Stiv Korika (©Reuters)
Stiv Korika (©Reuters)

Oterao Ninkovića, pa dobio otkaz posle 19 godina: Sidnej otpustio Koriku

Vreme čitanja: 3min | sre. 08.11.23. | 14:34

Tri poraza bez primljenog gola koštala su posla legendu višestrukog prvaka A-lige. Odlazi iz kluba posle punih 19 godina i 13 osvojenih trofeja

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Sidneja)

Ceh za najlošiji start Sidneja u A-ligi platio je trener višestrukog šampiona Australije. Posle tri uzastopna poraza u isto toliko utakmica, pa još bez postignutog gola za 270 minuta fudbala, Stiv Korika jednostavno nije mogao da se izvuče. Posle navijača, ponestalo je strpljenja i upravi kluba, iako se u protekle dve godine, obeležene velikim oscilacijama i igrama i rezultatima ispod renomea kluba, činilo da je ono - nepresušno.

Izabrane vesti

Ipak, Korika u Sidneju ima status legende, pa je i zvaničan stav kluba u dostojanstvenom tonu.

Upravni odbor je doneo odluku da krene u novom pravcu. Stiv je legenda našeg kluba i dao je neverovatan doprinos i kao igrač i kao trener tokom naše 19-godišnje istorije. On je pravi džentlmen koji je uvek stavljao Sidnej na prvo mesto i želeo bih da mu se lično zahvalim za sve što je uradio za klub“, izjavio je predsednik Sidneja Skot Barlou.

Mnogi navijači petostrukog šampiona A-lige želeli su da vide leđa Koriki još pretprošle godine, kada je Sidnej pao skoro na samo na dno i završio sezonu kao 11. od 12 timova. Prošle sezone „nebesko plavi“ su se na volšeban način probili do plej-ofa i na kraju ispali u polufinalu od Melburn Sitija, ali su njihove igre bile daleko ispod očekivanja.

Korikinim odlaskom iz kluba završava se i jedna era u Sidneju, pošto je 50-godišnji stručnjak proveo u Sidneju sve vreme od osnivanja, odnosno punih 19 godina – što kao igrač, što kao trener mlađih kategorija, a zatim asistent Grema Arnolda i u poslednjih pet sezona prvi trener.

Veoma je teško napustiti Sidnej posle tako dugo vremena, ali odlazim sa neverovatnim uspomenama. Kada sam kročio u tada potpuno novi klub 2005, nisam mogao da zamislim da ću ovde provesti narednih 19 godina svog života. Uvek ću se sećati vremena provedenog u Sidneju sa neverovatnom ljubavlju

“, izjavio je

Korika.

Za skoro dve decenije upisao se u istoriju kluba kao osvajač čak 13 trofeja u A-ligi i Kupu Australije, a postao je i trener s najdužim stažom – vodio je Sidnej na čak 182 utakmice.

U tom periodu predvodio je ekipu do dve titule šampiona i jednog pehara premijera A-lige (pobednik ligaškog dela sezone). Glavna karika u tom šampionskom lancu, koji je nasledio od Grema Arnolda, bio je Miloš Ninković. Nekadašnji reprezentativac Srbije bio je u to vreme i duša i mozak tima, ali je zatim, u junu 2022, neslavno završio svoj sedmogodišnji boravak u klubu.

Jedan od glavnih krivaca za Ninkovićev odlazak bio je upravo Korika, koji je tada ušao u žestoke verbalne okršaje sa srpskim fudbalerom putem medija. Pale su teške reči na obe strane, a na utakmicama Vonderersa i Sidneja bilo je dobacivanja i poprekih pogleda.

Sve je kulminiralo u finišu prošle sezone, kada je Ninković ušao u svlačionicu Sidneja posle gradskog derbija, kako bi čestitao na pobedi svakom igraču ponaosob. Razjareni Korika tada je verbalno napao Miloša, a očevici tvrde da je u trenucima kada su njih dvojica stajali van domašaja nadzorne kamere došlo i do koškanja. Da li to odgovara istini, za sada nije javno potvrdio niko od aktera.

Stiva Koriku će na klupi Sidneja naslediti Ufuk Talaj, australijski stručnjak turskog porekla, koji je prethodnih sezona sa solidnim uspehom vodio Velington Feniks. Inače, Talaj je 2018/19 bio Korikin asistent u Sidneju, a bili su i saigrači u ovom klubu od 2005. do 2008. godine. Opšte je mišljenje da ga sve to čini „prirodnim naslednikom“ na klupi.

Jedno je sigurno: Talaju ne gine vruć krompir. Ekipa nema ni glavu ni rep, a posle vezanih poraza od Melburn Viktorija (0:2), Brizbejna (0:3) i Melburn Sitija (0:2) – izgubila je i ono malo samopouzdanja, nabildovanog osvajanjem Kupa Australije pre samo mesec dana.

Piše: Branko CVETOJEVIĆ


tagovi

FC SidnejMiloš Ninković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara