Ovakva penal drama nikad nije viđena: Šveđanke zbog jednog milimetra izbacile Amerikanke (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 06.08.23. | 13:59

Ispale dvostruke uzastopne šampionke sveta

Da bi se ispratio najzanimljiviji susret osmine finala Mundijala u konkurenciji dama bili su potrebni živci kao strune i – lenjir! Samo oni emotivno stabilni ljubitelji fudbala u Švedskoj i Sjedinjenim Američkim Državama su mogli do kraja da gledaju dramu u Melburnu posle koje je evropska selekcija poslala kući dvostrukog uzastopnog branioca krune, tako što je u četvrtfinale prošla zbog jednog milimetra.

Dobro, možda i dva, ali veći razmak između gol-crte i lopte koju je šutnula Lina Hurting u sedmoj seriji penala nkije postojao. Taman jedno zrno soli je moglo da stane, da začini eliminaciju svetskih prvakinja sa turnira u zajedničkoj organizaciji Australije i Novog Zelanda, već na prvoj stepenici nokaut faze.

Izabrane vesti

Amerikankama se nikad ranije nije desilo da moraju kući posle prve utakmice po izlasku iz grupe. Sad jeste, jer je putnika na megdan selekciji Japana odlučila odavno neizvesnija penal-serija, tokom koje su izabranice Vlatka Andonovskog dvaput imale prednost i bile pred kapijom četvrtfinala, ali su im se vrata brutalno zalupila na završnom koraku. I to tako što je golmanka Alisa Nejer ukrotila udarac Line Hurting, ali je bila toliko malerozna da lopta u luku pređe liniju. Kao dokaz je pokazan snimak koji je slomio srca Amerikanki i označio početak velikog slavlja tima Petera Gerhardsona.

Pre bizarnog pogotka fudbalerke Arsenala, za Sjedinjene Američke Države je neprecizna bila Kejli O’Hara, jedna od tri igračice tima koja nije pogodila sa 11 metara. Osim nje tu su učinile i iskusna Megan Rapino i Sofija Smit u trenucima kad se očekivalo da završe posao, ali nešto se nije dalo šampionkama iz 2015. i 2019.

Opet su im se isprečile Šveđanke, kao u četvrtfinalu Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru 2016. Samo što je ovoga puta jedna od junakinja bila Zećira Mušović. Devojka koja je poreklom iz Bosne i Hercegovine je izluđivala protivnice u osnovnih 90 minuta i još 30 u produžetku, sprečavajući šampionke da povedu.

Mušović, koja je član Čelsija – mada je i tamo u statusu rezerve – krotila je udarce Aleks Morgan, Lin Vilijams i Megan Rapino i najviše zahvaljujući njoj Švedska je izborila dodatnih 30 minuta. I tu je bila spretna, te ionako nijednom nije bila blizu da odbrani penal ponela je zvanje najboljeg pojedinca susreta.

Na suprotnom kraju terena najbolju šansu propustila je Sofija Jakobson, te je Švedska drugačijom taktikom nego u grupnoj fazi izborila četvrtfinale. Prethodno je bila među najefikasnjim ekipama turnira, sad se opredelila na gol-manje i baš zbog Zećire Mušović joj se isplatilo.

Švedska nastavlja turnir i možda će biti u prilici da brani treće mesto iz Francuske pre četiri godine, dok je najuspešnija reprezentacija u istoriji ženskog fudbala okončala takmičenje (opet bez poraza u osnovnom delu meča), te će svet dobiti novog prvaka.

MUNDIJAL ZA DAME U AUSTRALIJI I NA NOVOM ZELANDU – OSMINA FINALA

Subota

Švajcarska - Španija 1:5 (1:4)

/Kodina ag 11 - Bonmati 5, 36, Redondo Ferer 17, Kodina 45, Ermoso 70/

Japan - Norveška 3:1 (1:1)

/Engen 15ag, Šimicu 50, Mijazava 81 – Reiten 20/

Nedelja

Holandija - Južna Afrika 2:0 (1:0)

/Rord 9, Brernstejn 68/

Švedska - SAD, 0:0, penalima 3:5

Ponedeljak

09.30: (1,30) Engleska (5,20) Nigerija (11,0)

12.30: (1,85) Australija (3,40) Danska (4,60)

Utorak

10.00: (2,05) Kolumbija (3,15) Jamajka (4,10)

13.00: (1,18) Francuska (7,25) Maroko (15,0)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Svetsko prvenstvo za ženeSP za ženeženski fudbal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara