(©Reuters)
(©Reuters)

Otvoren dosije Pike: Za pet godina 142.000.000 evra, samo da zarađuje više od Ramosa

Vreme čitanja: 2min | sre. 21.09.22. | 23:23

Ili, 28.400.000 evra po godini

Bruji Španija o dosijeu Lionel Mesi koji je otvorio El Mundo, u kojem su objavljene brojne tajne i poslovni aranžmani koje je nekada najbolji fudbaler sveta imao sa Barselonom.

Ali, list je najavio da neće stati samo na Mesiju, već će da otvori priče o svim „senatorima“ kluba sa Nou Kampa, igračima koji su sinonim najvećih uspeha Barse u minulih desetak godina, ali i koji su istovremeno sve te svoje rezultate debelo naplatili do kluba u koji se kunu.

Izabrane vesti

Na red je došao Đerar Pike. Njegov dosije. Takođe vrlo bogat, sadržajan. I sigurno da neće prijati defanzivcu koji je i dalje član kluba, a čije se ime vrti poslednjih dana po stupcima žute štampe zbog života van terena.

Kako otkriva El Mundo, Đerar Pike je u januaru 2018. godine potpisao petogodišnji ugovor od kojeg se čestitom čoveku zavrti u glavi. Štoper Barselone je stavio paraf na vernost klubu, a zauzvrat mu je garantovana zarada od fantastičnih 142.000.000 evra za tih pet godina. Odnosno, 28.400.000 evra godišnje!

Kada je Pike otišao na pregovore sa tadašnjim predsednikom Barselone Đozepom Bartomeuom tražio mu je ugovor po kojem će postati najskuplji defanzivni fudbaler na svetu. U prevodu, kako kaže El Mundo, Pike je bio opsednut time da postane plaćeniji od Serhija Ramosa, tadašnjeg kapitena Real Madrida i na kraju je isterao svoje. Štaviše, Ramos je u tom trenutku zarađivao 12.500.000 evra neto, dok je Pikeu nakon odbijene takse od poreza ostajalo godišnje 15.000.000 evra. Debelo je premašio svoj najvećeg rivala.

Taj ugovor od 15 miliona bio je rascepkan na nekoliko stavki, ali sve zajedno, bez ikakvih problema, donosile su Pikeu zaradu u globalu koju je ugovorio sa predsednikom kluba.

Kada je izbila pandemija korona virusa, ugovori maltene svih fudbalera širom sveta su se našli na udaru, masovno se pristajalo na smanjenje plata, jer je pretio opšti kolaps svetskog fudbala.

Taj trend nije zaobišao ni Barselonu. Svi su pristali na smanjenje zarade, Lionel Mesi čak 70 odsto da mu se sreže plata. Ali, katalonski gigant je uplivao u teške dugove, pa mu ni to nije bilo dovoljno.

Kako piše El Mundo, nekoliko igrača, kao što su Pike, De Jong, Ter Štegen i Lengle su pristali na dodatno smanjenje ugovora, kako je to javno prikazano, a u realnosti su potpisali produžetak ugovora, kojim bi se u narednim godinama kompenzovalo sve što im je „oduzeto“.

Tako je Pike za sezonu 2020/21 inkasirao 18.000.000 evra bruto, naredne sezone 27.700.000, ove će 29.500.000, a po ugovoru sledilo bi mu 40.800.000 evra sledeće, poslednje godine ugovora sa Barselonom.

Međutim, kada je došao novi predsednik Đoan Laporta uspeo je da ispregovara sa igračima smanjenje svih ovih garantovanih suma, pa je dobar deo toga snižen, a deo pretvoren u bonuse ukoliko se ostvare dobri rezultati.


tagovi

Đerar PikeBarselona

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara