©MN Press
©MN Press

Orlići pokazali put seniorima - Srbija u četvrtfinalu Evropskog prvenstva!

Vreme čitanja: 4min | čet. 23.05.24. | 21:16

Sjajan rezultat selekcije Jovana Damjanovića

Neka u Nemačkoj bude kao na Kipru i čitava nacija će ovog leta slaviti srpske fudbalere! Kadetska reprezentacija Srbije napravila je uspeh na Kipru i pokazala put seniorima, obezbedivši plasman u četvrtfinale Evropskog prvenstva, posle preokreta protiv selekcije domaćina - 3:1 (1:1).

Izabranike Jovana Damjanovića predvodio je odlični napadač Čukaričkog Mihajlo Cvetković, koji je ostvario gol i asistenciju, a nezaustavljiv za odbranu domaće selekcije bio je i Đorđe Ranković. Mladi fudbaler Crvene zvezde unosio je pometnju na levom krilu i učestvovao u gotovo svim opasnim naletima Orlića.

Izabrane vesti

Srpski kadeti su bili favoriti pred samu utakmicu, što su na kraju potvrdili i na samom terenu. Dominirali su od početka do kraja utakmice, a ništa se nije promenilo ni nakon nesrećno primljenog gola u 34. minutu. Nastavili su da napadaju i u finišu prvog poluvremena stigli do izjednačenja. Već tada je bilo jasno da je preokret u nastavku izvestan, jer je razlika u kvalitetu bila više nego očigledna.

Orlići su u dosadašnjem toku Evropskog prvenstva sve šanse protivnicima kreirali iz individualnih grešaka, koje moraju da smanje u završnici turnira, ukoliko Damjanovićev tim želi da pojuri polufinale. Tako je bilo i kod jedinog gola Kipra na ovom meču. Veljko Milosavljević je iz poslednje linije poslao loptu za Igora Bubanju, koji je kardinalno pogrešio, dodao loptu pravo ka Petrosu Joanou, a ovaj video da je Vukašin Jovanović daleko od svog gola. Usledio je precizan lob udarac i veliko slavlje na tribinama stadiona Antonis Papadopulos.

Narednih desetak minuta praktično su bili jedini period meča u kojem je selekcija Kirisisa Mihaila bila ravnopravna na terenu sa Orlićima, a onda je sve došlo na svoje mesto.

U trećem minutu nadoknade prvog poluvremena, Mihajlo Cvetković se dobro zagradio i iskori stio centaršut odličnog Petra Rankovića sa levog krila, pa su Orlići u najboljem mogućem trenutku stigli do izjednačenja.

Damjanović je bio svestan da njegova selekcija mora da reši sve upravo u večerašnjem meču, kako bi izbegla dramu protiv kvalitetnih Čeha u trećoj utakmici. Već na poluvremenu u igru su ušli Stefan Mladenović i Vasilije Kostov, koji su dali značajan doprinos potpunom preokretu u nastavku utakmice.

U ključnom 53. minutu ppet je sve krenulo od agilnog Rankovića, koji je pronašao savršeno zagrađenog Cvetkovića. Šutirao je prvotimac Brđana, odbranio je golman Stefanos Panagi, ali se lopta ponovo odbila do devetke Orlića. Ovoga puta je usledilo dodavanje za kapitena Viktora Stojanović, kojem nije bilo teško da iz peterca zatrese mrežu Kiprana.

Nakon toga, Kiprani više nisu imali snage da pojure novo izjednačenje, pokušali su da se otvore, što su srpski fudbaleri znalački kaznili u 63. minutu. Ovoga puta za gol je bio zaslužan dvojac Crvene zvezve. Zvezdin Mesi, Andrija Maksimović, sa desnog krila pronašao Kostova, koji je iz preciznim udarcem sa ivice kaznenog prostora postavio konačan rezultat utakmice.

Nikako se ne sme umanjiti ni uticaj Vukašina Jovanovića. Mladi čuvar mreže nije bio na pravom mestu u 34. minutu, ali je kasnije u nekoliko navrata odlično sačuvao mrežu posle opasnih udaraca protivničkih sa distance.

Okršaj sa Česima za tri dana (19.30) odlučiće o prvom mestu u grupi A, ali će pre svega predstavljati istinsku proveru mogućnosti ove selekcije u samoj završnici takmičenja. Damjanović će izvesno odmoriti one najumornije i opterećene sitnim povredama, što bi sa druge strane moglo da mu pruži odgovor na pitanje na koga od trenutnih rezervista može ozbiljno da računa u nokaut fazi.

Češka je danas bila sigurna i protiv Ukrajine (3:1), pa se trenutno nalazi na prvom mestu u grupi sa gol-razlikom 8:1. Dakle, Damjanovićevoj selekciji je neophodna pobeda za prvo mesto u grupi.

EP ZA KADETE, 2. KOLO, GRUPA A:

Ukrajina - Češka 1:3 (0:1)

/Digitjar 90+5 - Mudri 12, Penksa 61, 88/

Kipar - Srbija 1:3 (1:1)

/Joanu 34 - Cvetković 45+3, Stojanović 53, Kostov 63/



tagovi

EP za kadeteMihajlo CvetkovićJovan Damjanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara