Otkriveno: Haland ide iz Borusije u leto 2021. za 75.000.000 evra

Vreme čitanja: 2min | sre. 29.01.20. | 10:45

Poznata otkupna klauzula u ugovoru Norvežanina sa Dortmundom

Došao je, smestio se i ostavio otvorenim vrata za odlazak u još veći klub. Deluje da je Erling Haland pogodio prelaskom u Borusiju, te da je i klub iz Dortmunda napravio sjajan posao potpisom Norvežanima, ali će mu po svemu sudeći Vestfalen biti samo usputna stanica u karijeri. Mesto na kom će se razviti i sa kog će se otisnuti u platežno i igrački moćniju sredinu.

Najverovatnije, već u leto 2021. Jer u tom prelaznom roku otkupna klauzula za 19-godišnjeg napadača je postavljena na 75.000.000 evra. A to je suma koju bogati klubovi poput Juventusa, Mančester junajteda (tražili ga i sad), Real Madrida, Barselone, Čelsija, Bajerna, Pari Sen Žermena, te vodećih premijerligaša bez problema mogu da plate.

Izabrane vesti

Još pre dve sedmice Sportbild je otkrio da u ugovoru Milionera i novajlije iz Salcburga postoji izlazna kluazula. Isti izvor sad donosi i detalje. Na njoj su insistirali agent talentovanog špica Mino Rajola i otac sjajnog špica, Alf Inge Haland. Njihov prvobitini zahtev bio je da se klauzula postavi na 50.000.000 evra, međutim, taj uslov su na Vestfalenu smatrali ponižavajućim. Ipak, kako su po svaku cenu želeli igrača, pristali su na kompromis, u ugovor je ubačena opcija po kojoj Haland može da napusti klub, ali za više novca nego što su uticajni menadžer i Haland senior tražili. Izvršni direktor Hans Joakim Vacke i sportski direktor Mihalel Cork na kraju su pristali da suma bude 75.000.000 evra, plas su istrajali u nameri da klauzula ne važi u naredna dva prelazna roka, već tek od juna 2021.

Borusija je na taj način odstupila od pravila koje je sama proklamovala 2013. Tad je Bajern platio otkupnu klauzulu u vrednosti 37.000.000 evra i odveo Marija Gecea, a da se Dortmund ništa nije pitao. U narednih šest godina čelnici kluba nisu ni u jedan ugovor ubacili otkupnu klauzulu kako ne bi izgubili igrača mimo svoje volje. No, Haland je po mnogo čemu poseban, morali su da se pomire sa njegovim zahtevom i pristanu da pogaze interni dogovor kog su se dugo držali.

Finansijski će Borusija proći bolje nego što se u prvi mah mislilo, jer će od Halandovog potpisa za naredni klub, kad vreme za prodaju dođe, dobiti više nego što je uložila. Neznatno, ali ipak više. Podsećamo, plaćeno je obeštećenje Salcburgu 20.000.000 evra, data igraču plata od 8.000.000 evra po sezoni (ugovor do juna 2024), još toliko ocu Alfu Ingu bonus za potpis, a Rajoli provizija između 3.000.000 i 15.000.000 evra.

Još ako Erling Haland na sportskom planu donese neki trofej, njegov boravka na Vestfalenu – makar oročen do 2021. godine – biće pogodak. Čak i na komericijalnom planu, jer je klub samo u prve tri sedmice prodao više od 3.000 njegovih dresova. I to pre onog het-trika u Augzburgu.

(FOTO: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara