Žoze Murinjo i Karlo Anćeloti (Reuters)
Žoze Murinjo i Karlo Anćeloti (Reuters)

Osnovan je Savet mudraca svetskog fudbala, a u njemu: Zidan, Maldini, Murinjo, Ančeloti, Mijatović…

Vreme čitanja: 2min | pet. 07.04.23. | 10:26

UEFA želi da najveća imena pomognu razvoju fudbala

Možda je ovo samo odgovor UEFA na na FIFA, a možda je zaista u pitanju iskren pokušaj da se pomogne evropskom fudbalu.

Prvi čovek svetskog fudbala Đani Infantino već neko vreme oko sebe okuplja najveća imena svetskog fudbala, na Mundijal u Kataru je doveo preko 100 istinskih legendi a sada je i Aleksandar Čeferin rešio da legendama otvori vrata evropskog fudbala i inkorporira ih u donošenje bitnih odluka.

Izabrane vesti

UEFA je osnovala novo savetodavno telo koje još nema zvanično ime ali Marka i Gazeta tvrde da će se zvati Savet mudraca. U njemu će biti 20 imena koja čine sam krem svetskog i evropskog fudbala! Od igračkih do trenerskih legendi. Savetom će rukovoditi legendarni Hrvat Zvonimir Boban i čuveni italijanski sudija Roberto Roseti.

Članovi će biti sve same legende evropskog fudbala. Bivši asovi i treneri poput Zinedina Zidana, Luisa Figa, Mihaela Laudrupa, Predraga Mijatovića, Filipa Lama, Robija Kina, Paola Maldinija, Havijera Zanetija (jedini koji nije Evropljanin op. aut.), Rija Ferdinanda, Rudija Felera, Jirgena Klinsmana, Ronalda Kumana, Huana Mate, Petra Čeha, Karla Ančelotija, Žozea Murinja, Fabija Kapela, Rafe Beniteza, Gareta Sautegejta i Roberta Martineza.

Osnivanje Saveta je odobreno na nedavnom UEFA kongresu održanom u Lisabonu, a prvi sastanak velikih imena svetskog fudbala će biti održan 24. aprila u Nionu. Plan je da se Savet sastaje jednom godišnje.

Biće to platforma sa snažnom i proaktivnom posvećenošću bivšim igračima i elitnim trenerima, sa velikim iskustvom i znanjem na polju fudbalske igre. To će postati otvoreni forum koji će se koristiti za zaštitu fudbala, za diskusiju i razmenu ideja direktno povezanih sa igrom.

Savet mudraca će se fokusirati na nekoliko osnovnih pitanja, uključujući pravila igre i suđenje, kalendar, UEFA takmičenja, razvoj mlađih kategorija, taktiku i dobrobit igrača.

Izbor članova odbora biće zasnovan na izuzetnim sportskim uspesima (kao što su osvojeni značajni trofeji, više od 100 utakmica za reprezentaciju...), ali i besprekornim rekordima, reputaciji i globalnom ugledu. Oni koji su izabrani kao polazna tačka, među gomilom titula, osvojili su zajedno 30 trofeja UEFA Lige šampiona.


tagovi

Luis FigoZinedin ZidanKarlo AnćelotiŽoze MurinjoFabio KapeloPredrag MijatovićHavijer Zaneti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara