Masimilijano Alegri (©AFP)
Masimilijano Alegri (©AFP)

Ovaj Juve nije za društvo najboljih; Benfika i PSŽ budžili gol-razliku (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | uto. 25.10.22. | 22:57

Torinezi se kasno probudili u Lisabonu, pod upitnikom im je i Liga Evrope; Parižani dali sedam Makabiju

Pari Sen Žermen i Benfika pridružili su se Napoliju, Brižu, Bajernu, Čelsiju, Realu, Sitiju i Dortmundu u osmini finala Lige šampiona. Apsolutno zasluženo, pošto su i u petom kolu demonstrirali silu u odnosu na svoje rivale iz Grupe H, u kojoj ni posle pet kola nemaju poraz.

Portugalski predstavnik je u Lisabonu pobedio Juventus 4:3 (3:1), dok je francuski u Parizu demolirao Makabi iz Haife - 7:2 (4:1).

Izabrane vesti

Za PSŽ se moglo očekivati da će sigurno odraditi svoj posao, ali ne i za Benfiku pošto je Juventusu pobeda ostavljala kakvu-takvu nadu da može do osmine finala, a svakako bi mu bila od ogromnog značaja da se učvrsti na trećem mestu koje vodi u Ligu Evrope.

Ipak, ekipa Masimilijana Alegrija još jednom je ove sezone podbacila i pokazala da joj trenutno nije mesto među najboljim evropskim klubovima, a pitanje je hoće li i u poslednjem kolu, u kom dočekuje PSŽ dok Makabi igra kod kuće protiv Benfike, uspeti da zadrži prednost u odnosu na Izraelce. Čak i u Seriji A Juve zaostaje ogromnih deset bodova za vodećim Napolijem, tako da slede novi burni dani u Torinu. Vrlo moguće i promena trenera, pošto je Alegri odavno pod ogromnim pritiskom zbog slabih rezultata. Dosad je imao podršku gazde Anjelija, ali posle utakmice u kojoj je Stara dama prvi put otkad igra Ligu šampiona primila tri gola za poluvreme, pitanje je šta će se desiti. Pritom, mogla je lako lopta da se bar još dva-tri puta zakotrlja u mreži Juventusa. Tek u finišu, golovima Milika i Mekenija u 77. i 79. minutu gosti su pokazali znake života, ali čak i bod im ne bi promenio situaciju.

Svim tim problemima doprinele su velikim delom povrede Pogbe, Di Marije, Kjeze, Bremera, Paredesa, De Šilja... ali tim renomea crno-belih iz Torina ne bi smeo sebi da dozvoljava izdanja kao što je večerašnje. Niti da posle pet kola Lige šampiona ima samo jednu pobedu i četiri poraza.

Od početka je Benfika dominirala terenom, a goleadu je započela u 17. minutu. Enco Fernandez je centrirao posle akcije iz kornera, Federiko Gati kasnio, što je Antonio Silva umeo da kazni. Iako nije delovalo da će biti tako, gosti su nekoliko minuta kasnije stigli do izjednačenja, takođe posle centaršuta iz ugla. U gužvi pred Vlahodimosovim golom najbolje su se snašli Dušan Vlahović i Mojze Ken. U nezavidnoj situaciji našao se srpski arbitar Srđan Jovanović, pošto se uoči utakmice u Lisabonu na stadionu Luž pokvarila video-tehnologija koja pokazuje da li je lopta prešla gol-liniju. Nakon razgovora sa kolegama iz VAR sobe, Jovanović je pokazao na centar, a pogodak je pripisan srpskom reprezentativcu. Ipak, nešto kasnije Uefa je promenila ime strelca i dodelila ga Kenu. Italijan se, međutim, aktivirao iz ofsajda, pa ostaje dilema kako je onda pogodak priznat. Čak je i Vlahović pokazivao na sebe da je strelac da arbitri ne bi poništili gol.

Kako bilo, Juventus je stigao do izjednačenja, koje nije umeo da zadrži duže od svega sedeam minuta. Sami su gosti omogućili rivalu novo vođstvo, pošto je Kvadrado igrao rukom u svom kazenom prostoru. Žoao Mario je precizno izveo penal, a onda se u 35. i 50. minutu u strelce upisao i sjajni Rafa Silva. Posebno će se pričati o prvom golu koji je dao petom i potpuno ubio samopouzdanje igračima Juventusa.

U 70. minutu Alegri je iz igre izveo Vlahovića i Kostića. U tom trenutku delovalo je da će srpski reprezentativci biti pošteđeni dodatne blamaže, ali ispostavilo se da su se Torinezi trgli. Više je to, ipak, bilo do spuštenog garda domaćina nego poboljšanja u igri Juventusa.

Što se tiče duela Pari Sen Žermena i Makabija, tu mnogo dileme nije bilo. Osim kojim će rezultatom francuski šampion slaviti. I pored toga, čak sedam golova u mreži Izraelaca (7:2) teško da se moglo predvideti...

Pokazao se Makabi u društvu najboljih kao hrabra ekipa. Donelo mu je to pobedu kod kuće nad Juventusom, ali i debakl u Parizu. Visok presing na rivala otvorio je domaćinima prostor za brze akcije, a trio Mesi-Nejmar-Mbape takve i najviše voli. Pritom, s nekoliko grubih startova gosti su samo dodatno motivisali Parižane da im napune mrežu do vrha. Zaustavili su se na sedam, ali moglo je da bude i više golova...

Golovi koje je Benfika primila u finišu meča sa Juventusom pokvarili su joj gol-razliku, pa sada PSŽ ima dodatno poboljšanu poziciju uoči poslednjeg kola u kom će gledati da zadrži prvo mesto, koje donosi povlašćenu ulogu na žrebu osmine finala. Trenutno su i jedni i drugi na šest primljenih golova, ali francuski predstavnik ima 14 datih, a portugalski 10.

Ubedljiva pobeda nad Makabijem nije nešto što će se dugo prepričavati u Parizu, ali će zbog dva data gola Svecima ovu utakmicu sigurno zauvek pamtiti desni bek Makabija, Abdulaj Sek. Senegalac je tek nedavno stigao iz Antverpena i uspeo dvaput da se upiše u strelce na Parku prinčeva. I pored ubedljivog poraza, biće to lepa priča za unuke.

LIGA ŠAMPIONA, GRUPA H - 5. KOLO (PRETPOSLEDNJE)

Benfika - Juventus 4:3 (3:1)

/Silva 17, Mario 28 pen, Rafa 35, 50 - Ken 21, Milik 77, Mekeni 79/

PSŽ - Makabi Haifa 7:2 (4:1)

/Mesi 19, 44, Mbape 32, 64, Nejmar 35, Goldberg ag 77, Soler 84 - Sek 38, 50/



tagovi

JuventusBenfikaPari Sen ŽermenMakabi HaifaLiga šampionaDušan VlahovićSrđan Jovanović

Obaveštavaj me

Juventus
PSŽ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara