mu je Parnu, trenutno četvrtoplasirani tim u ligi. Za pet poena je bolji, baš kao i trećeplasirana Talina, koja zauzima tu poslednju poziciju koja vodi u Evropu. Ima još dovoljno vremena da se Stojkovićev tim probije do nje, tek je pola šampionata odigrano.

Ovaj susret istovremeno će poslužiti mladom strategu da još malo pripremi ekipu za početak evropskih izazova. Već kroz dve nedelje, preciznije 12. i 20. jula, Paide će odmeriti snage sa B36 sa Farskih Ostrva, u 1. kolu kvalifikacija za Ligu konferencije. Biće to četvrta uzastopna sezona za ovaj klub na međunarodnoj sceni. Estonci su najviše uspeha zabeležili prošle godine, kada su u prva dva kola kvalifikacija za Ligu konferencije eliminisali Dinamo Tbilisi i Ararat Jermeniju (obe ekipe posle penala), pre nego što ih je u 3. kolu zaustavio Anderleht. Sada u Paideu priželjkuju neki sličan scenario.

Stojkoviću okosnicu tima čine domaći igrači, ali ima i nekoliko stranaca. Raspolaže četvoricom Gambijaca, golmanom Ebrimom Džardžuom, ofanzivcima Modaom Dembom i Babuom Čamom, te vezistom Fodejem Darboeom. Tu su i Francuz Dominis Simon, Holanđanin Deninio Muringen, Senegalac Mešini Gomis, kao i štoper iz Gane Abdul Jusuf.

Paide je ove sezone dva puta igrao protiv Parnua i još uvek ga nije savladao. Krajem aprila su odigrali 2:2, a zatim u maju je kod kuće izgubio sa 1:0, posle čega je Volaid i napustio klub, te tako otvorio prostor za srpskog stratega.

Moramo da radimo malo više na odabiru pozicija u protivničkom šesnaestercu. I na tome da se više igrača priključuje napadu. Za sada, nismo dobri u tom segmentu. Dešava nam se da u završnoj fazi ostajemo samo sa po dvojicom igrača, što automatski smanjuje šanse da dođemo do pogotka. Na 70 odsto terena stojimo dobro, ali na onih poslednjih 30 se mučimo sa taktikom“, objasnio je Stojković pred susret sa Parnuom.

ESTONIJA 1 – 19. KOLO

Petak

19.00: (6,25) Parnu (4,10) Paide (1,45)

Subota

16.00: (3,80) Harju (3,70) Kuresare (1,75)

18.30: (1,35) Levadija (4,50) Narva (7,50)

Nedelja

16.00: (1,48) Nome Kalju (4,20) Talina (5,70)

18.00: (1,23) Flora (6,00) Tameka (9,00)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Estonija 1PaideIvan Stojković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara