Julijan Nagelsman (Reuters)
Julijan Nagelsman (Reuters)

Otkrivena cela priča o najskupljem trenerskom transferu u istoriji fudbala

Vreme čitanja: 4min | uto. 26.10.21. | 19:30

I kako su tekli pregovori u kojima je i Bajern bio šokiran

Već godinama je Folker Štrut najmoćniji nemački fudbalski agent. Iako su Pini Zahavi, Mino Rajola, Fali Ramadani i ostali poslednjih godina duboko zagazili u nemački fudbal i drže neke od najboljih igrača, Štrut se i dalje kotira kao agent sa najvećim uticajem u Nemačkoj.

Njegovi klijenti su Toni Kros, Timo Verner, Dajo Upamekano, Amadu Hajadara, Filip Maks, Luka Valdšmit, Niklas Štark, Mohamed Kamara, a nekada je vodio i karijere Marija Gecea, Mladena Petrića, Benedikta Hevedesa i još nekih poznatih imena. Na spisku Štrutovih klijenata je i najveća nemačka trenerska zvezda – Julijan Nagelsman.

Izabrane vesti

Mladi strateg je letos prešao iz Lajpciga u Bajern, a u tom zanimljivom transferu je posredovao upravo Štrut. Priču o najskupljem trenerskom transferu u istoriji fudbala, Štrut je opisao u autobiografiji koja će svetlost dana ugledati 28. oktobra, a neke od detalja je već objavio Bild.

U knjizi “Moji potezi – od rudarskog naselja do najuspešnijeg agenta Nemačke”, Štrut je opisao kako je išao Naglesmanov prelazak u Bajern.

“Bio je 9. mart i ova knjiga je već bila skoro spremna. Ispravljali smo tačke i zareze. A onda sam odjednom osetio da ću morati da je menjam.

Joakim Lev je najavio odlazak sa klupe nemačke reprezentacije posle 15 godina. Odmah sam pomislio: Ko će ga zameniti?

Prirodna zamena bi bio Hansi Flik koji je u tom trenutku već imao svih šest osvojenih trofeja sa Bajernom.

Ali ko će onda zameniti Flika u Bajernu? Bingo!

Ako bi scenario išao onako kako sam ja zamislio, Bajern bi onda trebalo da krene po Julijana Nagelsmana. Šest meseci pre toga je Nagelsman postao član moje agencije. Mesec dana nakon što je Joakim Lev pokrenuo domino efekat, pozvao me je Bajernov sportski direktor Hasan Salihamidžić. Dan ranije, posle eliminacije od Pari Sen Žerrmena, Flik je obavestio Bajern da želi da ode i da preuzme reprezentaciju Nemačke posle Leva. Želeli su da ga nasledi Nagelsman.

Obavestio sam Nagelsmanovog šefa Olivera Minclafa, generalnog direktora Lajpciga. On je već imao ono što profesionalni pregovarač treba da ima u takvim situacijama: Spremnu strategiju i odlučnost u glasu. Autoritativno mi je rekao:

‘Cela stvar mora da se završi do nedelje! Neću dozvoliti da otežete i razvlačite pregovore. Moramo i mi da nađemo novog trenera. Sve mora da se reši brzo kako se ekipa ne bi destabilizovala. Ili ćemo postići dogovor do nedelje ili od toga nema ništa’. 

Bio je četvrtak kad smo pričali…

Sledeća stvar koju sam čuo, bila je: ‘To je ludilo’!

Bajernov novi direktor Oliver Kan je vrištao sa druge strane telefona kada je čuo da Oliver Minclaf traži 30.000.000 na ime obeštećenja za Nagelsmana. Bajern je u tom trenutku nudio 9.000.000 evra.

Visina obeštećenja koje je Bajern platio Lajpcigu je bila stvar dogovora između klubova. Ali ja sam hteo da posredujem u priči u interesu svih strana. Bez brzog dogovora dva kluba bi propala šansa za Julijanov transfer u Minhen.

‘Šta ti ovde smatraš neprikladnim?’, urlao mi je Minclaf na telefon kada sam mu preneo Bajernov stav.

Mirno sam predložio da spustimo cifru na 15.000.000 evra. I opet smo bili na početku pregovora… Rekao je da više nema šanse da pusti Nagelsmana.

‘Her Miclaf, sada kada smo već otvorili ovo poglavlje, moramo da dođemo do dogovora i da ga zatvorimo. Ne možete zadržati Julijana, to mora da vam bude jasno’, rekao sam mu.

Bio sam apsolutno ubeđen u to što pričam.

Nisam bio prisutan kada su Oliver Minclaf i Oliver Kan nastavili da pregovaraju. Sledeći poziv koji sam dobio, stigao je u nedelju i obavestili su me da su postigli dogovor.

Čuo sam da je visina transfera nešto više od 20.000.000 evra, a sa nekim bonusima u zavisnosti od Nagelsmanovih rezultat bi mogao da dogura do 25.000.000.

Sve je delovalo završeno, a onda me je pozvao Hasan Salihamidžić. Rekao mi je da su troškovi Nagelsmanovog transfera izuzetno visoki i pitao me je da li mogu opet da pričam sa Julijanom i da ga zamolim da smanji platu u odnosu na ono što smo dogovorili.

Hoćeš da me perveslaš, Hasane? Pa sve smo već ranije dogovorili’!

Naravno da je znao da je sve dogovoreno. Ali kada su slali ponudu Nagelsmanu, nisu znali da će ih toliko koštati njegovo obeštećenje i da će morati da plate Lajpcigu preko 20.000.000 evra.

Odgovorio sam mu da mogu da pitam Julijana ali da odgovor isključivo zavisi od njega samog.

Pozvao sam ga, objasnio mu Salihamidžićeve brige, a on je jednostavno odgovorio ‘OK’ i pristao na smanjenje plate. Odrekao se 15 odsto plate koja je ranije bila dogovorena”, piše u delu Štrutove knjige.

Nagelsmanovo obeštećenje je postalo najveće u istoriji fudbala kada su u pitanju treneri. Srušio je rekord Andrea Viljasa Boasa kojeg je Čelsi 2011. godine platio Portu čak 15.000.000 evra. Što se tiče Nagelsmanove plate, ona danas iznosi 7.500.000 evra bruto godišnje.


tagovi

Julijan NagelsmanFolker Štrut

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara