Onda kad je 2:0 protiv Mančestera bilo "Uragan kratkog daha"

Vreme čitanja: 5min | pon. 21.10.19. | 09:00

Kako su izgledali izveštaji beogradskih medija 14. aprila 1966. posle pobede Partizana nad slavnim engleskim klubom

Vreme kada je Partizan bio velika evropska marka. Među najvećima na svetu. Rame uz rame sa Mančester junajtedom, Realom, Interom. U doba kada je dobio pozivnicu da bude pionir Kupa šampiona, iako nije bio šampion svoje zemlje. I da, doba kada je i pobeda od 2:0 na JNA protiv Junajteda bila - mala!

Mnogo godina je prošlo od tog 13. aprila 1966. godine, kada su Crveni đavoli gostovali u Beogradu, kada su u polufinalu Kupa šampiona došli na megdan Partizanu. Prošle su 53 godine. Možda mereći životnim vekom prosečnog čoveka to i nije neka vremenska distanca, ali u fudbalu to je - večnost. Jer, mnogo toga se promenilo u svetu loptanja za taj period, ni Partizan, a ni Mančester više nisu isti.

Izabrane vesti

Taman od tog aprila 1966. godine putevi su im se potpuno raskrstili. Mančester je ostao sila u svetskim okvirima, kasnije će gaziti Evropom, osvajati taj trofej do kojeg mu je Partizan presekao put. A, crno-beli? Ispalo je da je finale u Hejselu bio vrh sa kojeg se može samo naniže...

Zato danas vredi pogledati kako su izveštači tadašnjih beogradskih medija ispratili pobedu Partizana nad Mančester junajtedom. Kako su videli tu blistavu igru Parnog valjka, koji je igrački još ubedljivije nego rezultatski porazio engleski moćni tim sa Džordžom Bestom, Denisom Louom, Nobijem Stajlsom, Bobijem Čarltonom... Uostalom kako je Partizan igrao, najbolje govori naslov u Sportu. Nezadovoljni sa samo 2:0, izveštaj je naslovljen sa "Uragan kratkog daha".

"Kako je samo jedan jedini gol mogao da poruši sve impresije o engleskim gostima koji su došli u Beograd precenjejući svoje vrednosti i prećutno potcenjujući snagu svog polufinalnog oponenta", počeo je izveštaj Sporta.

A, taj jedan gol je bio pogodak Mustafe Hasanagića u drugom minutu drugog poluvremena, koji je promenio ceo tok utakmice. Prvi deo igre pripao je Mančesteru, dok je Partizan odigrao neprepoznatljivo loše, preterano respektujući protivnika.
"Kompleks velikog Bezbijevog tima držao je noge beogradskih fudbalera u olovu punih 45 minuta. Tada smo, posmatrajući zbunjene, beskrvne, zaplašene i netačne u igri fudbalere u belim dresovima, gledali pred sobom (ipak!) varku: da Bezbijevi momci mogu da trče 90 minuta od jednog gola do drugog gola, da su u odbrani granitni i nesavladivi, da moderno i munjevito napadaju  - jednostavno, slaba igra domaćeg tima dizala je u nebesa jedan reklamom isforsirani šampionski kvalitet mančesterskog gosta", kritikovao je Sport.

Za isti deo igre Novosti su, ipak, imale drugačije viđenje.
"Neki su se ljutili što je borba u prvom delu pružila manje nego što se očekivalo. Ne treba se čuditi što je tako bilo, jer u velikim bitkama i najmudriji generali bez opreznosti najčešće gube. I dobro je što se Partizan nije "zaleteo", jer bi igrom na tempo izvukao od Engleza njihov najjači adut i to bi bilo ravno samoubistvu".

A, onda je došlo drugo poluvreme. Druga slika Partizana, golovi, šanse, pobeda...
"U drugom delu Partizan je zagrmeo iz svih topova! To je ponovo bio onaj tim koji oduševljava i uzbuđuje, koji donosi radosti i najveća slavlja. "Bezbijeve bebe" su dobile pravu lekciju, počev od sportske fernese, do golova", pisale su Novosti.

Igrao se 46. minut kada je Hasanagić matirao Grega. Iz pera izveštača Sporta to je izgledalo ovako:
"Sve se potpuno izmenilo onog trenutka kada je Bečejac bacio aut do Jusufija, a reprezentativni bek uputio centaršut na pravog čoveka. Izvrsni Hari Greg pošao je u susret lopti, pomalo iznenađen i u dilemi pokušao je da se na vreme vrati uviđajući grešku, ali kasno - Hasanagić je skočio više od Fouksa i Krirenda i plasirao loptu u mrežu. Greg se vinuo za njom, ali to je sve što je mogao učiniti".

Partizan je napadao svim silama posle pogotka. Ređale su se šanse i promašivale u tih 12 minuta do drugog pogotka, koji je postigao Radoslav Bečejac.
"Bila je to jedna savršeno tačna i u milimetar precizna akcija, koju su započeli Kovačević i Vasović da bi je negde na penaltiku pretvorio u gol čudesni Bečejac sebi svojstvenim manirom. Iz dubine primio je loptu na grudi, učinio okret udesno i šutirao - Greg je bio nemoćan. Stadion se, kažemo, zapalio, jer su nekako svi predosećali da se može ponoviti slučaj Sparta (5:0) i da se još jedanput može pružiti dokaza za svemoć jugoslovenskih fudbalera u trenucima izvanredne inspiracije", opisuje Sport.

Rezultat iz meča sa Spartom se nije ponovio. Ostao je Partizan na 2:0. Opšta ocena - malo. Moglo je mnogo više.
"Izvanreda igra crno-belih u drugom poluvremenu donela je zasluženu pobedu, ali treba reći da je iskorišćena samo polovina onoga za šta se šansa ukazala. Posle vođstva od 2:0, Bečejac i Hasanagić imali su mnogo povoljnije prilike nego što su bile one iz kojih su postigli golove. Da je i to iskorišćeno, Partizan je već juče mogao da bude prvi finalist Kupa evropskih šampiona", konstatuju Novosti.

Za kraj, finale izveštaja Novosti. Zebnja i radost istovremeno.
"Trijumf Partizana u Kupu šampiona može u Mančesteru, uprkos preimućstvu koje su crno-beli stekli, da bude i završen. Ali, to neće potamniti blještavost sjaja koji je naš šampion već dostigao u poslednje dve utakmice Kupa šampiona. Dva puta krcati stadion, isto toliko puta radosti, oduševljenja i baklji pobede - to je zaista divan poklon koji su fudbaleri Partizana darovali ne samo svojim navijačima, već svima kojima je fudbal na srcu - bez obzira kojoj su klupskoj boji najprivrženiji"

A, KAKO JE TO VIDELA BORBA

Dosta drugačiji stav o velikoj pobedi Partizana imao je izveštač Borbe. Sigurno različit od svih te večeri, pošto je ocenio da su crno-beli pobedili "i bez nadahnuća".

"Partizan je igrao otprilike kao i u svim prosečnim utakmicama ovog proleća. Ništa bolje, recimo, nego protiv Dinama. Pa ipak je slavio ubedljivu pobedu", pisala je Borba.

SEDMICE I DEVETKE

Novosti su podelile i ocene fudbalerima za meč u Beogradu, a one su izgledale ovako (u originalu):

Partizan: Šoškić 8, Jusufi 9, Mihajlović 7, Bečejac 9, Rašović 9, Vasović 9, Bajić 7, Kovačević 8, Hasanagić 8, Miladinović 8, Pirmajer 8.

Mančester: Greg 8, Brenan 7, Dan 7, Krerand 7, Faulks 7, Stajls 8, Best 8, Lou 7, Čarlton 7, Herd 7, Koneli 7.

 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara