Slavlje Lamele (© Reuters)
Slavlje Lamele (© Reuters)

Ovo nije Liga Evrope, nego Liga Sevilje: Možete da je mučite, ne možete da je izbacite (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | čet. 18.05.23. | 23:33

Andalužani posle produžetka izbacili Juventus, uprkos početnom vođstvu Italijana u režiji Dušana Vlahovića

Podigao je Srbin pehar Lige Evrope prošle godine, učiniće to i ove. Samo, neće Filip Kostić iako je delovalo da je doneo pelcer iz Ajtrantah u Torino, čak izgledalo da se primio kad je njegov klupski i reprezentativni kolega, Dušan Vlahović, već će Nemanja Gudelj sa Seviljom na crtu Romi sa Nemanjom Matićem, da odluči kome će pehar i ulaznica u Ligu šampiona.

Ako Rimljani imaju čoveka koji ne gubi finala (Žoze Murinjo osvojio svih pet internacionalnih), onda Španci važe za tim koji ne može da izgubi u Ligi Evrope. Opet se popeo na završni stepenik sugerišući UEFA bi naziv takmičenja mogla da preimenuje u Liga Sevilje. Teško je objasniti kako se četvrtkom Andalužani preobrate u silu koja ruši sve redom, ali je pod njenim nogama završio i Juventus. U spektakularnom revanšu Mendilibarov sastav je dovršio započeto na Alijanc stadionu, iako je zaslužio da slavi još na tuđoj teritoriji (primio gol u nadoknadi) oborio žilavu ekipu Masimilijana Alegrija tek posle produžetaka – 2:1 (1:1, prvi meč 1:1).

Izabrane vesti

Više je protagonista Seviljinog sedmog plasmana u finale Lige Evrope u poslednjih 17 godina, mada je utisak da glavni nije na terenu, već na klupi. Otkako je Hose Luis Mendilibar pre dva meseca nasledio paraniočnog Horhea Sampaolija smirio je izabranike, svakom pojedincu omogućio da se oseća komotno tamo gde inače igra (nema izmišljanja pozicij ili ne bogzna kakve taktike), podigao je i posle Mančester junajteda nokautirao još jednog kontinentalnog velikana. Ovoga puta direktnim potezima struke, jer su njegovi rezervisti režirali preokret.

Učinili su to Erik Lamela i Suso. Prvi tako što je podelio asistenciju nekadašnjem članu Milana, a ovaj udarcem kao iz topa „poništio“ Juventusovu prednosti stečenu hicem još jednog momka sa klupe, Dušana Vlahovića, da bi Argentinac na centaršut Brajana Hila poentirao glavom ii Sevilja se domogla Budimpešte.

Sevilja je po svemu zaslužila da prođe. Bila je bolja u Torinu, a veštija na svom terenu. Možda igrački ne toliko ubedljiva kao minule sedmica, međutim, kad je bilo potrebno našla je snagu da preokrene. Izvela je više od 20 kornera, pucala maltene 30 puta, od toga 11 u okvir gola i to napadačko opredeljenje joj se isplatilo. Pravo je čudo kako domaćin nije ranije postigao gol, između ostalog i zbog sjajnih intervencija Vojćeha Ščensnog, posle pokušaja Olivera Toresa, Jufesa En Nesirija, Lukasa Okamposa, Markosa Akunje...

Igrao se u visikom ritmu, a i Juventus je osokoljen izjednačenjem u prvoj utakmici koje mu je doneo Goti u nadoknadi igrao otvorenije i probao preko Mojsea Kena da poentira (stativa), imao šansu preko Antoan Rabio, bilo je sporadičnih pokušaja, ali je morao da čeka ulazak osporavanog Dušana Vlahovića. Srbin je posle svega dva minuta provedena na terenu elegantno savladao Bona (još jedan Srbin, Marko Dmitrović ostao na klupi) i tad se činilo da će se Italiani plasirati dalje.

Jedino što je drugi momak koji je ušao kad i Vlahović, Federiko Kjeza, bio neoprezan u situaciji kad je izgubio loptu iz čega se izordilo izjednačenje Sevilje. A kad Španci uhvate ritam onda rivalu nema spasa...

LIGA EVROPE – POLUFINALE (REVANŠI)

Četvrtak

Leverkuzen - Roma 0:0, prvi meč 0:1

Sevilja - Juventus 2:1 (1:1, 0:0), prvi meč 1:1

/Suso 77, Lalema 95 - Vlahović 65/



tagovi

Erik LamelaSeviljaJuventusSusoDušan Vlahović

Obaveštavaj me

Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara