"Žuninjo Pernambukano"
"Žuninjo Pernambukano"

Otišao je kralj slobodnih udaraca, majstor kojeg su i fizičari izučavali – Žuninjo Pernambukano (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | čet. 30.01.14. | 19:05

Brojke govore same za sebe – više od 76 golova iz prekida, četiri sa razdaljine veće od 40 metara i gotovo nezamisliva preciznost od 97 odsto šuteva koji su išli u okvir gola! Nedostajaće nam

Žuninjo PernambukanoBombe Siniše Mihajlovića, Roberta Karlosa, pa i sada Kristijana Ronalda, imale su razornu moć, gledajući felševe Dejvida Bekama i Pjera Vana Hojdonka  izgledalo je kao da lopta savija prostor pred sobom, ali niko, apsolutno niko nije bio toliko zastrašujuć izvođač slobodnih udarac kao veliki majstor "bubamare" Žuninjo Pernambukano!

Ako se za čuvenu "mađarsku konjicu" govorilo da je svaki korner pola gola, onda se i za tihog Brazilca moglo reći da je svaki slobodan udarac – pola gola.

Izabrane vesti

Ne verujete? Pedantni statističari su izračunali da je nezamislivih 97 odsto njegovih šuteva iz slobodnjaka iz perioda dok je žario i palio na Žerlanu išlo - u okvir gola. Zastanite... Razmislite... U 100 udaraca samo tri je, primera radi, završilo na živom zidu!

Neki drugi, istina nepotrvđeni podaci, kažu i da je tokom osam godina u ne tako davno malenom Lionu ("Kad sam odlazio u Francusku u Brazilu su znali samo za PSŽ i Marselj", govorio je kasnije Žuninjo) čak 50 odsto šuteva iz prekida završavalo baš u protivničkim mrežama.

Taman i da zanemarimo taj podatak jer je gotovo nemoguće utvrditi njegovu tačnost, nema sumnje da je Žuninjo, a to će potvrditi i svi njegovi direktni konkurenti, najubojitiji snajperista koji je koračao fudbalskim terenima. U dresu Liona-  44 komada iz prekida. Ukupno najmanje 76 (to je poslednji zvaničan podatak koji smo našli, a odnosi se na period zaključno sa 2013. godinom).

I nije samo statistika ono čime Žuninjo može da se podiči. Reizinjo de Sao Žanuairo (Mali kralj, prim.aut),  kako su ga nazivali navijači Vaska de Game, kluba koji je voleo i u koji se dva puta vraćao, a na kraju u njemu i okončao bogatu karijeru, bio je muza i mnogim istinskim fudbalskim veličinama.

Kako i ne bi kada je igru koju mnogi smatraju umetnošću napravio naukom?
"Učio sam da izvodim slobodne udarce još dok sam bio u Milanu... Gledao sam snimke Žuninja Pernambukana", priznao je u novembru as Juventusa Andrea Pirlo, a nije tajna da su Žuninja špijunirali i veliki Dejvid Bekam, pa i Kristijano Ronaldo i Didije Drogba i mnogi drugi.

Uglavnom bezuspešno.

Istina, nije taj njegov stil bio baš lak za kopirati. "Knuckle balling" je termin kojim su pokušali da ga opišu oni na engleskom govornom području, pozajmljujući izraz iz bejzbola. Bez efea, sa putanjom koja bi zbunila i najsevremenije radarske sisteme.

Za golmane – noćna mora.
"Nije šutirao loptu celim stopalom, već samo sa prva tri prsta, dok se trudio da mu stopalo bude ispravno koliko je to moguće", pojašnjavao je Pirlo.

Mnogi, ipak, nisu bili zadovoljni obrazloženjem, pa su u pomoć pozvali fiziku. Tačnije, engleskog doktora Kena Breja, autora knjige "Kako postići gol: Umetnost prelepe igre".
"U modernom fudbalu postoje tri različite tehnike za izvođenje slobodnog udarca. Znam, jer sam ih sve proučavao i mogu sa sigurnošću da kažem da je Žuninjo najbolji među najboljima. Neki igrači, poput Bekama i Kristijana Ronalda, jesu postali stručnjaci za određeni metod, ali niko nije dostigao taj tehnički nivo Žuninja. On je mogao sve“, počinje impresionirani Brej.

Da pojasnimo...
"Prvi je takozvani ’sajdspin’. Lopta ima spin po vertikalnoj osi i skretanje u jednu stranu zavisno od toga da li se šutira levom ili desnom nogom... Drugi je ’topspin’.  Didije Drogba je, primera radi, umeo da tako šutne loptu što je izuzetno teško uraditi sa zemlje. Ali, ako uspe, lopta ide mnogo brže nego kod ’sajdspina’ jer je, kao kod tenisera, taj felš gura na dole. Lopta ponire".

I onda dolazimo do već pomenutog bejzbol izraza “ knuckleball“ i šuta karakterističnog za, recimo, Ronalda, ali i šuta koji je patentirao baš Žuninjo.
"U ovom slučaju, paradoksalno, gotovo da nema felša, ali lopta uspeva da dostigne ogromne brzine dok joj aerodinamika sve vreme menja putanju, a ona zavisi i od kroja same lopte, broja šavova... U tom slučaju putanju jednostavno ne možete da predvidite", objašnjava Brej.

Upornost je majka uspeha?
"Uživao sam na treninzima šutirajući slobodne udarce u dugim serijama", priseća se Žuninjo uz napomenu da u igri nećete imati mnogo šanse za tako nešto

U prevodu – rad, rad i samo rad. I stav zbog kojeg su ga treneri obožavali (jedini je fudbaler koji je u razmaku od 24 časa igrao dve utakmice, 7. septembra 1997. jednu za Brazil, drugu za Vasko), a on sam nikada nije punio novinske stupce kontroverznim izjavama i skandalima. Uvek nasmejan, posvećen...

Dragulj!

Uostalom, u Lionu su se hvalili: protiv Ajačija 2006, godinu kasnije gol protiv Barselone, 2008. protiv Nice i 2009. u duelu sa Marseljom – projektili iz slobodnih udaraca sa više od 40 metara.

Sada je došao kraj - na 39. rođendan Žuninjo je okačio kopačke o klin. Nedostajaće.

(FOTO: Action Images)


tagovi

Žuninjo PernambukanoOlimpik Lionmeđunarodni fudbalBrazil

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara