Robert Sančez u pokušaju da izboksuje loptu protiv Arsenala (Reuters)
Robert Sančez u pokušaju da izboksuje loptu protiv Arsenala (Reuters)

Đorđe, čekaj je i ona će sigurno doći

Vreme čitanja: 5min | ned. 22.10.23. | 10:08

Robert Sančez sinoćnim kiksom, ne prvim ove sezone, izbio tri boda iz ruku Čelsija, a Maurisija Poketina, iako ovaj to nije javno priznao, sigurno naterao da razmišlja o davanju šanse Đorđu Petroviću

Veliku golmansku vrtešku napravio je Čelsi minulog leta. Ispratio Eduara Mendija u saudijski Al Ahli, početkom avgusta doveo Roberta Sančeza iz Brajtona za blizu 28.700.000 evra, potom poslao Kepu Arizabalagu na pozajmicu u Real Madrid, da bi se poslednje nedelje prelaznog roka odlučio za perspektivnog Srbina Đorđa Petrovića i Nju Ingland Revolušnu isplatio čak 14.000.000 evra za nekadašnjeg golmana Čukaričkog.

Znalo se da će 24-godišnjak iz Požarevca morati da čeka slabije partije konkurencije, ali je isto tako na prvu loptu bilo jasno da Sančez nije Tibo Kurtoa, Ter Štegen, ili Jan Oblak, odnosno da nije golman pored kojeg će čitave sezone ostati zakucan za klupu i sa kojim, ako se prilika ukaže, neće moći da zaseni.

Izabrane vesti

Dva meseca i kusur otkako je sezona počela, Petrović i dalje čeka priliku za debi, a posle sinoćne gluposti Roberta Sančeza, i to ne prve otkako je stao međ' stative Plavaca, premijerna utakmica srpskog golmana za Čelsi mogla bi da se dogodi vrlo brzo.

Da ostao je Maurisio Poketino dovoljno hladan na konferenciji nakon sinoćnog londonskog derbija sa Arsenalom, dovoljno pribran da ispušteno vođstvo od 2:0 ne svali na pleća svog prvog čuvara mreže. A realno, krivac što Čelsi nije osvojio celo plen, krivac je gotovo isključivo Španac. Da ne beše njegove netačne i potpuno nepotrebne lopte u 77. minutu, ne bi Deklan Rajs prepolovio zaostatak, ne bi Arsenal izvesno dobio šansu da prodiše i izjednači.

“Ne treba nikoga kriviti. Takve stvari se dešavaju. To dolazi sa vremenom... Kada treba biti miran, a kada rizikovati. Mlad smo tim i polako se upoznajemo. Srećni smo sa Sančezom. A naravno da je on razočaran i nezadovoljan odlukom koju je doneo", rekao je argentinski stručnjak nakon derbija.

Uporedićemo situaciju sa potezima Davida Raje iz onog derbija sa Mančester Sitijem pre dve nedelje kada je golman Arsenala plesan na ivici žileta, oklevajući sa ispucavanjem lopte dok je Hulijan Alvarez jurišao na njega. Raja je tada delovao apsolutno nesigurno, ali je Mikel Arteta objasnio da je sve to bio deo njegove taktike.

"Bio je sjajan, pogrešio je možda jedno ili dva dodavanja. Zahtevam od njega da zastane sa loptom u nogama kada mora, da sagleda jasnije situaciju, da provocira protivnika...", rekao je tada Arteta.

E sad, znajući kakav stil neguje strateg Arsenala koji insistira na posedu, građenju napada iz poslednje linije, njegove reči deluju logično. Ali niko ne može da vas ubedi da je deo Poketinove taktike bio da Sančez u fazi meča kada Čelsi apsolutno kontroliše situaciju na terenu, španski golman pod presingom ne ispucava loptu već insistira na građenju igre sa zemlje. Em što je Arsenal bio značajno dominantniji u posedu, em što su do tog 77. minuta što Sančez, što štoperi Čelsija ispucali sijaset lopti po pritiskom Tobdžija.

Dakle, nije reč o taktici, već o pomračenju koncentracije bivšeg golmana Brajtona koje se ne dešava prvi put ove sezone. Primera radi, Đorđe Petrović bio je viđen kao starter pre nešto manje od mesec dana kada se Čelsi susreo sa Brajtonom u ranoj fazi Liga kupa. Ipak, Poketino je ostavio Sančeza na golu, a ovaj je u ranoj fazi utakmice, gotovo identično kao sinoć Rajsu, poklonio loptu Žoau Pedru (pogledajte OVDE, detalj na 01.10). Tada je imao sreće da mladi Brazilac promaši zicer, ali ga je karma ošamarila protiv Arsenala.

Pre nešto više od dve i po godine, Sančez se prvi puta našao na spisku A reprezentacije Španije, debitovao šest meseci kasnije odigravši 5. septembra 2021. godine 16 minuta protiv Gruzije i od tada do danas upisao je samo jedan nastup - bio je na golu jedno poluvreme u prijateljskom meču protiv Jordana krajem 2022. Za završnicu Lige Nacija u junu nije bio pozvan, kao ni za poslednja dva prozora EURO kvalifikacija.

Sančezovim refleksima i brzini na gol liniji teško je naći mane. Pokazala je to i nestvarna intervencija posle voleja Nikola Zaniola proglašena za najbolju odbranu meseca septembra u Premijer ligi. Mada recimo kod gola Olija Votkinsa, jedinog na tom meču, Sančez nije baš najsrećnije reagovao iako je Englez šutirao i strahovito teške pozicije.

Da, Španac je do sada primio samo devet prvenstvenih golova uz visok procenat odbranjenih udaraca, ali i Čelsijeva odbrana ne dozvoljava protivnicima preveliki broj udarac u okvir po meču (oko četiri). Verovatno su i selektori Španije, prvo Luis Enrike, pa i Korad de La Fuente svojevremeno bili svesni da može Sančez svašta da odbrani, ali je sklon ludorijama gotovo na svakoj utakmici. Nije sinoć samo poklonio loptu Rajsu pre gola, već je, po mišljenju mnogih, a i legendarnog Alana Širera, skrivio čist jedanaesterac nad Gabrijelom Žezusom prilikom neuspešnog pokušaja da izboksuje loptu.

"Arsenal je trebalo da dobije penal. Sančez je počistio Žezusa", kratko je prokomentarisao Širer.

Čelsi je, najviše zbog Sančeza prokockao svoju šansu za prvi skalp rivala iz velike šestorke od starta Premijer lige koji je potencijalno mogao da bude i prekretnica sezone.

"Čelsi je se tako dobro osećao u svojoj koži tokom utakmice, kontrolisao sredinu terena, bio vrlo solidan defanzivno... Sve do momenta ludila Roberta Sančeza", oštar je bio Geri Nevil.

A velikanu sa Stamford Bridža tek sleduje paklen raspored utakmica. Dolazi nešto lakše domaćinstvo Brajtonu, pa još jedan okršaj kod kuće u Liga kupu protiv Blekburna, viđen za debitantski nastup Petrovića. A posle toga uzastopni mečevi sa Totenhemom, Mančester Sitijem, Njukaslom, Brajtonom i Junajtedom.

Protiv Arsenala se jasno videlo da derbiji ne trpe sunovrate koncentracije. Na Đorđu Petroviću je da vredno trenira i čeka novu glupost Sančeza. Jer iako Poketino to nije javno priznao, od ispada Španca sigurno dobija ospice.


tagovi

ČelsiRobert SančesMaurisio PoketinoĐorđe Petrović

Obaveštavaj me

Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara