Zvezda kod Željka

Vreme čitanja: 4min | sre. 04.03.20. | 10:11

Crveno-beli pokazuju da li su spremni za Top 8 ili ne u Istanbulu (18.45)

Najvažniji posao za Crvenu zvezdu obavljen je u nedelju uveče pobedom nad Cedevitom Olimpijom za izvesnu overu trećeg mesta u Jadranskoj ligi. Sada je pred crveno-belom ekspedicijom pretposlednja sedmica s duplim košarkaškim programom. Za sredu je zakazano gostovanje Fenerbahčeu u Istabulu, što će za bivšeg šampiona Evrope biti izvesno prelomna tačka sezone za TOP 8 (Sport Klub 1, 18.45), dok je za petak na programu dolazak Makabija u Štark Arenu.

Fenerbahče je rutinskom pobedom na gostovanju Valensiji došao u krug timova sa 12 pobeda, gde su još Himiki i sastav Đaumea Ponsarnaua, dok je Zvezda bez ikakve energije odigrala u Vitoriji s Baskonijom i tako smanjila šanse za četvrtfinale sedmim porazom u poslednjih osam kola, odnosno trećim neuspehom u nizu. Naravno, još ništa nije gotovo, ali se čini da je za momke u crveno-belim dresovima duel sa timom Željka Obradoviča i možda i presudni u borbi za plasman među najboljih osam.

Izabrane vesti

Kako je otkrio na konferenciji za novinare posle trijumfa nad Cedevitom Olimpijom, Dragan Šakota neće putovati sa ekipom u Istanbul zbog upale spoljnih vena na nozi, pošto nije dobio dozvolu doktora specijalista, u kombinaciji se neće naći ni Čarls Dženkins koji je bio na klupi protiv sastava iz Ljubljane, te Ognjen Dobrić koji je povređen još od Kupa Radivoja Koraća, zbog čega je propustio i reprezentativno okupljanje.

To znači da će Crvenu zvezdu sa klupe, kao i prethodne sedmice u Vitoriji protiv Baskonije, predvoditi Andrija Gavrilović koji je zajedno sa Draganom Šakotom spremio utakmicu u Beogradu. Videćemo koliko će pomoćni trener crveno-belih uspeti da održi „konce“ u timu na teškom gostovanju.

Iako je Fenerbahče na papiru veliki favorit, šansa za Crvenu zvezdu mogla bi da bude loša forma izabranika Željka Obradovića na domaćem terenu. Fenerbahče ima tri evropska poraza kao domaćin u poslednja četiri kola, uz isti učinak u svim takmičenjima. Doduše, ni Zvezda nije baš u pohvalnoj situaciji na gostovanjima u poslednje vreme. Protiv Himkija, a pogotovo Mornara i Baskonije ekipa je izgledala fizički iscrpljeno, bez trunke samopouzdanja i želje za takmičarskim nadmetanjem, a problemi sa povredama umnogome su uticali da Zvezda uđe u seriju loših rezultata.

Crvena zvezda nikada nije slavila u Istanbulu kada je Fenerbahče domaćin, a otkako je Željko Obradović na klupi samo je jednom uspela da spusti konačnu razliku na jednocifren broj. Bilo je to u poslednjoj sezoni Dejana Radonjića na klupi crveno-belih (72:65). Tada je Fenerbahče, primera radi, ubacio najmanji broj poena u okršajima s Crvenom zvezdom pred svojom publikom.

Međutim, Crvena zvezda je ta koja je izašla kao bolja u prvom delu sezone u verovatno najboljoj defanzivnoj predstavi crno-belih ove sezone. Tim koji je tada još uvek predvodio Milan Tomić slavio je protiv žuto-plavih rezultatom 68:56 i tada se činilo da je nagovestio veliki domet u Evroligi. Međutim, ubrzo je usledila velika kriza rezultata i iskusni stručnjak je napustio „sidro“.

Mnogo toga će zavisiti od toga da li će crveno-beli večeras uspeti da uspostave svoju igru u reketu. Fenerbahče ima par dobrih aduta da im se u tom duelu suprotstavi, ali je Zvezda baš protiv Cedevita Olimpije pokazala da njena igra ne mora da zavisi isključivo od šuta sa spoljnih pozicija.

Pred meč sa Fenerbahčeom, Dragan Šakota je istakao da Fenerbahče nikako ne treba potceniti zbog slabijeg plasmana od očekivanog ove sezone u Evroligi.
„Igramo sa ekipama koje žele visok plasman i te utakmice sigurno neće biti lake. Ne bih ulazio u to zašto je Fenerbahče ušao u seriju koja ih trenutno odvaja od visokog plasmana. Gledao sam ih sve utakmice ove godine. Tehnički imaju sve. Igramo sa ekipom koja možda po plasmanu ne opravdava tu ulogu, ali za mene je Fenerbahče od početka jedan od favorita za trofej”, rekao je Šakota.

Ni prvotimac, Vladimir Štimac ne smatra da meč treba da se shvati lagano. Naprotiv, košarkaš Zvezde ističe da će u Istanbulu biti pakleno teško.
„Mislim da trenutno stanje na tabeli nije njihovo pravo lice, ali vraćaju se i uključili su se u borbu za plej-of. Ne možeš da ideš na takvu ekipu i takvog trenera, a da misliš da nećeš biti maksimalno skautiran, to je jedna prava ‘mašinerija. Definitivno su favoriti protiv nas. Raspored nam nikako ne ide na ruku. Već treću ili četvrtu nedelju imamo pet utakmica u 10 dana, ali ne smemo poraze da pripisujemo umoru, da se žalimo, već treba da se ‘skupimo’ kao ekipa i da ‘kopamo’ dalje. Naravno da želimo da pobedimo svaku utakmicu, tako idemo i u Istanbul“, istakao je Štimac.

Zvezdu nakon susreta u Evroligi u ponedeljak na Jadranu, tačnije u Železniku, očekuje duel protiv FMP-a, gde će pokušati da se održe na pravom putu kada je reč o plasmanu u plej-of.

EVROLIGA – 27. KOLO

Utorak
CSKA Moskva - Zenit 86:78
/Džejms 27 - Holins 28/

Žalgiris - Himki Moskva 96:85
/Ledej 23 - Šved 24/

Olimpijakos - Panatinaikos 81:78
/Mekisik 22 - Kalates 18/

Asvel - Valensija 72:65
/Lajti 20 - Vives 14/

Olimpija Milano - Real Madrid 73:78
/Moraskini 21 - Fernandez 16/

Sreda
18.45: (1,25) Fenerbahče (17,0) Crvena zvezda (4,40)
20.00: (3,50) Alba (16,0) Barselona (1,35)
20.15: (2,05) Makabi (13,5) Efes (1,90)
20.30: (1,80) Bajern (14,5) Baskonija (2,15)

*** kvote su podložne promenama


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara