FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Ovo se zove idealan scenario: Koreja primila gol u 105. minutu i izbegla Japan

Vreme čitanja: 3min | čet. 25.01.24. | 14:49

Čini se da Taeguk ratništvo nije zakazalo, ali indisponirana zadnja linija jeste

Koliko li se samo moralnih nedoumica prolamalo u glavama miliona fudbalskih zaljubljenika u Južnoj Koreji. Generacije sanjaju na prvi trofej Azijskog šampiona još od 1960. godine i sigurno bi svi želeli olakšan put do tako dugo čekanog trona. Imala je jedna od najvećih kontinentalnih sila veliku priliku da remijem ili porazom od totalnog autsajdera Malezije izbegne osvajanje prvog mesta u grupi i prvog favorita turnira Japan u osmini finala. S druge strane kako izdati onaj jin i jang na zasavi koji Korejcima znače život u skladu s prirodom, pa samim tim dalo bi se zaključiti i pošteni pristup u svemu što rade.

Ne može se reći da su najveći simboli nacije iznevereni, Koreja je neposredno pred nadoknadu preokrenula s 1:2 na 3:2, imala vođstvo do 105. minuta, a onda je odbrana predvođena Bajernovim Kim Min Džaeom poklekla i primila gol za konačnih 3:3. Akcija fudbalera Malezije više je podsećala na selekciju kadra da se bori za titulu, a ne da se samo počasnim bodom oprosti od turnira i tako današnjem rivalu pokloni mimoilaženje na startu nokaut faze s najvećim konkurentom za titulu.

Izabrane vesti

Čim je Koreja u drugom kolu odigrala nerešeno protiv Jordana, obezbedila je ne samo prolaz u osminu finala, već se i stavila u poziciju da sama odabare protivnika. Sve do 51. minuta nije se činilo da će Taeguk ratnici birati lakši put, pošto su uz vodeći gol stvorili još nekoliko velikih prilika za rešavanje svih nedoumica. U ranoj fazi drugog poluvremena, Zvezdin In Bom Hvan izgubio je loptu na dvadesetak metara od gola, a u prvi mah iznenađeni napadač Malezije uspeo je da se pribere i izvede majstoriju pred korejskim golom. Činilo se da je Hvan fauliran u trenutku gubitka lopte, ali je arbitar iz Saudijske Arabije doneo diskutabilnu odluku i procenio da prekršaja nije bilo.

Samo par minuta kasnije totalnu euforiju među navijačima selekcije koja ima samo jednu pobedu u istoriji na Azijskim kupovima unela je nesmotrenost odbrambenog igrača Ulsan Hjundaija Jong Vo Seola koji je skrivio jedanaesterac i tako poklonio šansu Maleziji za potpuni preokret. Siguran realizator bio je Faisal Halim. Postavljalo se veliko pitanje kako će se ponašati Korejci, sa koliko želje će uopše i napadati, a onda je najpre Li Kang In pokazao majstorstvo iz slobodnog udarca u 83. minutu. Son je savršeno izveo penal u četvrtom minutu nadoknade i tako čini se demantovao sve koji su sumnjali u korejsko poštenje.

Arbitar je pokazao 12 minuta za nadoknadu vremena, ali je zbog penala na njenom samom početku ona potrajala čak 16, pa je Malezija preko naturalizovanog Romela Morales izjednačila na 3:3 i poslala ekipu Jirgena Klinsmana na pobednika grupe F. Najveće su šanse da to bude Saudijska Arabija Roberta Manćinija, mada bi teoretski to još uvek mogao da bude i Tajland ako bi u poslednjem kolu savladao Zelene sokolove.

U drugom duelu grupe E Bahrein je pobedio s minimalnih 1:0 protiv Jordana, završio kao pobednik grupe i igraće s Japanom u osmini finala. Jordan ide dalje kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane.

AZIJSKI KUP - TREĆE KOLO

Grupa E

Južna Koreja - Malezija 3:3

/Đeong Vo Jeong 21, Hazmi ag 83, Son Pen 90+4 - Halim 51, Ajman pen 61, Romel 90+15 /

Jordan - Bahrein 0:1

/Helal 34/

Grupa F

16.00 (1,65) Saudijska Arabija (3,45) Tajland (5,40)

16.00 (8,00) Kirgistan (4,60) Oman (1,40)



tagovi

reprezentacija Južne Korejereprezentacija Jordanareprezentacija Bahreinareprezentacija Malezije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara