Fudbaleri Mančester Sitija (Reuters)
Fudbaleri Mančester Sitija (Reuters)

Onako kako fudbal zapoveda: Mančester Siti protutnjao do finala Svetskog prvenstva

Vreme čitanja: 2min | uto. 19.12.23. | 21:09

Tamo ga čeka prvak Južne Amerike

Za prvu titulu šampiona sveta u klpskim istorijama će se boriti Mančester Siti i Fluminеnse.

To je epilog završenih polufinala na SP za klubove u Džedi gde su učestvovali domaćin Al Itihad i šampioni kontinenata. Očekivano, predstavnici dva najfudbalskija i najjača kontinenta su našli mesto u finalu.

Izabrane vesti

Nakon što je Flu juče eliminisao Al Ahli iz Egipta, Mančester Siti je danas probio oklop japanske Urave, očitao lekciju iz fudbala i sa rutinskih 3:0 se palsirao u meč za titulu planetarnog prvaka.  

Iako nije mogao da računa na zvezde poput Erlinga Halanda, Kevina De Brujnea i Žeremija Dokua (neće moći ni u finalu), Pep Gvardiola je opet imao na raspolaganju prejak tim za japanskog autsajdera.

Bez klasičnog centarfora sa ofanzivnim trilingom Silva – Griliš – Foden i tehnički moćnim veznim redom Rodri – Kovačić – Nunješ, Građani su igrali igru mačke i miša sa nejakim Japancima koji su daleko od prošlosezonske forme kada su pokorili Aziju.

Grčevito se Urava branila prvo poluvreme, odolevala, izgledalo je da će da uvede Siti u nervozu ali nije izdržala do kraja... Poklekla je u poslednjim momentima prvog poluvremena kada je Hojbraten skrenuo centaršut Mateusa Nunješa u sopstvenu mrežu. Nesrećno, ali zasluženo. Siti je dominirao 45 minuta, šanse su propuštali pomenuti Nunješ, Foden, Griliš, Rodri... Siti je imao 77 odsto poseda lopte, 13:0 u šutevima, 6:1 u kornerima, četiri puta više dodavanja...

Autogol je definitivno slomio otporaški duh Urave pa su Mateo Kovačić i Bernard Silva za 15 minuta igre u nastavku završili posao. Hrvat se na početku drugog dela igre sjajno ubacio iz drugog plana i osetio fantastičan pas Vokera. Izašao je sam na golmana i rutinski pogodio. Tačku je stavio Bernardo Silva nakon što je odbijenu loptu posle šuta Nunješa spakovao u mrežu.

Do kraja Siti spustio gas, Gvardiola je napravio izmene da odmori neke igrače, a rezervisti poput Boba i Alvareza su propustili dobre prilike da pobedu učine ubedljivijom. Satisfakcija za Siti može da bude i podatak da prvi put posle mesec i kusur dana i devet mečeva zaredom nisu primili gol. Poslednji put im je mreža mirovala protiv Jang Bojsa.

Ali u finalu u petak protiv Fluminensea ih čeka znatno ozbiljniji protivnik. To će već biti pravi fudbal...



tagovi

Urava RedsMateo KovačićMateus Nunjes

Obaveštavaj me

Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara