©MOZZART Sport
©MOZZART Sport

Omonija protivnik po meri, Zvezdina gostovanja veći problem

Vreme čitanja: 4min | pon. 31.08.20. | 12:48

Prvak Kipra ima iskusan i kompaktan tim, ali nije kvalitetniji od srpskog šampiona, koji će imati pre svega problema sa psihološkom barijerom koju su prouzrokovali prethodni mečevi na strani u evrokupovima

Moglo je bolje, da je se igra u Beogradu, ali moglo je i da bude mnogo teže gostovanje da se išlo u Skandinaviju. Ovako, Crvena zvezda je dobila protivnika po meri u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona - Omoniju iz Nikozije. Utakmica će biti odigrana 15. ili 16. septembra na GSP stadionu.

Prvak Kipra nikako nije tim kojeg se treba unapred plašiti. Reč je o iskusnoj ekipi, ali i klubu koji nema nekih preterano velikih rezultata na evrosceni. Ono što je važno, Crvena zvezda ima prijatna iskustva sa ovim protivnikom, kojeg je u prethodne dve decenije dva puta eliminisala upravo u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Izabrane vesti

Crvena zvezda je Omoniju izbacila u sezoni 2001/2002 pobedom od 2:1 na Marakani, golovima Lea Lerinca i Milenka Aćimovića. Pa opet u sezoni 2012/2013 pod komandom Roberta Prosinečkog na penale. Nije Omonija imala sreće ni kvaliteta da se izbori i sa Astrom, moskovskim Dinamo, Beitarom iz Jerusalima. Nije to tim koji ima neki veliki evropski skalp da se podiči...

ZVEZDA IDE U GRUPNU FAZU LIGE ŠAMPIONA, KVOTA 2,60

Ali imala je tu sreću da Igor Levčuk, štoper Legije, već u 56. minutu zaradi crveni karton koji je Kipranima pročistio put do plasmana u treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona. Doduše, kiparski tim je možda bolji izraz neko Kiprani. Jer u Varšavi su u startnih 11 Omonije bili samo dvojica Kiprana.

Ključevi veznog reda su u rukama Portugalca Vitora Gomesa, Francuza Erika Boteaka – ako ste pasionirani ljubitelji Lige 1 možda ga znate iz Nice i Lila – te Španac Đordi Gomez, koji može da se pohvali i odličnim prekidom.

Ostatak tima nije tako egzotičan, ali završava posao. Na karakterističan kiparski način. U Evropi nema tu nekog lepršavog fudbala, čvrst blok, pa ko se otvori pozadi, nastrada. Iskustvo tu ume da bude presudno, pa je Omonija, nešto nalik Dinamu iz Bresta, u poslednje vreme dovodila veterane. Recimo Fotisa Papulisa (35), osam godina je on igrao za Apolon, pa nekadašnjeg špica Vitorije Plzenj Mihala Duriša (32), zatim Ernesta Asantea (31), njega su vratili u Evropu sa Bliskog istoka.

Ništa posebno, ništa što odzvanja. Ali radi šta treba da se radi. Tako recimo i Jan Lesjaks, koga je Omonija dovela iz Dinama za 200.000 evra, iako ćete u Zagrebu teško pronaći nekog koji će vam reći lepu reč o iskusnom levom beku. Navijači Partizana ga se sigurno sećaju po onom urnebesnom autogolu dok je igrao za Anderleht.

U Omoniji to funkcioniše bolje, mada Hening Berg, bivši TV komentator, trener Bleklberna, skaut Noriča i prvak Poljske sa Legijom, u svetu fudbala ne važi za maestralnog stratega.

Neće biti bučnih navijača u Nikoziji ©AFPNeće biti bučnih navijača u Nikoziji ©AFP


Dobru stvar predstavlja to što je Omonija tek krenula prevenstvo, u kojem nimalo ne blista. Odigrali su dva meča, remizirali sa Pafosom (2:2) i teškom mukom savladali Karmiotisu (1:0) na svom terenu. Eliminacije Ararata (1:0) i Legije (0:2) donesu značajnu dozu samopouzdanja Bergovom timu, mada su u oba meča imali poprilično sreće. Dobru stvar za izabranike Dejana Stankovića prestavlja i činjenica da Omoniju u vikendu pred ovaj meč očekuje veliki derbi i gostovanje Anortozisu sa kojim su se prošle sezone do poslednjeg kola borili za šampionsku titulu.

Pomenuti iskusni igrači Papulis, Duriš i Asante doneli su ovom timu dodatno iskustvo u važnoj evropskoj sezoni, ali njima će biti potrebno određeno vreme da se uklope u ovoj tim i donesu mu dodatni kvalitet u odnosu na prošlu sezonu.

Dakle, Omonija je tim po meri Crvene zvezda. Problem srpskog šampiona će biti psihološke prirode. Jer od 2012. godine crveno-beli su gostovali 31 puta u međunarodnim takmičenjima i slavili samo pet puta. Tri trijumfa su delo Vladana Milojevića, koji je stvorio tim dostojan da slavi u Pragu i Kelnu, i da rutinski završi posao u Marijampolu protiv Suduve. Bilo je istorijskih gostovanja u Trnavi, Salcburgu i Kopenhagenu, ali ona su završena nerešenim ishodima u 90 minuta. Još jedan trijumf pripada Miodragu Božoviću, pošto je eliminisao La Valetu posle dve identične pobede (2:1), dok je peti doneo sastav Dejana Stankovića prošle nedelje u Tirani (1:0).

Crveno-beli bez pobede na gostujućim terenima ostajali i protiv mnogo slabijih protivnika od sebe kao što su IB Vestmaneja (0:0), Florijana (3:3), Irtiš (1:1) ili Spartaks (0:0), tako da je jasno da će Beograđani i na ovom meču sami sebi biti najveći problem. Ono što bi najviše odgovaralo crveno-belima jeste da se protivnik otvori, kao što je to učinio TSC prošle večeri, što bi otvorilo znatno više prostora ekipi Dejana Stankovića da odgovori iz protiv udara i dođe do pobede koja bi joj osigurala još jedno učešće u grupnoj fazi nekog evropskog takmičenja.


tagovi

Omonija

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara