Tim koji je igrao protiv Olimpijakosa (©Starsport)
Tim koji je igrao protiv Olimpijakosa (©Starsport)

Ordabasi, Banants, Sumgajit… Čuki fali pravi evropski skalp

Vreme čitanja: 4min | čet. 21.09.23. | 10:52

Večeras će u Budimpešti imati prvu od šest prilika

Kriza je prošlost, budućnost je evropska. Bar se tako nadaju na Banovom brdu posle 2:1 u sudaru sa Crvenom zvezdom u kome su prekinuli crni niz od šest mečeva bez pobede. Među njima su se umetnula i ona dva poraza od Olimpijakosa u plej-ofu za Ligu Evrope, tek da pokažu kvalitativnu razliku između evropskog i srpskog fudbala, ali Čukarički je svakako dobio novih šest šansi da pokaže da učešće na međunarodnoj sceni nije samo puka slučajnost ni posledica Partizanove razočaravajuće prošle sezone.

Da bi to uradio, Čukarički će morati ne samo da učestvuje, već i nešto da pokaže u trećem po snazi evropskom takmičenju, mada treba biti pošten i priznati da je žreb bio surov prema Marku Dociću i drugovima. Kvote Mozzart kladionica kažu da će u Čukinoj Grupi F igrati i drugi i šesti favorit za osvajanje Lige konferencije – Fjorentina (kvota 8,00) i Genk (20,0).

Izabrane vesti

A, tu je i Ferencvaroš, koji svakako ima svoju računicu, jer da je, primera radi, Crvena zvezda kao šampion Srbije u Ligi konferencije sasvim je jasno da bi ciljala ne samo prolaz grupe, već i neku kasnu fazu takmičenja, četvrtfinale, polufinale, pa onda – šta bude. I nemojte da sumnjate da će i Ferencvaroš s istim ambicijama ući u sezonu, iako je jasno da su Aston Vila, Ajntraht Frankfurt, Lil, AZ Alkmar, Bešiktaš, PAOK, pa i Dinamo Zagreb ipak kvalitetniji sastavi…

Ali sa svima njima Fradi može da se igra, a večeras ćemo videti može li Čukarički da igra s Fradijem? Ovog leta su značajno produžili klupu, mada posle odlaska Dušana Kerkeza i dolaska Igora Matića na mesto trenera deluje da se Čuka još traži. Jeste Čukarički savladao Crvenu zvezdu, ali je pre toga igrao nerešeno sa Javorom, Radnikom i Železničarom iz Pančeva, IMT ga je pregazio (3:0), Olimpijakos da ni ne pominjemo.

Ferencvaroš svakako jeste slabiji rival od Atinjana, no ne mnogo slabiji. Kad je na početku evropske sezone usred Budimpešte pretrpeo neočekivani poraz od farskog KI Klaksvika (0:3) uozbiljio se i dao šest komada Šamrok Roversima, pa osam Hamrun Spartansima i na kraju sedam Žalgirisu. I u prvenstvu je bio efikasan: pet Fehervaru, šest Pakšu, još toliko Zalaegersegu. Samo ga je Puškaš savladao sa 2:1, ali svi su mu dali gol. Fehervar čak tri, Zalagerseg i Puškaš po dva.

Uz to, sećamo se i da je novi trener Fradija Dejan Stanković, dok je radio u Crvenoj zvezdi, voleo da se nadigrava u Evropi. Biće dakle golova, to je sigurno, biće i prostora da Čukarički uzvrati, ali sam pogled na sastav mađarskog šampiona jasno govori ko je ovde bolji.

Ferencvaroš je ovog leta na nove igrače potrošio 7.000.000 evra, a to je nešto više od godišnjeg budžeta Čukaričkog, taman i sa sve gantovanom grupnom fazom u Evropi. Čuki je najzvučnije pojačanje Vukašin Jovanović, a mnogo se očekuje i od stranaca, iznad svih Matea Anlivija, Sandeja Adetunđija, pa i Ze Marije, koji kao ni Tomović nije ni doputovao u Budimpeštu.

A Fradi? Fradi je dao 2.000.000 evra za levog beka, Kristijana Ramireza, koji je stigao iz Krasnodara. Fradi je onda dodao 1.500.000 za Zvezdinog Aleksandra Pešića, još toliko za Mohameda Abu Fanija, koji je sa Makabi Haifom igrao Ligu šampiona. Fradi od ranije ima Amera Gojaka, koji je Ligu šampiona igrao u dresu zagrebačkog Dinama. Ima i Muhameda Bašića koji je sedam godina bio pod ugovorom sa Evertonom.

Fradi je dakle bolji, jači, bogatiji.

Stadion Ferencvaroša (©AFP)Stadion Ferencvaroša (©AFP)

Ali ako zaista na Banovom brdu žele da napravi iskorak i potvrde da više nisu “samo” rasadnik za najmlađe fudbalske pupoljke moraće i Čukarički jednom da nas oduševi. Jednom da pobedi nekog boljeg od sebe. Do sada su padali Domžale, Ordabasi, Banants, Sumgajit, Rasing Union… Svaki klub iz iole jače lige lako je izlazio na kraj sa Brđanima. I Gredig, zatim ne baš tako lako i Gabala, pa onda sasvim lako Molde, kasnije i Hamarbi, Tvente, na kraju Olimpijakos.

Čuka radi dobro, Čuka raste, nema tu ničeg spornog. Međutim, dugo, predugo je već svi hvalimo, a taj iskorak nikako da dođe. Pre ili kasnije moraće da skine i jedan veliki evropski skalp. Pa eto sada prve od šest prilika.

Biće teško, biće izazovno, biće milion opravdanih alibi priča ako se izgubi. Biće još više hvalospeva ako se uspe, a pravili su iznenađenja i manji – ko je pomenuo KI Klaksvik? – i to protiv većih, pa zašto da se jednom ne isprsi i Čuka?

FERENCVAROŠ – ČUKARIČKI

/TV Arena Sport Premium 1, 18.45/

Stadion: FK Ferencvaroš

Kapacitet: 23.700

Sudija: Giljermo Fernandez (Španija)

Ferencvaroš (4-2-3-1): Dibuš – Makreckis, Maje, Sise, Ramirez – Abu Fani, Bešić – Traore, Zakarijasen, Nguen – Varga

Čukarički (4-2-3-1): Samurović – Stevanović, Vranješ, Subotić, Tošić – Sisoko, Docić - Nikčević, Miladinović, Ivanović – Adetundži

GRUPA F

18.45: (1,25) Ferencvaroš (6,75) Čukarički (13,0)

18.45: (2,90) Genk (3,45) Fjorentina (2,40)


tagovi

FerencvarošČukarički

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara