Tod Boli (©Reuters)
Tod Boli (©Reuters)

Otkriveno: Vlasnici Njukasla uložili milijarde u Bolijev investicioni fond

Vreme čitanja: 2min | sub. 06.08.22. | 04:25

Čovek koji je u maju kupio Čelsi za 5.000.000.000 evra odmah se oglasio kako arapski kapital nema nikakve veze sa londonskim klubom

Tokom poslednjih godinu dana u Premijer ligi dogodilo se nekoliko promena u vlasničkim strukturama klubova. Srpski biznismen Dragan Šolak zajedno sa svojim poslovnim partnerima postao je većinski vlasnik Sautemptona, pre toga je prebogati arapski fond kupio Njukasl, da bi u maju bila stavljena tačka na 19 godina boravka Romana Abramoviča u Čelsiju pošto su američki biznismeni na čelu sa Todom Bolijem platili čak pet milijardi evra.

Iako su se dolasci Arapa na sever, odnosno Amerikanaca na jug Ostrva dogodilo u nekoliko meseci razmaka, tamošnji mediji otkrili su da su dva fonda usko povezana i to naravno zbog upliva velikog kapitala!

Izabrane vesti

Naime, Velikom Britanijom odjeknula je vest da su vlasnici Njukasla zapravo veliki investitori u fondu Clearlake Capital, iza kojeg stoji Tod Boli! Najnovije otkriće ostrvskih novinara momentalno je pokrenuo pitanje eventualnog sukoba interesa, američki biznismen se ubrzo preko svojih kanala javio i demantovao da novac od arapskog fonda ima bilo kakvu povezanost sa kupovinom Čelsija.

Subota, 16.00: (1,70) Njukasl (3,80) Notingem Forest (5,70)

Tabloid Dejli Mejl tvrdi da arapski PIF ima imovinu u vrednosti od nekoliko milijardi evra kojom rukovodi Clearlake Capital Toda Bolija. Uprkos negiranju da je novac arapskih šeika korišćen za kupovinu Čelsija, u britanskoj javnosti se opet pokrenula tema manjka transparentnosti po pitanju Bolijeve transakcije, jer konkretni detalji nisu objavljeni. Američki fond drži 60 odsto akcija kluba iz Londona, dok ostatak pripada partnerima Marku Valteru i Hansjergu Vasu.

Kako se navodi, Clearlake Capital vodi računa o imovini u vrednosti od preko 70 milijardi evra na ime više od 300 investitora, među kojima je jedan od najvećih upravo PIF. Podsetimo, arapski fond je prošle godine kupio Njukasl za više od 400.000.000 evra od Majka Ešlija.

Zanimljivo, Bolijeva firma javno je objavljivala da ni evrocent ruskog novca nije uložen u kupovinu Čelsija od Romana Abramoviča koji je oteran iz Velike Britanije po početku sukoba Rusije i Ukrajine. Takođe, Amerikanac nigde sve dosad nije govorio o tome da li je koristio novac poreklom iz Saudijske Arabije.

Ne treba zaboraviti da je Premijer liga jako kritikovana zbog toga što dozvoljava ulaganja arapskih milijardera zbog brojnih slučajeva kršenja ljudskih prava u toj zemlji i drugih malverzacija…


tagovi

Tod BoliNjukaslČelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara